Zeptali jsme se obrany na kauzu CASA a kariéru Picka. Takto jsme dopadli

21.11.2012 18:50

Z náčelníka generálního štábu už prvním náměstkem ministra obrany. Takže jasný kariérní růst. Přitom Vlastimil Picek, i když byl zpočátku proti nákupu transportních letounů CASA, pak s jejich pořízením souhlasil. Nyní se bude starat o stíhačky. „Optikou kauzy CASA to může vypadat, že byl povýšen, i když za ni nese spoluzodpovědnost,“ podotkl k tomu například ředitel české kanceláře Transparency International David Ondráčka.

Zeptali jsme se obrany na kauzu CASA a kariéru Picka. Takto jsme dopadli
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA

„Souhlasím, že optikou kauzy CASA byl pan Picek povýšen, i když spoluzodpovědnost v ní nejspíš nese. Nevím, jestli to lze interpretovat tak, že teď byl za odměnu povýšen, ale jeden z úhlů pohledu takový být může,“ sdělil ředitel tuzemské Transparency International David Ondráčka. Když se na podobné dotazy ParlamentníListy.cz zeptaly na Ministerstvu obrany, dočkaly se odpovědi, že otázky jsou neobjektivní a položeny zavádějícím způsobem.

Picek už nekomentuje

„Vše, co Vlastimil Picek k letounům CASA cítil potřebu říct, už řekl. Nyní není důvod to jakkoliv dále komentovat. Vypovídal na Policii ČR, která se nákupem letounů zabývá, a jakýmikoliv dalšími výroky nehodlá ovlivňovat probíhající šetření,“ sdělil redakci tiskový mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Generál Vlastimil Picek byl do funkce prvního náměstka ministra obrany jmenován v září. Právě on by se měl nyní zabývat pořízením stíhaček pro Česko, protože zanedlouho skončí pronájem stíhaček Gripen.

K dotazům, proč nikdy neuvedl generál Picek tlaky z Ministerstva obrany ohledně letounů CASA na pravou míru a jestli je správné jeho povýšení do funkce prvního náměstka, jenž se bude starat ještě o větší leteckou akvizici, tedy pořízení stíhaček, dostaly ParlamentníListy.cz odpověď: „Vaše poslední dva dotazy jsou neobjektivní a položené zavádějícím způsobem, proto na ně nemůžeme reagovat. V obecné rovině lze konstatovat pouze tolik, že v letounech CASA získala Armáda ČR potřebné transportní kapacity za dosluhující ruské An-26. Okolnosti provázející jejich pořízení nechť prověří příslušné orgány, kterým Ministerstvo obrany poskytlo veškerou součinnost.“

Odborné vakuum v koalici

Podle Ondráčky po odchodu náměstka Jiřího Šedivého nezůstal ve vrcholném managementu obrany žádný z odborníků. Nezbyl tam tudíž nikdo, kdo by vlajku odbornosti držel dál. „Hledali někoho, kdo armádě a obraně rozumí a náčelník generálního štábu se nabízel. Další rovina, která se mi na tom dlouhodobě nelíbí, je, že mezi ministerstvem a armádou to funguje jako otáčivé dveře, kterými lidé prochází a jsou chvíli tam a chvíli jinde. Není to dobře. Někdo má být profesionální voják a věnovat se této kariéře, jiný má stát s odlišným přístupem na úřednické straně. To neznamená, že by neměli spolu komunikovat. Konkrétní detaily ohledně kauzy CASA nicméně neznám. Vím, že z generálního štábu protestovali, že dávali protistanoviska, že armáda potřebuje jiné letouny, ale nebránili se dostatečně,“ doplnil ještě šéf Transparency International.

Ohledně odborného vakua, co se obrany týče, mu dává zapravdu také stínový ministr obrany ČSSD Jan Hamáček. „To je na delší diskusi. Jakkoliv si pana Picka vážím odborně, tak jeho jmenování náměstkem obrany není šťastné. Úkolem resortu je totiž provádět civilní kontrolu armády, a když dáte na tak klíčové místo člověka, co zrovna svlékl uniformu, tak to není dobré. Vládní koalice nicméně trpí značnou personální vyprázdněností a jmenování odborníka, jakým je generál Picek, je na druhou stranu lepší, než kdyby tam byl někdo, kdo tomu vůbec nerozumí. Ohledně stíhaček bude stejně klíčovou roli hrát vláda,“ podotkl Hamáček s tím, že viníkem nákupu letounů CASA rozhodně není generál Picek. „Ke kvalitám generála Picka patří i jeho diplomatický talent a popravdě řečeno, i ten je v armádě potřeba,“ dodal.

Pošťuchování mezi obranou a armádou

V případě transportních letadel CASA neproběhlo výběrové řízení. V porovnání se stroji Spartan však nemají požadovanou přepravní kapacitu a požadovaný dolet. Proč tedy Picek změnil na letadla CASA úplně názor a nakonec s jejich pořízením souhlasil? Podle MF Dnes podlehl tlaku tehdejších náměstků ministryně obrany Vlasty Parkanové Martina Bartáka a Jaroslava Kopřivy. I ParlamentníListy.cz mají v ruce dokumenty, z nichž je přehazovaná mezi generálním štábem a náměstky patrná. „Po posouzení předloženého expertního posudku musím konstatovat, že tento je i nadále neúplný a z hlediska podpory předmětného investičního záměru rovněž nejednoznačný,“ píše se v jednom a podobné pošťuchování je patrné i z dalších odstavců.

Nasnadě jsou ale i další otázky. Jaká byla pozice a vliv na generála Picka ze strany Jana Fulíka, klíčové postavy v nákupu vojenských transportních letadel C – 295M CASA? Ministr obrany Alexandr Vondra náměstka Fulíka odvolal a pak se po něm úplně slehla zem. Kdysi byl Fulík příslušníkem Bezpečnostní informační služby (BIS), ale podle našich informací se tam už nevrátil. Plnohodnotný rozhovor s generálem Vlastimilem Pickem nicméně ParlamentnímListům.cz nebyl umožněn. Přitom ohledně jeho zapojení v kauze CASA vládne spousta otazníků. Je s podivem, že kariéra poddajného a přizpůsobivého muže, který necítí potřebu vše vysvětlit na veřejnosti, roste.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…