Zkušený politolog o největší chybě Nečase. Může ho prý stát i křeslo

02.11.2012 6:02

POLITOLOGOVÉ Před víkendovým kongresem ODS se množí spekulace nad osudem Petra Nečase v čele strany i vlády. Politolog Zdeněk Zbořil mimo jiné uvedl, že největší Nečasovou chybou bylo zcela špatné hodnocení prohraných voleb.

Zkušený politolog o největší chybě Nečase. Může ho prý stát i křeslo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

„Už více než tři měsíce mluvím o tom, že je naprosto reálná jedna z možností, že na kongresu padne pan Nečas jako předseda strany a zároveň jako premiér, anebo vydrží ještě nějakou dobu v čele strany, ale určitě mu bude projevena nedůvěra a bude žádán, aby sám odstoupil,“ komentuje pro ParlamentníListy.cz politolog Zdeněk Zbořil.

Nečas se podle jeho slov dopustil největší chyby, že ten výprask ve volbách do krajských zastupitelstev a do Senátu se pokusil vysvětlovat tím, že sice prohráli, ale ve skutečnosti to byla výhra, protože měli více voličů než ostatní strany.

Tím ale prý jen přilil olej do ohně. „A tvrzení, že nemá protikandidáty, jak mnozí politologové označují za důkaz, že Petr Nečas přežije, tak já myslím, že je to právě naopak. Protikandidát se objeví až v okamžiku, kdy Nečas projeví nějakou snahu o rezignaci, ať už jako předseda vlády nebo ODS. Pravděpodobněji jako předseda ODS,“ říká doktor Zbořil.

Kvůli zraněnému lýtku nepřišel na oslavu největšího českého svátku?

„Proč by jeho konkurenti chodili do nějaké soutěže, když se Nečasův pád dá považovat za téměř nezvratný. Pokud jde o další souvislosti, tak samozřejmě s panem prezidentem je pan Nečas nějakým způsobem na kordy. Jeho neúčast na vyznamenávání vážených občanů byla až dětsky naivní, protože chápu, že ho bolelo lýtko, ale uvést to jako důvod nepřítomnosti při vyznamenávání významných osobností českého národního života, to musí být ta omluvenka podepsaná nějakou vyšší autoritou, než osobním lékařem někde ze Vsetína nebo Vizovic,“ vrací se k Nečasově neúčasti na Hradě 28. října.

Výklad této situace je proto podle Zbořila jediný. „Nechtělo se mu do Prahy kvůli setkání s panem prezidentem nebo i s dalšími lidmi, protože tam bylo mnoho lidí, kteří se mohli dohadovat o budoucnosti ODS i vlády. My sice nevíme, jaké jsou záměry Václava Klause jako prezidenta republiky, ale rozhodně dává najevo, že někdo musí nést vinu za to, jak dopadly volby, a že si ji musí nejen přiznat, ale i nést všechny důsledky z toho plynoucí,“ vysvětluje.

„Václav Klaus si také asi myslí, že aby ODS během nadcházejících let nezmizela z politického horizontu, musí zcela změnit styl své práce. Zdá se ale, že toho pan Nečas ani po dohodě s paní Peakovou není schopen. To jsou všechno obehrané písničky,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog.

Věci veřejné se mohou vrátit do hry

Ostatních spekulací bychom si prý všímat neměli, protože v tomhle okamžiku, kdy se polévka obrazně řečeno ještě vaří a my nevíme z čeho, dalo by se říct, že je možné úplně všechno. „Nejbizardnější mi ale připadá nápad na odvolání ministra vnitra Kubiceho a dosazení pana Lessyho do této funkce a tím vytvoření nové koalice. To je až moc bizardní. Co je skutečně možné a má velkou míru pravděpodobnosti, je pokračování buď koaliční nebo menšinové vlády, ale s vyjednanou podporou nějaké části opozice, čímž myslím i Věci veřejné,“ zmiňuje teorii, o níž se mluví již delší dobu.

„Došlo by k větší atomizaci uvnitř Poslanecké sněmovny a byl by to docela obratný tah, jak rozdělit opoziční blok KSČM a ČSSD, který v poslední době vytrvale hlasuje pospolu a byla by to naděje, že vláda a říkejme jí třeba vláda o stabilním politickém prostředí, což je termín pro opoziční smlouvu, by mohla vydržet zhruba rok a ten poslední rok do voleb už může dotáhnout vláda v demisi,“ odhaduje Zbořil.

Ten připomíná, že rebelové nejsou tak naivní, jak by pro někoho mohli vypadat. „Oni si to umějí spočítat, že sněmovnu není třeba rozpouštět. A ať bude pan Sobotka jakkoli volat po demisi vlády a předčasných volbách, tak k tomu nemá vůbec žádnou sílu to prosadit,“ uzavřel hodnocení pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Podle politologa Lukáše Jelínka prezident Václav Klaus pro sesazení a nahrazení Petra Nečase důvody určitě má. „Jeho hlavní snaha je podle mě v současnosti ještě co nejvíce rozhasit a rozeštvat českou pravici tak, aby bylo co stmelovat a slepovat poté, co skončí svůj mandát na Hradě,“ soudí Jelínek.

Nečas prý jen tak s premiérstvím nepraští

„V okamžiku, kdy nyní vypukne co největší chaos, tak poté bude moci Václav Klaus, ať už z povzdálí nebo přímo osobně pomáhat pravici zpátky na nohy,“ sděluje pro ParlamentníListy.cz.

„Pokud jde o Nečasovu budoucnost, tak si myslím, že svůj předsednický post na kongresu obhájí, to je myslím prakticky jasné. To, co se ale bude dít potom, se neobejde bez Nečasovy spoluúčasti či pomoci. Pokud by se tady sestavovala nová vláda, Petr Nečas by do toho musel zasahovat. Ať už by ji chtěl vést on sám, nebo ji nechat složit někoho jiného. Nemyslím si ale, že by se tohle mohlo odehrávat za jeho zády, protože tak, jak bude po víkendu s největší pravděpodobností pokračovat jako předseda ODS, tak jako šéf největší koaliční strany do toho bude muset zasahovat,“ je přesvědčen politolog.

Půjde podle něho především o to, zda se různé skupiny uvnitř ODS dokážou domluvit na tom, jaké další vládní pokračování bude. „Jestli koaliční, nebo menšinové, udržovací do voleb. Myslím, že Petr Nečas bude chtít vládu dál řídit, pokud to jen trochu půjde. Ale za určitých okolností, kdyby se vztahy na kongresu hodně vyhrotili, dovedu si představit možnost, že by s premiérstvím praštil a nechal to vyzkoušet někoho jiného. Tu variantu však považuji jako méně pravděpodobnou,“ nevěří Jelínek na rozdíl od Zbořila v Nečasův konec.

Zeman a premiérem? Prý naprostá šílenost

Kandidátka na prezidenta a předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková v rozhovoru pro server ParlamentníListy.cz řekla, že dokonce od některých významných členů ODS zaslechla teorii o tom, že by po pádu Petra Nečase mohl prezident republiky premiérem jmenovat Miloše Zemana, čímž by si podle ní někdejší premiér mohl pomoci ke zvolení na Hrad.

„Tomu se dá stěží věřit, ale na druhou stranu říkám, kéž by to tak bylo. Protože pokud by taková situace opravdu nastala, tak Zemanem vedená vláda by evidentně důvěru ve sněmovně nedostala, takže by to byla jen provizorní vláda a zároveň by to asi odrovnalo jakékoli Zemanovy šance v prezidentské volbě,“ míní zcela opačně politolog Jelínek.

Považuje to za věc, jež by sice možná dle jeho soudu nahrála Janě Bobošíkové, která by se tím zbavila jednoho ze svých politických soupeřů, ale jinak mu to přijde jako naprosto šílené. „Při té šílenosti si však myslím, že by tato varianta dokázala zabít několik much najednou,“ doplnil Lukáš Jelínek.

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…