Duka posvětil nového velmistra. Byli jsme u toho

18.09.2011 7:11

REPORTÁŽ Sněhobílá roucha, jasně červené štóly, desítky biskupů a členů řádů, slavnostní atmosféra - to vše nasvědčovalo o velké události v řadách duchovenstva.V kostele sv. Františka z Assisi na Křížovnickém náměstí v Praze byl slavnostně benedikován (svěcen) Josef Šedivý, nový velmistr a generál jediného ryze českého rytířského řádu, Řádu Křížovníků s červenou hvězdou.

 Duka posvětil nového velmistra. Byli jsme u toho

Opatskou benedikci (svěcení) mu udělil mons. Dominik Duka, arcibiskup pražský a primas český, který koncelebroval mši spolu s novým velmistrem Řádu a s biskupem Vojtěchem Cikrlem i dalšími biskupy a opaty. Arcibiskup Duka předal během benedikce velmistrovi pokrývku hlavy mitru a pastýřskou berlu.



Slavnostnímu obřadu přihlíželo na 500 poutníků

Slavnosti se kromě dalších významných osobností zúčastnili například biskupové Václav František Lobkowicz, Jan Baxant, Michael Pojezdný, biskup František Radovský, prelát klášera v Herzogenburgu, opat Maxmilian Fürnsin, rada apoštolské nunciatury mons. Dennis Kuppassery, senátor Jiří Čunek a norský velvyslanec J. E. Eikaas Jens. Právě za pomoci norských fondů se Řád podílel na projektu obnovy poutního areálu Chlum Svaté Máří.

Kostel Františka z Assisi byl zaplněný do posledního místečka. Mše se zúčastnilo na 500 poutníků a věřících z Čech, Moravy a Slezska. Pozdravit nového velmistra přišli i jeho krojovaní farníci z Kyjovska. Mše svatá proto musela být z kostela přímo přenášena také na několik velkoplošných obrazovek na nádvoří kláštera Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou.

Slavnostní benedikce se uskutečnila na 800. výročí patronky Řádu sv. Anežky České Přemyslovny

Josefa Šedivého jako 48. velmistra a generála Rytířského řádu Křižovníků s červenou hvězdou jmenovala na příštích šest let Kongregace pro instituty zasvěceného života a pro společnosti apoštolského života už 20. června 2011. Pro mnohé účastníky slavnosti bylo symbolické, že se tak stalo v roce 800. výročí narození zakladatelky řádu, sv. Anežky České. Benedikce se i proto nesla ve velmi slavnostním českém duchu.

Nový velmistr poděkoval pražskému arcibiskupovi mons. Dominiku Dukovi, přítomným arcibiskupům a věřícím z farností, kde působil. Byl dojat i tím, že si řada z nich vzala dovolenou, aby se mohli zúčastnit jeho slavnostního dne.

Psali jsme:
Arcibiskup Duka: Momentální krize jsou mnohem složitější
Katolík Gazdík z Velehradu: Co bylo církvím ukradeno, mělo by se vrátit

Přítomni byli i zástupci jiných řádů, které nový velmistr srdečně pozdravil. Mezi nimi nechyběli ani představení vojenského a špitálního Řádu sv. Lazara z Jeruzaléma, který sídlí v Praze. „Máme s Řádem Křížovníků s červenou hvězdou tradičně dobré vztahy a navíc nás spojuje svatá Anežka Česká," řekl ParlamentnímListům.cz jeden z nich.

Pražský arcibiskup Dominik Duka připomněl novému velmistrovi jeho náročnou řeholi, která ho v čele Řádu čeká. Vzpomněl i na léta minulá. „Vždycky jsme říkali ano, naše hvězda je červená, ale není pěticípá, ale šesticípá," zdůraznil velmistr. Připustil, že rytířský řád má rozhodně blíž ke králi Davidovi, než k pěticípé hvězdě.

Velmistr Šedivý nezapomněl poděkovat ani rodičům, kteří dojatě seděli v první řadě, ani svým sourozencům a rodině, kteří ho, podle vlastních slov, na jeho cestě podporovali.

Sledujeme téma Miliardy pro církve
Biskup Malý k miliardám pro církev: Lidé to nechápou správně 

Kdo je nový velmistr a generál řádu?

Doktor farmacie, Mgr. Josef Šedivý, O. Cr., se narodil 9. července 1967. Vystudoval Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Po skončení studia v roce 1990 nastoupil do teologického konviktu v Litoměřicích, poté byl přijat do pražského kněžského semináře a tři roky studoval Teologickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Do Rytířského řádu Křížovníků s červenou hvězdou vstoupil v roce 1994. V roce 1997 přijal kněžské svěcení z rukou apoštolského delegáta mons. Františka Václava Lobkowicze, biskupa ostravsko-opavského. Ve stejném roce byl ustanoven farářem ve Věteřově a administrátorem v Želeticích u Kyjova, kde působil až do svého jmenování 48. velmistrem a generálem Rytířského řádu Křížovníků s červenou hvězdou.

Český Křížovnický řád a jeho historie

Rytířský řád Křižovníků s červenou hvězdou, jediný řád českého původu, se vyvinul z laického špitálního bratrstva, založeného roku 1233 sv. Anežkou Přemyslovnou (1211-1282) u kostela sv. Haštala v Praze. Roku 1237 bylo bratrstvo povýšeno papežem Řehořem IX. na řád s řeholními pravidly. Od roku 1238 měl tento vojenský a špitální Řád již vlastní samosprávu.

Po krátkém pobytu u kostela sv. Petra na Poříčí se roku 1252 Křížovníci trvale usídlili u Juditina mostu, kde byl záhy vybudován klášter a špitál sv. Ducha s kostelem sv. Františka. Z výhodné polohy konventu při důležité obchodní trase vyplývaly řeholníkům i jisté povinnosti (opevňovací práce, údržba mostu aj.). Pražský konvent se stal hlavním sídlem nejvyššího představeného. Po svém vzniku se řád rychle rozšířil na území Moravy, Slezska, Polska i Uher.

V souvislosti s relativním poklesem počtu duchovenstva, došlo k postupnému přetvoření špitálního řádu v řád řeholních kanovníků, jejichž hlavní činností je nyní duchovní správa v inkorporovaných farách. Řád však dodnes finančně podporuje činnost řady nemocnic, ačkoliv sám žádnou nespravuje.

Represe se nevyhnuly ani rytířům Křížovníkům s červenou hvězdou

Velmistr Řádu sídlí v Praze. Doposud tento úřad zastával Jiří Kopejsko, který však od roku 2004 postrádal výkonné pravomoci, které převzal apoštolský delegát Jaroslav Škarvada. Řád velmi utrpěl tvrdým pronásledováním za komunistického režimu, kdy řada jeho členů skončila ve vězení nebo táborech nucených prací při uranových dolech. Mezi lety 1949 a 1989 došlo k poklesu počtu členů řádu z 53 na 13. Po revoluci se však začal Řád obnovovat, v roce 2001 měl již 21členů. Kvůli vysokému věku některých z nich ale došlo od r. 2001 k úmrtí 4 členů, jiní opustili řeholní společenství sami. V současné době má řád 15 členů a jednoho novice.

Psali jsme:
Komunista: Církev nedala ani korunu na kutnohorský chrám. Co chce?
Miliardy od státu církve zničí, děsí se Jandák. Hrozí nenávist

18. prosince 2003 byl jmenován apoštolským delegátem Řádu Křížovníků s červenou hvězdou biskup Jaroslav Škarvada. Z důvodu problémů Řádu, zjištěných při kontrole zvané vizitace, převzal Škarvada pravomoci velmistra Jiřího Kopejska a dostal za úkol zmapovat situaci a stabilizovat řád. V listopadu 2007 byl však velmistr a generál řádu Kopejsko potvrzen ve funkci na dalších 6 let. Opatské svěcení přijal z rukou arcibiskupa Miloslava Vlka. Dne 20.06. 2011 byl jmenován novým velmistrem Josef Šedivý, jehož svěcení Řád oslavil.

Dále čtěte:
Duka i papež rozčílili Paroubkovou. Možná raději opustí církev

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…