Analytik: Do Partie přijel parní válec, ministr školství z VV

30.10.2011 11:48

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Školská expertka KSČM a bývalá učitelka na prvním stupni Marta Semelová na jedné straně stolu a ministr školství Josef Dobeš na jeho druhém konci, to byla nedělní debata v minimalistické režii Jana Punčocháře na televizi Prima.

Analytik: Do Partie přijel parní válec, ministr školství z VV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Školné je podle zástupce Věcí veřejných hodnota, která už teď stojí rodinu kolem 80 tisíc korun ročně. "Ne, školné nikdy, to je rezolutní stanovisko KSČM, jsme proti jeho zavedení jak v přímé, tak v odložené podobě," reagovala komunistka Semelová.

"Začátek pořadu byl v podání Dobeše jako z partesu," komentuje pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách. "Velice se mi líbilo, že bez jakéhokoli zaváhání spustil a prakticky celou dobu se nezastavil. Když se jej moderátor na něco zeptal, ihned odpovídal, navíc byl razantní a úplně faktický," doplnil Polách. "Jeho soupeřka, dá-li se to takto říct, Marta Semelová z KSČM, má sice řadu funkcí jak ve straně, tak na pražském magistrátu nebo ve stínové vládě komunistů, ale byla to podle mne taková demagogická rétorika. Co musím připustit, hovořila jako člověk, vyhýbala se jakýchkoli klišé, to bylo fajn."

Co také v pořadu zaznělo:
Měli bychom být hrdí na naše dějiny, shodla se s Dobešem komunistka

První část Partie televize Prima fakticky reflektovala rozdělení Poslanecké sněmovny, kdy vládní koalice schválila zavedení školného v maximální výši 10 tisíc korun za semestr, opoziční sociální demokraté a komunisté jsou proti. "Nechceme, aby se lidé takto zadlužovali při vstupu do života, to přeci nejde, pane ministře," vytknula Semelová Dobešovi. "Ne, dneska je to asociální! Skutečně ti, co na to mají, musí mít podmínky pro to, aby adekvátně studovali. Ale ti, kteří na to nemají, byť mají nadané děti, ty děti na školy nedají, to vyřeší půjčky," kontroval Josef Dobeš.


Dvacet tisíc za rok studia

Vláda premiéra Petra Nečase počítá se zavedením školného od roku 2013. Pohybovat by se mělo ve výši 10 tisíc korun za jeden semestr. Pětileté magisterské studium, které je rozděleno obvykle do deseti semestrů, tak vyjde na rovných 100 tisíc. Školné počítá se systémem půjček a grantů na studium. Ministr školství ovšem na ideové konferenci své strany prosadil usnesení, aby Věci veřejné v koalici vyjednaly odklad spuštění o rok. To by se tedy týkalo až dalšího volebního období.

Zavedení školného odmítají jak studenti, tak Rada vysokých škol. Ta se k němu vyjádřila v polovině září s tím, že v zemích, kde se školné zavedlo, začaly poplatky skokově narůstat a mladí lidé se tak čím dál víc zadlužují.

Hlas pro školné, Petr Nečas (ODS): "Já myslím, že pár takových vynechaných sedánků umožní řadě těchto vysokoškoláků naprosto v pohodě tyto věci splácet."

Hlas proti školnému, Vlasta Bohdalová (ČSSD): "Pan ministr má nezajímavý a špatný nápad."


"Bylo zajímavé pozorovat, jak Dobeš, vystudovaný psycholog, používá manipulativní prostředky ukryté v gestech. Někoho to možná překvapí, ale gesta a jejich užití se studuje a Dobeš je v tom hodně dobrý. Kdykoli chtěl zdůraznit svá slova, buďto ukazoval prstem, anebo střelhbitě zvedal paže. To má jednak ukázat dominanci a zároveň, jak jsem řekl, dodat důraz. V tomto srovnání měl moderátor Punčochář zcela submisivní roli a komunistka Semelová taktéž. Oba zmínění, o kterých hovořím hlavně proto, že byli součástí debaty, se vlastně jakoby neúčastnili," říká dále Polách pro ParlamentníListy.cz.

Zástupkyně KSČM následně uvedla, že ačkoli se neustále mluví o školném, ministr Dobeš o něm nedebatuje s odbornou veřejností. To ovšem zástupce Věcí veřejných jednoznačně popřel s tím, že víc jak rok s akademiky diskutuje a podle svých slov je tlačí ke shodě, která je na hranici jejich možností. Dobeš také řekl, že jeho resort, ačkoli bude mít relativně vysoký rozpočet, dosud propustil 23 procent úředníků a šetření je něco, v čem bude pokračovat. "Já musím a já chci šetřit. Co bude v roce 2013, to je vzhledem ke krizi zcela nejasné," doplnil bývalý vězeňský psycholog.

"Tím, že měl Dobeš ke všemu co říci, nepustil ke slovu ani moderátora, natož Martu Semelovou," uzavírá ve svém hodnocení Polách. "Pokud někdo váhal, jestli je to člověk na správném místě, tak možná po dnešním pořadu přestal. Pokud ale někdo apriori odsuzuje školné, Dobeš, ale ani Nečas jej nepřesvědčí. I když to srovnání v argumentech mezi Nečasem a Dobešem, to bych chtěl říci, že Dobeš určitě vyhrál. Jeho styl rétoriky se mi velice líbil. K Semelové se moc vyjadřovat nechci, protože skoro nic neřekla."


Střelhbitá gesta ministra školství:


ODJINUD:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…