Jihočeskou školku vyplavila voda. Obec nemá na obnovu peníze

03.01.2012 9:57

Hodně nepříjemnou věc musí hned na začátku roku řešit obec Chrášťany u Týna nad Vltavou na Českobudějovicku. Kvůli prasklé hadičce u umyvadla tekla v objektu školky před Novým rokem tři dny voda a způsobila povodeň v zařízení. Škody se tak vyšplhaly do desítek či stovek tisíc korun. Malá obec s malým rozpočtem si teď bude muset pomoci sama.

Jihočeskou školku vyplavila voda. Obec nemá na obnovu peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Voda zničila nábytek v herně a místnosti pro děti, zařízení kuchyňky, či ředitelny. Objekt i majetek je pojištěn, ale zařízení, respektive obec zřejmě dostane jen minimum. Vedení obce doufá, že se mu podaří sehnat peníze přes sponzory či dobré lidi, aby mohla třída zase normálně fungovat. Děti budou muset být zatím v provizoriu.

“Tři dny tam tekla voda, a to tak, že lidem v okolí přestala téct do domů voda. Nikdo nevěděl proč, hasiči vozili vodu cisternami. Zjišťovalo se, zda není porucha na potrubí v ulici, ale nic se nenašlo. Až najednou mi volali lidé, zda jsou mapy na zdech z venku školky normální. Když jsme přišli dovnitř, našli jsme spoušť,“ řekla pro ParlamentniListy.cz ředitelka školy a školky Miroslava Machová.

Ta hned informovala starostu Josefa Vomáčku (NK), o tom, co se stalo. Společně pak školku vystěhovali a v těchto dnech učitelky a všichni zaměstnanci místo toho, co by se o děti staraly, uklízí a snaží se dát provoz co nejrychleji dohromady.

Každá maličkost je katastrofa

“My jsme obec s malým rozpočtem a pro nás je každá taková věc malou katastrofou. Už se nám třeba ozval ČEZ, že nám poskytne rychlý dar 50 tisíc korun a za to jsme vděčni. Kraj nám pomoc nemůže, školka je obecní zařízení, ale můžeme si požádat dodatečně o grant. I to by nám mohlo pomoci. Snad se podaří dát vše co nejrychleji dohromady,“ doufá starosta.

Školka by ale potřebovala peníze hlavně na nová linolea, izolace, kvalitní výmalbu. Důvodem je i to, že se letos má objekt zateplovat a měnit okna, a až toto nastane a budova se utěsní, mohla by vlhkost začít vzlínat a stěny plesnivět.

Pomoc odkudkoliv

“Potřebovali bychom nový nábytek a některé vybavení. Jen třeba myčka, mikrovlnka či další zařízení, které potřebujeme pro děti, to jsou položky v tisících až desetitisících. Kdyby nám chtěl kdokoli pomoci, budeme za to moc vděčni,“ dodala ředitelka školy a školky, kterou navštěvuje na pět desítek dětí Miroslava Machová.

Obec si ale bude muset pomoci hlavně sama. V době, kdy dotace pro malé obce nejsou ze strany státu nijak příliš štědré, počítá každou korunu. Proto věří, že konečné škody a následné náklady nebudou tak děsivé, jak se na první pohled zdálo.

“Je to zařízení pro lidi, pro děti. Není to věc, kterou by využíval někdo jen dvakrát do roka, ale školka je tu pětadvacet let a děti jej stále navštěvují. Potřebují nějaký komfort, sucho, teplo, hračky a nemohou být v promáčených prostorách a mít promočený, plesnivý nábytek. Snad se nám podaří pořídit dobré, ale cenově dostupné věci a s pomocí obce, která hned začala jednat, to dáme zase dohromady,“ dodala ředitelka.

Děti zatím budou v náhradních prostorách, než se vše podaří dát do původního stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…