Agrese KSČM překročila hranice, které sněmovna snese, míní Pospíšil

05.03.2011 6:43

Diskuze o zákazu KSČM podporuje i šéf spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Toho rozčílily zejména nedávné verbální útoky, kterých se komunisté dopustili v Poslanecké sněmovně.

Agrese KSČM překročila hranice, které sněmovna snese, míní Pospíšil

Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) jsou návrhy na zrušení KSČM hodné diskuze. Jeho samotného totiž jednání některých členů této strany zdvihá ze židle. Nelíbily se mu zejména nedávné projevy, které měli komunisté v poslanecké sněmovně v rámci diskuze o zákonu o tzv. Třetím odboji.

Jsme snad v 50. letech? komentuje výroky Pospíšil

"Musím říci, že ta míra verbální agresivity podle mého názoru překročila to, co poslanecká půda unese. Některé ty projevy zcela relativizovaly dějiny této země za posledních sto let a svým obsahem se hodily spíše do padesátých let než do prvního desetiletí 21. století," uvedl Pospíšil v rozhovoru s moderátorem Frekvence 1 a spolupracovníkem ParlamentníchListů.cz L. X. Veselým.

V tom sice jednoznačně nelobboval za zákaz KSČM, přiklonil se ale k tomu, že tento návrh musí být projednán. "Po těch některých výrocích v parlamentu je vhodné, aby se dal Nejvyššímu správnímu soudu podnět, aby to posoudil a rozhodl, dodal ministr spravedlnosti.

Pád vlády prý nehrozí

Ten v rozhovoru zhodnotil také stabilitu a budoucnost vládní koalice. "Není jediný důvod v tuto chvíli předvídat předčasný pád této vlády, protože je to vláda, která má za posledních dvacet let největší většinu v parlamentu," nastínil Pospíšil, který vyslovil také přání, aby koalice vydržela po celé volební období.

Podle šéfa spravedlnosti jsou tak některé diskuze o nestabilitě vládní koalice, které hovoří třeba o příklonu VV k levicovým stranám, pouhé spekulace.

Proč by VV odcházely, diví se Pospíšil

"Pokud se na to podívám svým subjektivním pohledem, nevidím žádnou výhodu, kterou by VV přineslo to, že by odešly z vládní koalice a přešly by do nějaké jiné koalice, v níž by svou roli musela hrát i KSČM," uvedl v rozhovoru Pospíšil s tím, že se o dezerci nejmenší vládní strany nebojí.

Celé znění rozhovoru, v němž ministr hovoří třeba o justiční mafii, výrocích Renáty Vesecké nebo sporech okolo protikorupčního balíčku, si na ParlamentníchListech.cz můžete přečíst již tuto neděli v 16:00.

Více čtěte:

  • Když mne vidí, tak prchá, tvrdí o ministru Pospíšilovi Němec
  • Dvě noční můry ministra Pospíšila: Němec a Vesecká
  • Člen „justiční mafie" se vrací. Němcovi přiklepli výhodnou zakázku 
  • Veseckou jsem měl odvolat už minule, lituje Pospíšil 
  • Pospíšil stojí za odpůrci Vesecké. Zastupitelství rušit nebude
  • Foto: Zbyněk Pecák

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: jas

    Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

    migranti

    Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

    8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

    „Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…