Aneta Langerová: Když po volbách bude ještě hůř, tak snad emigruji

11.05.2010 12:44

Iniciativa Vyměňte politiky chce pro svou věc získat sta tisíce lidí. Zatím se počítadla pohybují v pěticiferných číslech.

Aneta Langerová: Když po volbách bude ještě hůř, tak snad emigruji

Hospodský nám tady dlouhé roky dává šlichtu a normální je takového hospodského vyměnit, říká David Seibert, mluvčí iniciativy Vyměňte politiky. Seibert a jeho přátelé už voliče nevybízí jen na internetu, ale také v ulicích a od úterý i na tiskových konferencích.

"Máme na Facebooku 40 tisíc lidí a 30 tisíc na našem webu. Překryv návštěvníků těchto stránek je přitom podle našich analýz poměrně malý," řekl mluvčí na dotaz ParlamentníchListů.cz s tím, že chce získat statisícová čísla.

Cílem skupiny podporované řadou známých umělců je vystrnadit ze sněmovny politické partaje, které nesou zodpovědnost za „dnešní situaci". A to tak, že lidé o posledním květnovém víkendu vhodí do uren hlasovací lístky se jmény malých politických stran.

„Nechceme ale lobbovat za žádnou konkrétní stranu. Apel iniciativy je na občanskou zodpovědnost a nejde v něm o podporu žádné politické strany," dodal zpěvák Dan Bárta, který se k takřečené malé revoluci připojil.

Horší už to nebude

Zpěvačka Aneta LangerováZ nástupu nových politiků, kteří nemusejí mít dostatečné know-how, „revolucionáři" strach nemají. „Když to po volbách bude ještě horší, tak snad uteču do jiné země," smála se populární zpěvačka Aneta Langerová, další známá tvář iniciativy.

"Když si představíte tu nejčernější situaci, což je velká koalice s tichou podporou komunistů, tak jen ta představa je sama o sobě strašně nepříjemná," orosil se Bárta.

Recept, jak změnit politiku v Česku je jasný: vyměnit politiky a nejlépe celé politické strany. „Na našem webu nabízíme lidem linky na články o korupci, která se děla v této zemi. Lidé by si měli na základě těchto informací udělat vlastní názor o tom, které strany jsou zkorumpované a které korupční prostředí vytváří. Na základě toho by měli udělat úvahu, koho volit," navádí Seibert.

Z neúspěchu strach nemá. „Situace, ve které se nyní nalézáme, je pořád horší než v době, kdy tady byla iniciativa Děkujeme, odejděte," zavzpomínal na deset let starou výzvu, která bez výsledku zmizela v propadlišti dějin.

"Jesliže si necháme tyto lidi u těch koryt, tak tam prostě budou," posteskl si.

Zpěvák Dan Bárta

Dostat ODS a ČSSD pod dvacet procent

Jaroslav Kuchař, který taktéž stál u zrodu výzvy Vyměňte politiky, dodal, že jejich iniciativa v jistý očistný proces politických stran věří, ale jen když politici pocítí tlak voličů: "Když ty velké strany propadnou, nebo dostanou pod dvacet procent, tak to může udělat nějaký tlak na změnu."

Oba iniciativce spojuje práce pro marketingovou společnost Blue Strategy, kterou Kuchař částečně vlastní. Spolu s nimi se novinářům představil i Antonín Parma, spolumajitel sesterské firmy Blue Events.

Svorně tvrdí, že za jejich novým společným projektem je pouze občanské přesvědčení. Kampaň, ve které se po celé zemi distribuují letáky a samolepky, podle nich funguje jaksi na bázi samizdatu.

"Kdo umí programovat, dělá zadarmo stránky. Kdo má tiskárnu, vytiskne materiály, kdo umí kreslit, nakreslí logo," vysvětlil Seibert.

Podobně o sobě hovoří i strůjci dalších projektů, kteří chtějí vidět v poslaneckých lavicích nové tváře, jako například organizátoři Defenestrace 2010, Hele vol či Přemluv bábu a dědu.

K výzvě Vyměňte politiky se připojila desítka známých osobností. Videoklip pro ni natočili například herečka Aňa Geislerová, spisovatel Jiří Stránský, zpěvačka Marta Kubišová či hudební skupina Nightwork. Podle organizátorů se přihlásilo také 300 dobrovolníků, jenž pomáhají šířit poselství o výměně lidí, kteří vedou tuto zemi.


ČTĚTE TAKÉ:

Další mladí umělci agitují za změnu politiků. Hádek a Gipsy.cz
Nechceme cenzurovanou změnu politiky, volají nejen příznivci pirátů

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Černý

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…