Ať se Klaus přejmenuje na Havla, žádá petice ve jménu lásky

12.01.2012 16:24

Fantazii se meze nekladou a na facebooku už vůbec ne. Posledním hitem je stránka zřízená "obdivovateli" Václava Havla, kteří se nespokojí s tím, aby jeho jméno nesla knihovna v Paříži či letiště na Ruzyni. Požadují, aby jeho jméno nesl jakýkoli prezident České republiky i ten dosluhující, a zřídili proto petici.

Ať se Klaus přejmenuje na Havla, žádá petice ve jménu lásky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotografie, květiny a svíčky. Typické zátiší vzpomínek na Václava Havla

První, kdo se rozhodl uctít památku zesnulého exprezidenta České a Československé republiky Václava Havla  byl polský Gdaňsk, kde Třídu nesoucí jeho jméno slavnostně otevřeli již pár dní po exprezidentově úmrtí. Na počest Václava Havla pojmenují v Litoměřicích park, V Děčíně a v Paříži knihovnu a celá řada obcí jako Frýdek-Místek či Český Těšín nabízí ulice. Podobné iniciativy lze očekávat i v následující době, nicméně recesistům je to pořád málo. 

„Vážení přátelé, tato iniciativa znamená definitivní konec nesmyslným dohadům o přejmenování kdejaké kadibudky jménem Václava Havla. Jméno Václava Havla musí nést něco majestátního, co bude navždy a věčně přesahovat životy nás běžných smrtelníků a to je prezidentský úřad! Proto požadujeme okamžité přejmenování Václava Klause na Václava Havla! Proto apelujeme na parlament, aby přijal zákon, aby každý budoucí prezident České republiky byl automaticky přejmenován na Václava Havla. Tímto způsobem pravda a láska navždy zvítězí nad lží a nenávistí, tak jak o to Václav Havel celý život usiloval,“ stojí v úvodníku petice.

Podle ekologického aktivisty a bývalého člena Strany zelených Stanislava Pence recese do politiky a do světového myšlení určitě patří. „ Nejde o to, že by Václav Klaus, ale také každý prezident musel zaplatit tisíc korun za přejmenování, ale jde o naklonování Havlových myšlenek do současných politiků, kterým povětšinou chybí,“ glosuje pro ParlamentníListy.cz s nadsázkou Penc. Podle něj by změna jména měla být doprovázena i tím, aby prezident hájil skutečné zájmy ČR a nemohl lhát. 

Média jej dehonestovala

Počet petentů, respektive sympatizantů, se okamžitě po založení vyšplhal ke třem tisícovkám a zeď se příspěvky jen hemží.

„Někdo tu tvrdil, že Češi nedokáží uctít památku osobnosti světového formátu, kterou pan Havel bezesporu byl...mně spíš přijde, že máme averzi vůči všemu patetickému, přehranému apod. To, co česká media a následně lidé na facebooku udělali ze smrti pana prezidenta, jeho pohřbu a pokusu o přejmenování ruzyňského letiště, to prostě k smíchu je...a je mi to líto, protože jsem měl a mám pana Havla rád,“ píše přispěvatel, který naráží na rekordní počet zpráv vychrlených v souvislosti se smrtí Václava Havla. Na serveru Novinky.cz se čtenost článků vyšplhala na neuvěřitelných 24 milionů.

Režisér Fero Fenič, jenž inicioval petici za přejmenování ruzyňského letiště, návrh recesistů kritizuje. „Nemá to žádnou hodnotu, je to jen na úrovni vtípků lidí, kteří sami neumí nic dotáhnout do konce, pro něco se obětovat a něco pro tuto společnost udělat,“ uvedl pro server IDNES.cz Fenič

Hlavně originál

S netradičním návrhem na uctění památky Václava Havla přišel také herec Petr Čtvrtníček, který spustil veřejnou anketu, zda má pojmenovat svého syna Havel. „Dovoluji se na Vás obrátit v rodinné záležitosti. Jedná se o jméno mého syna. Rád bych, aby až se narodí, nosil jméno Havel. Havel Čtvrtníček. Havel je krásné mužské křestní jméno latinského původu a vykládá se jako obyvatel Galie (slovensky a maďarsky též Gál, polsky Gawel a francouzsky Gall, či Gallien). Můj syn však bude přirozeně obyvatelem České republiky a platným členem naší společnosti,“ píše Čtvrtníček na svých stránkách.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…