Babiš získal významnou posilu. Předcházela tomu tajemná schůzka

17.01.2012 19:05

Babiš prý už není tak populární, jak touží být. Politologové soudí, že aby se znovu dostal do hledáčku pozornosti médií i veřejnosti, potřebuje spojence. A toho nyní konečně získal. O spojení se přitom hovořilo už na tajemné říjnové schůzce.

Babiš získal významnou posilu. Předcházela tomu tajemná schůzka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Andrej Babiš ve studiu České televize

Z potenciálních politických rivalů - šéfa Občanů.cz a někdejšího spoluzakladatele ODS Petra Havlíka a podnikatele Andreje Babiše - se stali komplici. Havlíkova výzva NEO 2011 se totiž oficiálně přiklonila právě k inicativě Andreje Babiše Ano 2011.

  • Více o Andreji Babišovi ZDE
  • Čtěte vše o ANO 2011

"Iniciativa pana Babiše nás má jako partnera, stejně tak i my tu jeho. V současnosti jde o ryze partnerský vztah, uvidíme, jak se do budoucna vyvrbí. Budeme hledat společné průsečíky," řekl ParlamentnímListům.cz Havlík.

Tajemná říjnová schůzka. Tam to začalo

Dotaz, kdo s návrhem spolupráce přišel, jej ale viditelně překvapil. Byl to on, nebo právě Babiš, kdo ji zahájil? Prý ani jeden. "Naše první setkání proběhlo někdy v říjnu, zorganizoval ho jeden prostředník. Do té doby jsem pana Babiše neznal," řekl s nádechem mystiky Havlík. A kdo že byl oním tajemným médiem, které setkání čelných postav obou iniciativ zorganizovalo? I jeho jméno zůstává pod rouškou tajemství. "Není to důležité, byl to člověk, který zná nás oba," utnul dotaz Havlík.

Babiš platí tisíce lidí

"Nemohl a nechtěl jsem být součástí prostředí, které nemělo můj respekt a mou důvěru. Přesto, a možná právě proto, dnes vyjadřuji veřejně podporu Andreji Babišovi a jeho iniciativě ANO 2011. Pan Babiš zde zaměstnává tisíce lidí a platí v ČR nemalé daňové odvody. To je důležité. Nevyvádí zdroje do daňových rájů přes nastrčené firmy s anonymními akcionáři. Neparticipuje na provizích z armádních a jiných zakázek. Jeho varovná slova ve společnosti silně rezonují," pochlebuje Havlík na stránkách ANO 2011 podnikateli.

O ANO měli zájem, o NEO ne. A tak se spojily

Text Výzvy ANO 2011 je podle něho velmi blízký Výzvě NEO 2011. Až na to, že o druhou jmenovanou se až dosud příliš nezajímala česká média, píše trochu zahořklý Havlík na webu podnikatelovy inicativy.

A co že jej na Babišovi tak uchvátilo? "Pokud platí, že je nutné rozbít současný mocenský kartel, pak je základním předpokladem schopnost spojit síly. A nejde jen o kritiku poměrů, ale především o návrhy řešení, které povedou k zásadní nápravě dnešní alarmující situace. Pan Babiš jiným jazykem říká to, o čem já píší již od roku 1992. Je logické a správné, že nyní hledáme společnou řeč. Mnozí z vás jste mě žádali, abych se jako iniciátor Výzvy NEO 2011 vyjádřil," píše přímo na stránkách ANO 2011 Havlík. Tvrdí, že spojení s Babišem mu radili i mnozí z jeho příznivců.

Propojení Havlíka a Babiše je zajímavé i z hlediska politologického. Podle politologa Josefa Mlejnka z něho mohou těžit jak Babiš, tak Havlík. Ten prý navíc nemá co ztratit. "Jeho projekt Občané.cz nevyšel, měl mizernou podporu. Cítí, že Babiš může být úspěšnější než on," popsal pro ParlamentníListy.cz zřejmé Havlíkovy pohnutky k podpoře ANO 2011.

Vydělá i Babiš. Havlík je seriózní

Logický je ale podle něho i postup Babiše, který se podpoře ze strany Havlíka nebrání. "Babišovi se hodí, že Havlík působí seriózněji," tvrdí politolog. "Oba na tomto spojení mohou vydělat," předjímá budoucnost s tím, že šlo o chytrý marketingový tah obou pánů.

To politolog Petr Just šel v hodnocení spojení obou mužů ještě dále. Tvrdí, že o Babiše se média i sami Češi přestali po počáteční euforii zajímat. Podnikatel se tak znovu potřebuje dostat do jejich (pod)vědomí. Využít k tomu má právě Havlíka.

O Babiše není zájem. Vrátí mu ho Havlík?

"Zdá se, že inicativa pana Babiše po úvodním zájmu, který jí byl věnován, se z veřejného povědomí vytrácí, takže to beru jako snahu zvýšit svůj potenciál spojením s jinými subjekty, které mají nebo mohou mít stejné či podobné cíle," řekl ParlamentnímListům.cz. Politolog zmiňuje i skutečnost, že obě iniciativy si jsou v jistém směru blízké - vznikly totiž s cílem podchytit nespokojené a protestní voliče. Protože jich je více, predikuje, že pouze u Havlíka Babišova spolupráce neskončí.

To politolog Zdeněk Zbořil je v otázce Babiše a Havlíka skeptický. "Asi to moc nepůjde. Zatím mají k dispozici jen internet, nějakou Babišovu miliardu a proti sobě všechna česky psaná německá média," řekl ParlamentnímListům.cz. Jejich spojenectví tak označil za "z nouze ctnost".

O Babišovi je ale v současnosti slyšet i z jiného důvodu než v souvislosti s jeho inicativou, která má ambice vstoupit do vysoké politiky. V úterý totiž bratislavského soudu podal žalobu na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) kvůli archivním svazkům, podle kterých spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností (StB). "Nebyl jsem agentem StB a svazek o spolupráci jsem nepodepsal. Pracovníci StB mě pouze několikrát kontaktovali kvůli mému zaměstnání v podnicích zahraničního obchodu, konkrétně jim šlo o dovoz syrských fosfátů," uvedl Babiš v prohlášení.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …