Bárta a John ovládli Google.cz

18.01.2011 5:35

ANALÝZA ParlamentníListy.cz přinášejí pravidelné pohledy na počet citací jednotlivých politiků v České republice. Jak to ovšem vypadá na nejpoužívanějším vyhledávači na lokálním trhu, na stránce Google.cz?

Bárta a John ovládli Google.cz

Americký Google poprvé překonal v podílu na českém trhu Seznam.cz. Jeho souhrnný podíl ve vyhledávání dosáhl v lednu téměř 51 procent, což je o 14 procentních bodů více než před rokem. Vyplývá to z údajů statistiky Toplist, která měří počet kliknutí, které odesílají jednotlivé vyhledávače na české weby.

Právě na základě této informace přinášejí ParlamentníListy.cz zevrubný pohled do zákulisí vyhledávače čísla jedna. Po dobu jednoho měsíce naše redakce sledovala vývoj a nárůst, případně pokles jednotlivých politických osobností.

MEDIALIZACE:


Zatímco stabilita v počtu citací, kterou pravidelně uveřejňuje společnost Newton Media, žádné výraznější výkyvy nepřináší, Google.cz jde zcela opačnou cestou. Už v úvodu lze tvrdit, že jasnou jedničku, co se počtu odkazů týká, si připisuje ministr dopravy Vít Bárta. Ten, ačkoli je na politické scéně několika měsíčním nováčkem, zaznamenal již 334 tisíc odkazů spojených se svým jménem. Drtivou většinu z nich tvoří internetové články klasických, případně oborových médií. Doplňme, že přibližně prvních tři sta odkazů navíc představují jen několik měsíců staré adresy.


Frekvence výrazu "Radek John" na Seznam.cz:


Milan Král ze společnosti SEO4You k tomu podotýká: "Jen těžko můžeme přesně říci, jak se pořadí tvoří. Může zde hrát roli stáří, ale také relevance a zpětné odkazy. Přesný klíč neexistuje, Google ho tají. Obecně ale ano, v popředí se mohou umísťovat aktuální věci, i když ty často nahrazuje speciální box na úvodní obrazovce v podobě Google News," uvedl Král pro ParlamentníListy.cz.

Co se posledního měsíce týče, Bártovi narostl počet odkazů o 25 tisíc, a to z původních 309 na aktuálních 334 tisíc. Důvodem může být jak jeho "novoroční", častá televizní a rozhlasová účast (Hyde park, Otázky Václava Moravce, Máte slovo, Impulsy Václava Moravce), tak některé jeho výroky na adresu kvality stavitelů dálnic či "kmotrů" na ústeckém Ředitelství silnic a dálnic.

Související:


Kníže a Kalousek Johna nedoženou

"Bárta kraluje, dá se to tak říct, protože v tom počtu odkazů přeskakuje letité politiky ne o desítky, ale o stovky tisíc, což je něco jako zázrak," doplnil pro ParlamentníListy.cz analytik Břetislav Polách. "Na druhé straně dodávám, že Google mapuje také stránky těch, kde se Bárta může objevit jen okrajově. A protože se o něm v poslední době tolik diskutuje, viděl bych tak evidentní nárůst právě zde," uzavřel Polách.

Podobně s výraznými čísly je na tom také stranický kolega a předseda Věcí veřejných Radek John. Jeho jméno nabídne Google celkem 491 tisíc krát, když na začátku roku byl počet výrazů 468 tisíc.


Nabídka prvních výsledků "Vít Bárta":


V jeho případě jde o kombinaci známé tváře z dob televizního působení a nejostřeji sledovaného člena vlády. Pravdou ovšem zůstává, že stejně jako u Bárty, tak u ministra vnitra řadí vyhledávač Google mezi první stovky výrazů zcela aktuální témata. Odkazy na televizi Nova, na pořad Na vlastní oči anebo na celkové působení Radka Johna v pozici šéfredaktora zpravodajství naší nejsledovanější televize internetový uživatel jen tak nenajde. Naší redakci se to nepodařilo ani na stránce 170.

Do té doby však lze narazit na skutečné perly v odkazech: O Radku Johnovi a jeho snech píše Psychologie.cz, bulvární stránky se předhánějí v detailech z jeho soukromého života a středoškoláci často debatují nad jeho knihou Memento. "Autorovo varování před vážným nebezpečím moderní civilizace - TOXIKOMANIÍ a věcmi s ní související. Poukazuje na téměř mizivé procento úspěšnosti léčby. Kniha je kritikou neinformovanosti dospělých," píše jeden z nich na webu Český-jazyk.cz.

Důkazem o dominanci Johna s Bártou nejen uvnitř strany mohou být výsledky jejich partajních kolegů - předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýna Kočí má 24 100 výsledků, ministr školství Josef Dobeš 59 800, ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský 33 200 výsledků a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová pouhých 14 900 výsledků. Za posledních třicet dnů se navíc všechny údaje pohybují na přibližně stejné hladině.

Za ODS pouze Nečas

"Může jít o mazání některých témat, například blogů, anebo o to, že Google nemá co nového indexovat," vysvětluje Milan Král ze společnosti SEO4You ParlamentnímListům.cz.

Zbylé strany, tedy TOP 09, sociální a občanští demokraté a komunisté jsou na tom v porovnání s ministry vnitra a dopravy hůře. Oběma se může rovnat a dokonce je překonává pouze premiér a předseda ODS Petr Nečas, u jehož jména Google aktuálně nabídne 499 tisíc odkazů. Dodejme, že historie Google.cz sahá několik let nazpět a Petr Nečas je na české politické scéně od roku 1992, kdy byl zvolen poslancem České národní rady.

Bývalý místopředseda ODS Ivan Langer, od roku 1993 tajemník ministra spravedlnosti a v letech 1996 - 2010 poslanec, má 227 tisíc odkazů. Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek odkazuje na 229 tisíc internetových stránek a například předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová za poslední měsíc stěží překonala hranici stovky tisíc odkazů, když je nyní na počtu 104 tisíc stránek.



Nezáří ani TOP 09. Její nejvýraznější tváře, předseda a 1. místopředseda strany nedají v součtu odkazů ani to, co samotný Radek John. Karel Schwarzenberg se drží stabilně na hranici 233 tisíc výsledků a ministr financí Miroslav Kalousek pak dosahuje celkem 204 tisíc výsledků. Dříve výrazná Vlasta Parkanová má 33 tisíc.

Velmi dobře si ovšem vede ministr zdravotnictví Leoš Heger, když jeho jméno obsahuje přesně 171 tisíc výsledků, převážně těch aktuálních a spojených s možným odchodem českých lékařů z nemocnic. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek má 14 100 výsledků a ministr kultury Jiří Besser je na tom podobně.

Klaus vítězný

U sociálních demokratů překvapují dvě věci. Médii označovaný král sociální sítě Facebook, místopředseda strany Zdeněk Škromach, se pohybuje na hranici 350 tisíc výsledků, zatímco David Rath doslova převálcoval všechny členy ČSSD. Jeho jméno obsahuje 373 tisíc stránek. Bývalý předseda ČSSD Paroubek je o několik desítek tisíc horší, uživatel ho najde na 312 tisících stran. Ani úřadující předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka neboduje, má 186 tisíc výsledků.

V souvislosti s ČSSD je často zmiňován i expremiér Miloš Zeman. Toho lze najít na 138 tisících stran.

Nejhůř dopadli komunisté. Miroslav Grebeníček má 5 860 výsledků, předseda KSČM Vojtěch Filip 71 600 výsledků, Jiří Dolejš 21 300 výsledků, Pavel Kováčik 17 400 výsledků, Zuzka Bebarová-Rujbrová 17 400 výsledků, Miloslav Ransdorf pak 28 100.

V této souvislosti si dovolíme krátký návrat do minulosti. Bývalý československý komunistický politik a posléze prezident republiky Gustáv Husák se nachází na necelých 33 tisících stran a bývalý generální tajemník KSČ Miloš Jakeš?  8 090 výsledků. 

Posledním zastavením budou dvě jména prezidentů České republiky, tedy Václava Havla a Václava Klause. První se řadí mezi nadprůměr, druhý na samotný vrchol pomyslné pyramidy. Havla najdeme na 407 tisících stran, Klause pak na 647 tisících.



Čtěte taky:

Grafy: Jiří Čermák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …