Bátora podal trestní oznámení. Kvůli Schwarzenbergovi

22.09.2011 17:27

EXKLUZIVNĚ Jak informovaly ParlamentníListy.cz, facebookový profil i soukromý mail vicekancléře ministra školství Ladislava Bátory byl v poslední době několikrát napaden hackerem. Bátora kvůli tomu v úterý podal na neznámého pachatele trestní oznámení. Bátora se v něm vyjadřuje i o nedávno proběhlé vládní krizi, kdy TOP 09 tlačila na jeho odchod z ministerstva.

Bátora podal trestní oznámení. Kvůli Schwarzenbergovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý kontroverzní úředník ministerstva školství Ladislav Bátora

Petr Uhl v komentáři pro Právo pochyboval, zda Bátora opravdu trestní oznámení podá. Bátora tak ale učinil a popsal v něm také veškeré peripetie kolem svého nástupu na ministerstvo, neboť ty s útokem hackera souvisí. Hacker měl totiž patrně v úmyslu dále eskalovat vládní krizi, když po jejím urovnání vložil příspěvěk: „Na panu knížeti se již začíná projevovat stařecká senilita. Jeho zednářské, pravdoláskařské a oportunistické tendence jsou pro naši zemi cestou do pekel. Kdyby se již radši odebral odpočívat na svůj zámek a vzal si sebou jako lokaje pana Kalouska, udělal by občanům této země velikou laskavost."

Čtěte také: Chystá se další kolo kampaně proti Bátorovi. Koluje jeho korespondence


Pomlouvačná kampaň

TOP 09 totiž před tím žádala, aby Bátora odešel kvůli tomu, že napsal na facebook, že je Schwarzenberg chudáček. Další příspěvek měl zřejmě přilít olej do ohně koaličních sporů. Hackerský útok na jeho e-mail a facebook pak dává Bátora do souvislosti s mediální a politickou kampaní proti jeho osobě.

Psali jsme: Bátorovi napadli a vykradli e-mail. Získali jsme jeho citlivá data


Bátora v trestním oznámení píše, že od jeho nástupu na ministerstvo školství je terčem pomlouvačné a diskreditační kampaně, jejímž cílem je znemožnit nebo ukončit jeho působení na MŠMT. „Prostředky volí moji odpůrci většinou krajně nevybíravé, takže jsem již podal čtyři trestní oznámení ve věci podezření na spáchání trestného činu pomluvy. Ze strany státu se mi však nedostalo zatím žádné ochrany, tři z uvedených trestních oznámení byla uložena bez dalšího opatření, což samozřejmě je pro všechny mé odpůrce povzbudivé a skutečně je to k dalším a dalším výpadům povzbuzuje," píše Bátora.



Pohrdlivé, vulgární a arogantní útoky Schwarzeneberga

Ten také uvádí, že zatím posledním podnětem pro další soustředěnou lavinu útoků na jeho osobu bylo jeho pověření řízením personálního odboru od 1. srpna 2011. „Velmi pohrdlivě a útočně se vyjádřil k mému působení na pozici ředitele personálního odboru především ministr Schwarzenberg - pro celostátní tištěný deník Hospodářské noviny dne 9. srpna : „Hodí se tam s odpuštěním jako pazdeří k jisté části těla." Na toto zcela neadekvátní a přisprostlé hodnocení jsem reagoval v omezeném dosahu alespoň pro své „přátele" a v podstatě smířlivě a smířeně JEN na svém facebookovém profilu, jak si povšimly mimo jiné opět Hospodářské noviny o dva dny později," píše Bátora.

SLEDUJEME téma: Ladislav Bátora  


„Ve své reakci na vulgární a arogantní napadení ze strany ministra zahraničí jsem na svém profilu na sociální síti Facebook replikoval takto: „Chudáček starej... To se mu to bezostyšně prská, když ví, že ho přinejmenším ze tří důvodů nemohu vyzvat na souboj." Tímto povzdechem jsem považoval věc za vyřízenou, přestože se mě ministrova slova velmi dotkla," pokračuje Bátora.

Vládní krize

„Věc za ´vyřízenou´ však zřejmě nepovažovala politická strana TOP 09, jejímž je ministr Schwarzenberg členem. Přestože jsem to byl já, kdo byl jako první tvrdě napaden, a to navíc vulgárně, vzala si mou repliku za záminku a začala požadovat můj odchod z ministerstva s poukazem na to, že jsem veřejně a sprostým způsobem urazil jednoho z členů vlády. Klíčová média se k takovému tlaku samosebou opět ochotně přidala a na začátku jen deník Blesk 19. srpna čtenáře nezkresleně informoval, že to byl naopak ministr Schwarzenberg, kdo slovní přestřelku vyprovokoval," píše Bátora.

Psali jsme: Hlasy ze zákulisí. Co může doopravdy být za kauzou Bátora


Celá záležitost pak přerostla ve vládní krizi, protože ministři za TOP 09 od 17. srpna odmítli docházet na zasedání vlády. V sobotu 20. srpna se pak ministr Schwarzenberg k Bátorově pracovnímu zařazení na ministerstvu ještě v Právu dodal, že „to je jako kdyby byl ředitelem dívčí školy ustanoven známý pedofil."

Snaha vyprovokovat

„Tento extrémně dehonestující výrok, kterým ministr Schwarzenberg upřesnil svůj výrok původní o tom, že jsem jako „pazdeří v zadnici", jsem již nutně ponechal bez komentáře, třebaže jsem si byl vědom, že je to tak brutální útok, že možná ohrozí moje setrvání ve funkci. Musel jsem totiž mlčet ke všemu politickému dění (a musím dodnes), protože to je součástí politických dohod na nejvyšší úrovni, jak uvedl například server iDNES.cz 16. srpna (příloha 8b), a já jsem slíbil, že onu dohodu budu respektovat," napsal do trestního oznámení.

Bátora se domnívá, že jeho disciplinované mlčení některým politickým kruhům nevyhovovalo a nevyhovuje, protože pak chybí důvod pro jeho definitivní vytlačení z MŠMT, o kterém hovořil například poslanec Petr Gazdík v Respektu č. 37 (příloha 9a): „Já myslím, že to skončí odchodem pana Bátory, protože on to nevydrží a bude ve svých aktivitách pokračovat. Ten problém se nakonec vyhrotí."

K tématu: Bátora povýšil. Bude vicekancléřem ministra Dobeše


Bátora se domnívá, že hackerský útok na facebookový profil, kam hacker vložil invektivu proti Karlu Schwarzenbergovi, měl vést k oživení vládní krize a Bátorovu odvolání. „Zřejmě proto bylo kdesi kýmsi zosnováno „promluvit jakoby mými ústy" - aby důvod pro definitivní existenční likvidaci byl na světě... A o tom, že se jedná o již více než půl roku trvající hon na živého člověka není pochyb, vždyť to vyplývá nejen ze shora uvedeného výroku poslance Gazdíka, ale mnohem více například z poněkud předčasně chlubného vyjádření mininistra Schwarzenberga, jež mimo jiné zveřejnily v článku „Kníže myslivec: Čekal jsem na Bátoru jako na jelena" Parlamentní listy 31. srpna: „Musíte se trpělivě posadit na paseku a počkat, až vyleze. Každý jednou udělá chybu..."

Hacker LuckyLuck Nedomansky

Bátora pak popisuje, jak samotný hackerský útok proběhl. Hacker zde umístil prohlášení: „Na panu knížeti se již začíná projevovat stařecká senilita. Jeho zednářské, pravdolaskařské a oportunistické tendence jsou pro naši zemi cestou do pekel. Kdyby se již radši odebral odpočívat na svůj zámek a vzal si sebou jako lokaje pana Kalouska, udělal by občanům této země velikou laskavost".

Čtěte také: Kníže prý vládní krizi považoval za skončenou. Ale rozmyslel si to


Z analýzy IT security na ministerstvu školství podle Bátory zatím především vyplývá, že osoba skrývající se pod emailovou adresou tomjohn@europe.com respektive pod pseudonymem Vendelin Nedomansky (eventuálně LuckyLuck Nedomansky) si nezákonným způsobem opatřila heslo k jeho e-mailové schránce. Bátora míní, že hackerský útok byl podniknut s účelem, aby mu byla způsobena vážná újma. „Bylo nepochybně známo, že každé moje další vyjádření k politickým záležitostem bude znamenat okamžité propuštění ze zaměstnání, jak bylo vícekrát veřejně publikováno - opět viz například již zmíněný článek ´Ještě jednou a poletí, shodlo se nad osudem Bátory vedení VV´," vysvětluje Bátora.

Podle Bátory tímto jednáním pachatel skrytý pod adresou tomjohn@europe.com spáchal v jednočinném souběhu trestný čin opatření a přechovávání přístupového zařízení a hesla k počítačovému systému podle § 231 tr. zákona a trestný čin neoprávněného přístupu k počítačovému systému podle § 230 tr. zákona a případné další trestné činy.

Útok i na Bátorovu rodinu

Hacker navíc zveřejnil jména osob, které jsou v adresáři mé emailové schránky na www.seznam.cz . Později začal pachatel dokonce zveřejňovat i obsah některých emailových zpráv. Tím podle Bátory spáchal trestný čin porušení tajemství dopravovaných zpráv podle § 182 tr. Zákona. V zájmu vyšetření celé záležitosti dal Bátora souhlas k poskytnutí údajů ve smyslu § 88a tr. řádu, t. j. souhlas k tomu, aby si orgány činné v trestním řízení vyžádaly od provozovatele elektronické pošty (Seznam.cz a. s.) výpis přístupů k jeho emailové schránce.

Nepřehlédněte: Bátoro, my ti pokoj nedáme. TOPka syčí, Zelení jdou do ulic


„Závěrem si dovoluji upozornit, že se za poslední půlrok jedná již o několikátý pokus o diskreditaci mé osoby a o poškození mého jména na veřejnosti, v zaměstnání a v politických kruzích, a to v rámci soustavné a cílevědomé kampaně, která je veřejnosti (a dovoluji si předpokládat, že i orgánům činným v trestním řízení) známa pod názvem „bátoriáda". Žádám, abych byl o průběhu vyšetřování informován tak, jak to přísluší mému procesnímu postavení poškozeného podle § 43 tr. Řádu," uzavřel Bátora své trestní oznámení.

V dodatku ještě uvedl, že v noci z 19. na 20. září došlo k novému úspěšnému útoku na jeho emailovou schránku i na účet na sociální síti Facebook, který byl již ale zhruba týden Bátorou takzvaně „deaktivován", tedy znepřístupněn každému, tedy včetně jeho samotného. Stejným způsobem byl napaden i facebookový a emailový účet jeho syna Alexandra Bátory.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…