Brňané “děkovali“ zastupitelům za pochybnou kulturní politiku

14.01.2012 20:21

Proti kulturní politice brněnského magistrátu a proti vedení Národního divadla Brno v sobotu večer protestovala asi stovka lidí. Shromáždili se před budovou Mahenova divadla, kde se konal Reprezentační ples města Brna. Návštěvníci plesu včetně brněnských politiků a podnikatelů museli procházet špalírem lidí, kteří jim ironicky děkovali a tleskali. Účastníci happeningu také nabízeli slavnostně oděným hostům chléb a sůl.

Brňané “děkovali“ zastupitelům za pochybnou kulturní politiku
Foto: Martin Šimák
Popisek: Manifestace v Brně

"Shromáždili jsme se proto, že jsme chtěli poděkovat představitelům města a divadla za to, co všechno udělali minulý rok dobrého pro kulturu v Brně," řekl ČTK se zjevnou ironií spoluorganizátor protestu Matěj Hollan.

Budovu divadla střežili městští policisté a bezpečnostní služba. Museli však řešit jen verbální konflikty. Účastníci happeningu se nepokusili cestu do divadla zablokovat. Špalírem za bouřlivého potlesku prošel i primátor Roman Onderka (ČSSD). Ochutnal nabízený chléb, ale do polemiky s protestujícími se nepustil.

Magistrát loni překvapil divadla a další kulturní instituce plánem na dvacetiprocentní úspory. Škrty však nakonec ve většině příspěvkových organizací nejsou tak razantní. Uvažovalo se také o pozastavení činnosti operního souboru, proti čemuž protestovalo mnoho Brňanů. Umělci z opery dnes v podvečer jako poděkování veřejnosti uvedli v katedrále na Petrově bez nároku na honorář Mozartovo Rekviem. Bylo plno, někteří zájemci se ani nedostali dovnitř, uvedla za pořadatele pěvkyně Jitka Zerhauová.

Část účastníků koncertu pak přešla k divadlu na happening, jímž chtěli aktivisté zdůraznit své trvající výhrady ke kulturní politice města i k vedení Národního divadla Brno. "Chceme upozornit na to, že problémy ohledně škrtů v kultuře, které se objevily minulý podzim, stále nejsou vyřešeny. Problémy jsou dlouhodobé," uvedl Martin Bernátek za iniciativu Brno kulturní. Poukázal na to, že hospodaření Národního divadla Brno přezkoumávají auditoři a kvůli trestnímu oznámení se jím zabývá i policie.

Sporné hospodaření

Vedení Národního divadla Brno v tiskovém prohlášení zdůraznilo, že ples je hrazen ze vstupného a sponzorských příspěvků. "Národní divadlo Brno se v souladu s přístupem svého zřizovatele na této akci finančně nepodílí," uvedl ředitel Daniel Dvořák. Zdůraznil také charitativní aspekt plesu.

Mahenovo divadlo je dějištěm reprezentačního plesu města Brna potřetí. Díky speciálně vyrobenému parketu, který překrývá hlediště a spojuje ho s jevištěm, se divadelní sál změnil v unikátní prostor obklopený lóžemi. Inspirace pro uspořádání plesu v historické divadelní budově s působivou výzdobou přišla do Brna z Vídně, kde je ples v opeře vrcholem společenské sezony.

Na brněnský ples si pořadatelé pozvali řadu českých celebrit i zahraničních hostů: moderátora Marka Ebena, skupinu Alphaville a big band Glen Miller Orchestra. Ohlášený zpěvák Richard Müller nakonec účast odřekl, místo něj pořadatelé pozvali zpěvačku Daru Rolins.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…