Budeme se pořád uskromňovat, varuje Keller

28.11.2011 11:14

Začalo to Řeckem. Nad poměry si ale žila také Itálie pod vedením Silvia Berlusconiho, Španělsko s vládou socialistů nebo Portugalsko. Vysvětlením bylo, že si tyto státy s nižším ekonomickým výkonem nemohly dovolit dále financovat ani relativně skrovný sociální stát. Do potíží se ale může dostat také Belgie, Francie nebo Německo, i když patří mezi vyspělé ekonomiky. Píše sociolog Jan Keller v deníku Právo.

Budeme se pořád uskromňovat, varuje Keller
Foto: Archiv
Popisek: Sociolog Jan Keller

Nejvyspělejší kapitalistické ekonomiky, které od skončení druhé světové války neustále rostly a několikrát za tu dobu znásobily své bohatství, nejsou schopny financovat bez velkých schodků chod státu, ani veřejný sektor se službami.

Německo už deset let uplatňuje úspornou politiku, přesto si očividně žije nad poměry

Kapitalismus dnes tedy neumožňuje uspokojovat potřeby, které on sám nedávno považoval za běžnou součást civilizovaného života. Ve státech, které byly naším vzorem, není dostatek peněz na věci, na které bylo před lety.

Keller znovu na příkladu Německa uvádí, že se zde už deset let uplatňuje velmi úsporná politika. Platy většiny zaměstnanců stagnují nebo poklesly, sociální programy jsou kráceny. „Přesto si i Německo jako nejvýkonnější, technologicky nejmodernější a exportně nejúspěšnější evropská země žije podle všeho zoufale nad poměry," píše sociolog v deníku Právo.

Uskromňovat se budeme napořád

Jak tedy zachránit nejblahobytnější ekonomický systém všech dob? Možná bude potřeba se uskromnit na úroveň osmdesátých let nebo žít skromněji než za dob tzv. reálného socialismu.

„Jak dlouho se budeme muset uskromňovat, aby systém mohl fungovat normálně? Přece už napořád. Jinak bychom se opět trestuhodně zadlužili," obává se Keller v Právu.

Více názorů profesora Jana Kellera ČTĚTE ZDE

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…