Češi se mají dobře, tvrdí odborník. Jsou jen nenasytní

08.12.2011 17:52

Zejména senioři, ale i lidé mladší, často remcají, že se jim v Česku žije mizerně. Ba co víc, že v minulosti bylo lépe. Podle odborníka na historii, Zdeňka Čecha, je ale jejich pohled dosti jednostranný. Žije se nám prý daleko lépe než za socialismu. Hlavním problémem současnosti je tak nenasytnost. Lidé se poměřují majetkem, soupeří o to, kdo má lepší mobil, automobil či televizor. Kdo nedosáhne na požadované vybavení, je v očích ostatních "nýmand".

Češi se mají dobře, tvrdí odborník. Jsou jen nenasytní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

Nůžky v české společnosti se rozevírají čím dál více. Střední třída pomalu mizí, horních deset tisíc si žije nad poměry, zatímco miliony lidí přežívají od výplaty k výplatě. Tak by se dala v kostce shrnout atmosféra, která v tuzemsku panuje.

Podle spisovatele historické literatury faktu Zdeňka Čecha si ale v současné době Češi nemají zas tak moc na co stěžovat.

Nemáš iphone? Seš nýmand

"Hmotné vybavení českých domácností je mnohem vyšší než třeba 25, 30 let zpátky. Problém je, že lidé žijí v nenasytnosti. 20 let jsou masírování masivní reklamou. Pak se poměřují podle toho, kdo co má. Nemáš takový či takový typ mobilu? Tak jseš nýmand," vysvětlil současnou náladu v české společnosti ParlamentnímListům.cz.

SLEDUJEME téma: vládní reformy

Pocit, zda se obyvatelé mají dobře či lépe, je podle něho dán  především očekáváním, jak by se člověk měl mít. A to je prý alfou, omegou aktuálních negativních společenských nálad. Vše je totiž relativní.

Bulhar v ráji. Dán v pekle

"Nadělíte-li dánskému občanovi životní úroveň Slováka, tak to bude brát hrozně, nadělíte-li ji  Bulharovi, bude si připadat jako v ráji," vysvětlil redakci různý pohled na životní úroveň odborník na historii.

Čtěte více:
Na důchody by mohly jít dividendy státních firem. Až 15 miliard
Sobotka představil koncepci důchodů. Vyšší daně a dividendy ČEZ 
Šéf lidovců Bělobrádek: Penzijní reforma je loupež století 
Důchodová reforma prošla ve sněmovně prvním čtením

Podle něho je však nutno připustit, že ani lidé, kteří vzpomínají na "staré dobré časy", si tak úplně dobu socialismu neidealizují.

Bejvávalo dobře?

"Za socialismu byla životní úroveň snesitelná, až dobrá, ne tragická, jak se někdy říká. Režim zajišťoval, aby se lidé nepropadli na dno," uvedl s tím, že  dnešní vedení země občany na dno propadávat nechává. Nejrůznější půjčky, hypotéky a další zrádnosti současnosti tomu prý jen nahrávají. A k tomu "slavná" vláda...

Strašná snůška lidí. To je česká vláda

"Tahle vláda je jedna z nejslabších. Je to strašná snůška lidí," uzavřel Čech.

Jako ve 30. letech?

Historik Jan Bauer připomněl i paralelu současné krize s tou, která světem zmítala ve 30. letech 20. století. "Ctitelé Karla Marxe by jistě rádi tvrdili, že současná finanční krize se podobá krizi z 30. let minulého století a svědčí o všeobecné krizi kapitalismu. Ve skutečnosti je současná krize jen důsledkem prosazování té socialisty oslavované sociálně tržní ekonomiky a nesmyslného hesla, že každý má nárok na štědrý úvěr," řekl redakci.

Máme krátkou paměť

Řeči o tom, že Češi se nikdy neměli hůře než dnes, považuje za nesmyslné. "Tvrzení, že se Češi nikdy neměli hůře než dnes, svědčí leda o krátké paměti u těch starších a naprosté neznalosti historie u těch mladších. Když se podíváme na 20. století, vidíme, že prakticky jediné období skutečné svobody se týká doby po roce 1989. I ta oslavovaná 1. republika měla ke skutečné demokracii v leckterém ohledu daleko, nehledě na nízkou životní úroveň většiny obyvatelstva. A to už se vůbec nezmiňuji o době tzv. reálného socialismu s oprýskanými fasádami, prázdnými obchody, frontami na pomeranče a udavači na každém rodu," vysvětlil ParlamentnímListům.cz.

To historik a spisovatel Luboš Koláček náladu současnosti i minulosti zhodnotil lapidárně. "Na hov*o to bylo vždycky. Ale pokaždé jinak," řekl ParlamentnímListům.cz.

Pravdou je, že na současný establishment často nadávají zejména příslušníci seniorského stavu. S tím souhlasí i šéf Rady seniorů, Zdeněk Pernes.

Čtěte více:
ČSSD apeluje na vládu, aby stávající podobu vládní reformy penzí nespouštěla
Snížení penzí lze obejít trikem s předčasným důchodem
Taková nenávist. "Prasata v žitě" nemohou Kalouska vystát
O důchodové reformě by se mělo rozhodnout referendem, volá Facebook

Pernes: Seniory to pálí

"Problémů, které české seniory pálí, je celá řada. Setkávám se s nimi každý týden. Lidé se obávají, jak v blízké budoucnosti vyjdou se svými nízkými příjmy, obávají se také toho, jak budou platit nájmy. Rada seniorů proto požaduje navýšit procentní novou výměru důchodů o 6,6 procent. Navrhovaná valorizace penzí je totiž nedostatečná. Přitom by stačilo, kdyby si inspiraci v navyšování penzí česká vláda vzala na Slovensku nebo ve Švýcarsku. Tam se penze pravidelně navyšují i podle růstu nominálních mezd. Valorizace by prostě měla být taková, aby se reálná penze zachovala po celou dobu jejího pobírán. Vždyť senioři si na penze spoří celý život, tak je musí dostat," uvedl před nedávnem pro redakci.

Důchodkyně: Nebude na chleba

Pravdivost jeho slov dokládá i výrok jedné z důchodkyň, Marie Vlaštovkové z Brna. Tu trápí nejen zvyšující se ceny léků, ale i základních potravin. Obává se, že v příštích měsících, až přijde další zdražení způsobené mimo jiné i růstem DPH, nebude mít ani na chleba.

"Dneska už rohlík pod tři koruny snad ani nekoupíte. Pečivo je každou chvíli dražší, přitom chleba je základní potravina. Nevím, kam dál to ještě zajde," postěžovala si redakci.

Více čtěte:
Vykydal (TOP 09): Předsudky o životě seniorů

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …