Chci být prezidentem, když to nevyšlo tátovi, vykládal v televizi Komárek. Nám pak řekl ještě více

05.11.2013 18:19

Jaká tajemství má čerstvý poslanec Martin Komárek (ANO)? V pořadu České televize Reportéři prozradil, že chce být prezidentem! Už prý proto, že tato funkce unikla o kousek jeho tátovi, Valtru Komárkovi. „Já chci být také prezidentem a dát mu to jako dárek,“ zmínil k tomu Komárek v reportáži s vážnou tváří. ParlamentnímListům.cz ovšem vysvětlil, že tuto poznámku až tak vážně netřeba brát.

Chci být prezidentem, když to nevyšlo tátovi, vykládal v televizi Komárek. Nám pak řekl ještě více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

„Hnutí Ano Andreje Babiše překvapilo ve volbách snad všechny. A podobně překvapil i novinář Martin Komárek, který se z Babišova tvrdého kritika stal ze dne na den jeho programovým manažerem. Když jsme příběh proměny novináře v politika začali v horkém létě točit, mělo hnutí Ano kolem dvou procent volebních preferencí. Martin Komárek přesto neochvějně tvrdil, že jeho formace získá 20 procent. Smáli jsme se mu, ale nakonec se moc nespletl. Teď tvrdí, že chce být prezidentem. Jeho bývalí kolegové si významně klepou na čelo a popravdě řečeno, nelze se jim zas tak moc divit. Ale kdo se bude smát naposled?“ zmínil moderátor pořadu Reportéři ČT Marek Wollner v předmluvě k reportáži nazvané Proměny Martina Komárka.

O co v pořadu šlo? Třeba o to, jak se dlouholetý politický komentátor deníku Mladá fronta Dnes chystá na dráhu politika. Komárek tak byl v televizi viděn i v atmosféře, kdy opouští svou profesi novináře po třiceti letech. Nikdo z novinářů neudělal podle něj tu politickou dráhu, že by se stal „politickým Jágrem nebo Berdychem“. Proto chce zkusit, jestli to jde.

„Je to vaše ambice?“ optal se proto Komárka reportér David Vondráček. „No jasně,“ odvětil na to on. Nebyla to ale od něj v pořadu zdaleka poslední poznámka k tomu, jakým způsobem chce politiku vlastně dělat.

Chce mu dát post hlavy státu jako dárek
 

„Táta chtěl být prezidentem a nikdy se mu to nepovedlo, byť jednou jenom o kousek. Tak já chci být také prezidentem a dát mu to jako dárek,“ sdělil totiž Komárek překvapenému redaktorovi, který se ho ale proto otázal, zda svá slova myslí naprosto vážně. „Jistě,“ dodal na to Komárek.



Jak je to ale s touto jeho ambicí být prezidentem doopravdy? „Ne, to nebylo řečeno s vážnou tváří. On to David Vondráček vzal korektně a byl to dobrý upoutávací detail. Ale bylo to řečeno s lehkým úsměvem,“ odvětil ParlamentnímListům.cz Komárek na dotaz, zda do další prezidentské přímé volby skutečně půjde.  

Musím zhubnout...
 

Na to, jak reportáž na něj, jakožto bývalého novináře, zapůsobila, pak v nevážném tónu odvětil: „Já jsem měl dojem, že musím trošku zhubnout. Ale moje žena říkala, že to bylo dobrý a že pan reportér Vondráček odvedl hezkou práci a že jsem fotogenický.“

Podle něj ale natáčení ze strany televize bude pokračovat. „Ona to je ale vlastně první část časosběrného dokumentu. Byl to nápad pana Vondráčka a my jsme se domluvili, že on mne bude točit, protože ho zaujal námět novináře, který vstupuje do politiky, a jak ta kariéra skončí, jestli třeba neskončí pod mostem, nebo nějakou další funkcí. Vzhledem k zajímavému výsledku voleb a vzhledem k tomu, že první nečekaný úspěch přišel relativně hodně brzo, tak pan Vondráček udělal první sestřih do Reportérů, kde jde vlastně o hollywoodskou success story,“ vysvětlil dále Komárek s tím, že natáčení bude probíhat zhruba pět let.

„Já ho pustím (s kamerou) ale jen tam, kde uznám za vhodné. Nepustil bych ho třeba do sauny,“ dodal pak k tomu s úsměvem nový poslanec hnutí ANO.

Přestože v reportáži ČT mu novinářští kolegové na redakční rozlučce zazlívali a podivovali se, že jde do politiky po dlouholeté dráze novináře, což podle mnohých je „sebevražda“, on sám kupodivu na tom nic divného nevidí.

Nemá strach z Kalouska
 

„Takovéto pocity nemám a nepřipouštím si je,“ sdělil ParlamentnímListům.cz k tomu. Naopak se prý do Poslanecké sněmovny těší a bude prý jen a jen pracovat.

„My tam jdeme pracovat a já jsem rád, že budu členem klubu, který je překvapivě velký a je v něm spousta báječných lidí. Proto se těším hlavně na ně,“ poznamenal k dotazu, zda se neobává „ostřílených matadorů“ jako je třeba Miroslav Kalousek. Ani z hádek či dlouhých nočních projevů ovšem prý nemá obavy.

„Pokud tam někdy nějaké hádky či výměny názorů byly a jsou pak vedeny na kulturní úrovni, tak to patří ke každému Parlamentu. Ostřejší výměnu názorů nechceme omezovat, ale chceme tam zavést kulturu, to znamená, že se nechceme dohadovat jako v páté cenové skupině, ale skutečně jako gentlemani. A jsem přesvědčen, když my, tedy poslanecký klub ANO, tuto kulturu nastolíme, tak já osobně udělám všechno pro to, aby se i ostatní přizpůsobili,“ sdělil Komárek dále ParlamentnímListům.cz.

Prý si ale do „jednačky“ nebude brát něco speciálně literárního, aby své neposlušné kolegy "ubil" vznešenými slovy klasiků.

Bibili si tam brát nebude, jen colu a kafe

„Já to mám do kostela přes ulici, takže Bibli tam nepotřebuju. Krom toho, že se budu soustředit na práci, tak se vyzbrojím jen kávou a colou. To mi fungovalo ve volební kampani, která byla často od rána do večera velmi vypjatá a toto jsou pak dobré pohonné prostředky pro soustředěnou práci.“

Rozhodně si ale nebude nárokovat v poslaneckém sněmovním výboru takové místo, které by jej vyzdvihlo v souvislosti s novinářskou profesí.

Nechce být ve výboru branném

„Zatím úplně v těch předběžných jednáních jsem byl nominován do kontrolního, případně volebního výboru. Ovšem dovedu si představit i kulturní výbor. Ale jednání okolo toho jsou v začátcích. Z hlediska sněmovny a její znalosti bych však řekl, že jsem tak trošku ´libero´, protože opravdu za těch dvacet let, co jsem ji sledoval jako novinář, tak ji znám dobře. Proto si myslím, že kromě nějakého výboru, který se zabývá vojenstvím, byl bych asi docela platným v každém,“ doplnil Komárek pro ParlamentníListy.cz s tím, že přestože ostatní novináři moc Andreje Babiše "nemusejí", tak on má zcela jiný názor:


„Řekl bych, že ho znám dobře, na což jsem ale médiím odpovídal už stokrát. Já si myslím, že pan Babiš je velice inteligentní a nesmírně cílevědomý. A překvapilo mne, když jsem se s ním setkal poprvé, že na miliardáře je nesmírně skromný a dokáže se chovat jako gentleman.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…