Co Miloš Zeman řekl na ambasádě Ruské federace: Čtěte to celé

09.05.2016 14:53

Prezident Miloš Zeman při oslavě konce války na ruském velvyslanectví vyzval k boji proti mezinárodnímu terorismu. V projevu proneseném v ruštině uvedl, že pohnutky islámských teroristů k ničení jsou založeny na stejném principu jako pohnutky německých nacistů. Historie druhé světové války se podle něho může opakovat. Zeman vyzval, aby se svět sjednotil proti společnému nepříteli s nadějí, že časem budeme všichni slavit den vítězství nad mezinárodním terorismem.

Co Miloš Zeman řekl na ambasádě Ruské federace: Čtěte to celé
Foto: Archiv KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman při projevu na ruském velvyslanectví

Anketa

Kdo se podle vás nejvíce zasloužil o porážku Hitlera?

1%
84%
hlasovalo: 20689 lidí

Miloš Zeman po delší přestávce letos zavítal na ruskou ambasádu, kde oslavovali Den vítězství ve Velké vlastenecké válce. Prezident se akce účastnil před třemi lety, v roce 2013. Následující dva roky vynechal s tím, že loni oslavoval 70. výročí konce války 9. května přímo v Moskvě. Vojenské přehlídky se ale neúčastnil.

Na slavnostní recepci se v pondělí sešli současní i bývalí vrcholní politici. Nechyběl exprezident Václav Klaus, bývalý premiér Petr Nečas s manželkou Janou, poslanci ČSSD Jaroslav Foldyna a Jeroným Tejc, exministři Martin Pecina nebo Jan Kohout, senátor Jan Veleba, ředitel Diplomatické akademie a exministr zahraničí Cyril Svoboda, hudebník Felix Slováček, odborový předák Josef Středula, bývalý ministr Zemanovy vlády Miroslav Grégr a další.

Prezident Zeman ve zhruba sedmiminutovém projevu, který pronášel spatra plynulou ruštinou, srovnával nacismus a jeho ničivé důsledky s mezinárodním terorismem a vyzval svět, aby se, nehledě na vzájemné rozepře, sjednotil v boji proti společnému nepříteli.

„Přijel jsem sem, abych se spolu s vámi zamyslel nad zkušeností druhé světové války. Existují dva přístupy k této otázce. První, velmi jednoduchý. Bylo vítězství a nyní je již vše v pořádku. Přístup prostý, ale chybný. Druhý přístup vychází z otázky, může-li se tato historie druhé světové války v té či oné podobě opakovat, či ne.  Bohužel, mohu odpovědět, že může. A to ne opakováním tragédie v podobě komedie. Je to jednoduše nová potenciální tragédie. A jaká? Když se zaobíráme podstatou druhé světové války, víme, že to byla první ničivá válka v současné epoše, tedy dvacátém století. Ničivá, protože cílem války nebylo jakési získání nového teritoria nebo ekonomického vítězství, ale zničení svých nepřátel,“ uvedl Zeman.

Historie druhé světové války se podle českého prezidenta může opakovat na základě toho, že mezinárodní terorismus stejně jako nacisté rozděluje lidi na dvě skupiny na principu nenávisti. Nacisté dle jeho slov rozdělovali na nadlidi a na otroky, které bylo třeba zničit.

„A tato nenávist se opakuje. Existuje hnutí, které se zakládá na principu nenávisti, v daném případě na principu náboženské nenávisti. Podle mého je nutno sjednotit všechno úsilí, abychom byli schopni bojovat s mezinárodním terorismem. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun řekl, že nyní už je 35 organizací, které jsou více méně spojeny s Islámským státem. To připomíná rakovinu a její metastázy. Ony existují hlavně v Africe a na Blízkém východě, ale nejen tam. Existují také v Evropě. Je potřeba vzpomenout na Paříž, Brusel a další města. A tato válka s nenávistí musí být, jak již pan velvyslanec vzpomenul, postavena na společném úsilí všech stálých členů Rady bezpečnosti, na ustavení nové koalice na nových principech, jak nedávno na návštěvě v Moskvě prohlásil francouzský prezident Francois Hollande,“ pokračoval v projevu na ruském velvyslanectví prezident Zeman.

Podle svých slov by rád pouze vzpomínal, ale varování před novou válkou ničící nepřátele se mu jeví jako oprávněné. „Chci tedy vyzvat, abychom překonali všechny konflikty, všechny problémy, které vždy rozdělují velmoci, ale nejen veliké státy. Nic nesjednocuje tolik jako společný nepřítel. A my máme takového společného nepřítele v mezinárodním terorismu. Doufám, že zde i na jiných velvyslanectvích se setkáme u příležitosti svátku vítězství, vítězství nad mezinárodním terorismem,“ dodal Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…