Co to, co to, soudruzi? Preference komunistů prý jdou dolů

16.01.2013 11:16

Přestože si levice udržuje převahu, pravicové strany posilují. Z aktuálního výzkumu vyplývá, že voleb do Poslanecké sněmovny by se zúčastnilo více než 60 procent oprávněných voličů. Nejvyšší podporu si udržuje ČSSD, na druhém místě by skončili občanští demokraté. Komunisté by obsadili až třetí příčku.

Co to, co to, soudruzi? Preference komunistů prý jdou dolů
Foto: Petr Kupka
Popisek: Volební stánek ČSSD

Nejsilnější stranou je tak aktuálně sociální demokracie, kterou by podpořilo 24 procent voličů. ODS by se 17 procenty obsadila druhé místo, až třetí by pak skončili komunisté se ziskem 14 procent hlasů. KSČM tak podle ppm factum oslabila na úroveň podpory, kterou měla na začátku roku 2012.

Celý průzkum ZDE

Do sněmovny by se podle volebního modelu dostala také TOP 09 a Starostové se ziskem 11 procent hlasů. Ačkoli si strana udržuje v poslední době stabilní podporu, zdaleka nedosahuje výsledků posledních sněmovních voleb (16,7 %).

Těsně pod sedmi procenty se aktuálně pohybuje také podpora dvou menších stran - SPOZ zemanovců a KDU-ČSL. Jejich podpora je od června prakticky neměnná.

Pod pětiprocentní hranicí by podle průzkumu skončili zelení (3,8 %), Strana svobodných občanů (2,6 %) a Česká pirátská strana (2,7 %).

Levicová koalice

Podle volebního modelu ppm factum research, který je založen na stranických preferencích a na informacích o hlasování v minulých volbách do Poslanecké sněmovny, by ČSSD pravděpodobně získala 65 mandátů, ODS 45 mandátů, KSČM 36 mandáty, TOP 09 společně se Starosty a nezávislými 26 mandátů, SPOZ a KDU-ČSL by obdržely po 14 mandátech.

ČSSD by mohla utvořit většinovou levicovou koalici s KSČM (celkem by měli 101 mandátů). Případná koalice ČSSD a SPOZ s podporou komunistů by měla bezpečnou většinu 115 mandátů.

Hypotetická středo-pravá koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL by disponovala pouze 85 mandáty.

Předvolební výzkum provedla skupina ppm factum. Dotazování proběhlo v prvním lednovém týdnu na reprezentativním vzorku 959 občanů České republiky ve věku od 18 let. Volební model zohledňuje pro přepočet hlasů na mandáty d'Hondtovu metodu a také deklarovanou ochotu lidí zúčastnit se voleb.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…