Čtěte, co dnes čeká Vlastu Parkanovou

27.06.2012 4:43

Nejtrpčí okamžiky dvacetileté politické kariéry dnes možná čekají místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou. Bude přesvědčovat členy Mandátového a imunitního výboru, že žádost policie o její vydání k trestnímu stíhání není důvodná. Stanovisko výboru bude důležité pro rozhodování nejednoho poslance, dnes však s největší pravděpodobností ještě nezazní.

Čtěte, co dnes čeká Vlastu Parkanovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová ve sněmovně

Letošní poslední červnová středa může být osudná pro místopředsedkyni sněmovny Vlastu Parkanovou. Poté, co policie požádala o její vydání v souvislosti s nákupem letadel CASA, který měl být údajně o 658 milionů korun předražen, si ji dnes na kobereček zve Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny. Jeho kladné stanovisko by se proměnilo v Damoklův meč visící nad hlavou exministryně obrany.

Hned ráno usedne dlouholetá politička v zasedací místnosti imunitního výboru ke stolu ve tvaru T naproti předsedovi Mandátového a imunitního výboru Bohuslavu Sobotkovi, z pravé i levé strany stolu budou její slova hltat členové výboru. „Stejně jako každá taková návštěva dostane úvodní slovo i paní Parkanová a řekne to, co potřebuje,“ popisuje pro ParlamentníListy.cz Jiří Dolejš, jak to při jednáních výboru o vydání poslanců zpravidla chodí.

Proslovy o idiotovi a ochlastovi bývají stručné

„Takové lapidární záležitosti, kdy někdo o druhém říkal, že je idiot nebo ochlasta, tam to bylo vždy rychle hotové. Tam, kde hrozí kriminál, je to složitější a proslov těch, co přijdou dát své vysvětlení, trvá déle. Zatím nejdelší vystoupení měl pan David Rath tenkrát, když ho přivezli do ubytovny ministerstva vnitra. Samotné expozé pana Ratha trvalo zhruba do hodiny. Většinou se proslov pohybuje v rozpětí od pěti minut do té jedné hodiny. Nepředpokládám, že zítra padne rekord,“ poznamenal Jiří Dolejš v úterý.  



Poté, co Vlasta Parkanová skončí svou přípravenou řeč, přijde chvíle na otázky pro členy výboru. „Říkejme tomu klidně i grilování, to je vžitý termín, ale zkrátka následují otázky, protože členové Mandátového a imunitního výboru už nějak tu kauzu poznali. K tomu mají nějaké podklady, někteří se dokonce i seznámili se spisem, takže nepochybně budou paní Parkanové klást otázky,“ dodává člen imunitního výboru a místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Poslanci jsou nervózní jako maturanti na potítku

V takové situaci se pak poslanec mnohdy chová jako maturant na potítku a nervozita na něm bývá znát. „Klidnější jsou ti, kteří už vyhlásili veřejně, že chtějí, aby byli vydáni. Ale pokud se poslanec chová neutrálně, nebo dokonce argumentuje proti vydání a snaží se nás přesvědčit, abychom sněmovně nenavrhli zbavení imunity, tak je ten jeho úkol náročnější a i jeho nervozita větší,“ popisuje Jiří Dolejš.

Exministryně obrany bude patřit do té druhé skupiny. „Poslankyně Parkanová z TOP 09 by měla především požádat o své vydání sama. Tak jak o to požádal Vít Bárta. Je to jediný možný způsob, jak se může skutečně očistit. Lidsky ji lituji, neboť se domnívám, že byla pouze nastrčenou figurkou,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz místopředseda Věcí veřejných Petr Skokan, že argumentaci místopředsedy TOP 09 Kalouska vnímá jako velmi účelovou a značně nebezpečnou.

Sněmovna by v trestních věcech neměla nahrazovat soud

Podle něj se místopředseda TOP 09 snaží zpochybnit policejní práci, kterou u jiných kauz plně respektuje. „Dobrozdání, názory a právní posudky dodávané ministrem Kalouskem jsou naopak dobrými důvody pro vydání exministryně Parkanové. Díky nim se nemusí soudu bát! V trestních věcech by vůbec neměl Mandátový a imunitní výbor a samotná sněmovna nahrazovat nezávislý soud,“ domnívá se Petr Skokan.

Právě Věci veřejné, sociální demokraté a komunisté budou s velkou pravděpodobností hlasovat nejen ve sněmovně, ale i v patnáctičlenném Mandátovém a imunitním výboru pro vydání Vlasty Parkanové. V něm by díky čtyřem hlasům ČSSD, dvěma KSČM a VV mohlo získat většinu doporučení výboru pro zbavení imunity. A tím se chtějí řídit, jak už dříve avizovali, mimo jiných premiér Petr Nečas a šéf poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

Stanovisko výboru dnes ještě zaznít nemusí

Proto bude mít Vlasta Parkanová eminentní zájem na tom, aby stanovisko výboru bylo nesouhlasné, protože pak by vzrostla její naděje, že ji sněmovna k trestnímu stíhání nevydá. Když přednese připravenou řeč a zodpoví dotazy, jednání výboru opustí. „Diskuse o tom, co jsme slyšeli a co z toho vyplývá, se odehrává, jak se říká, za zavřenými dveřmi. Tam si řekneme, jak nás přesvědčila, zohledníme další pohledy a řekneme si, jak to kdo vidí,“ přibližuje pro ParlamentníListy.cz další očekávaný postup Jiří Dolejš.

Vůbec ale není jisté, zda už dnes dojde na hlasování o tom, co výbor v případě Parkanové sněmovně doporučí. „Obrátili jsme se asi na pět adres, od ministerstva financí přes ministerstvo obrany až k Úřadu předsednictva vlády, tak nevím, jestli budou všechny podklady už k dispozici. Pokud ne, přerušíme znovu jednání, které jsme zahájili před týdnem, a do třetice všeho dobrého by se Mandátový a imunitní výbor sešel v této věci někdy v červenci,“ předpokládá Jiří Dolejš, že by k tomu došlo nejspíš první den červencové schůze sněmovny, tedy v úterý desátého.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…