Disident Pithart: Jsem starý a jsem za to rád. Mladé lidi čeká těžký život

17.10.2011 20:02

Petr Pithart (KDU-ČSL) oslavil letos v lednu 70. narozeniny. Řadí se tak k seniorské generaci, penzistům dokonce v rámci univerzit třetího věku i přednáší. Práce s nimi si váží. Ty, kteří "na stará kolena" studují, prý obdivuje. Na druhou stranu ale rozhodně nezávidí mladé generaci. Bude mít prý "těžký život". Být současným teenagerem by tak být nechtěl.

Disident Pithart: Jsem starý a jsem za to rád. Mladé lidi čeká těžký život
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Senátu Petr Pithart

Mnoho mladých chodí do škol proto, že musí. Co ale žene do vzdělávacích ústavů ty, kteří už dávno překročili nejen práh dospělosti, ale nechali za sebou už i střední a pokročilý věk? Většinou je to touha po sociálním kontaktu, udržení psychické kondice, ale i snaha zbourat mezigenerační bariéry.

Čtěte také: Důchodci o berlích k bankomatům? Čtěte, jak to nakonec bude


V uspěchané době, kdy mnohý z nás jí za pochodu, nezná hranici mezi pracovním a soukromým časem, působí snad právě univerzity třetího věku, tedy místa, kde se vzdělávají penzisté, jako pomyslné oázy klidu. Připouští to i místopředseda Senátu a senátor za Pardubický kraj, Petr Pithart.

Univerzity třetího věku. Oáza klidu

"Měl jsem tu čest na univerzitách třetího věku párkrát přednášet. Moc se mi to líbilo, v dnešní uspěchané době to byla zvláštnost. Lidi přicházeli ne proto, že by do školy museli, ale proto, že chtěli," řekl Pithart na semináři Moudrým lidem škola nikdy nekončí.

K tématu:


Někdejší signatář Charty 77 v souvislosti se životem a vzděláváním seniorů zmínil také své potěšení nad tím, že stejně jako lidé, kteří využívají vzdělávání v univerzitách třetího věku, patří do kategorie starších občanů. Za mládí by prý neměnil.

Psali jsme: Důchodci, radujte se: Kalousek vám přidá. Ale nerad


Být stále mlád...to by Pithart nechtěl

"Jsem rád, že už se nedožiju toho, co čeká současnou mladou generaci. Tito lidé budou muset pracovat z domova, nebo i z kaváren, to si neumím představit. Také se budou muset neustále rekvalifikovat, první rekvalifikace bude zbytečná, další možná také. Jsem rád, že už mě tohle nečeká," uvedl Pithart.

Možnost vzdělávat se v rámci univerzity třetího věku tak považuje za velmi dobrou. Zaujalo ho tak také heslo, které tento způsob vzdělávání propaguje. "Senior, který je ve škole, není u lékaře."

SLEDUJEME téma důchodová reforma


Studovat je drahé. I v penzi

Podle šéfa Rady seniorů Jiřího Pernese přináší celoživotní vzdělávání kromě pozitiv v podobě prodlužování života i negativa. "Pokud lidé bydlí v jiném městě, než se koná výuka, může pro ně být i velmi nákladná," uvedl pro ParlamentníListy.cz.

Teorie, že kvůli vládním škrtům a nízké výši důchodů penzisté nebudou mít na divadla a další kulturní vyžití, zato se budou více vzdělávat, protože to vyjde levněji, tak považuje za spekulace. I vzdělávání v rámci univerzit třetího věku totiž může být dost nákladné.

Tento názor zastává třeba členka sněmovního výboru pro sociální politiku Marta Semelová (KSČM).

Na vzdělání dosáhne jen málokterý senior. Je drahé

"Vzdělávání v rámci univerzit třetího věku rozhodně není dostupné pro všechny seniory, neboť nestojí málo. Většina penzistů musí a bude muset řešit daleko složitější situace, jak zaplatit léky, nájem a podobně. Na kulturu a vzdělávání jim tak nezbyde nejen čas, ale ani peníze," kritizuje poslankyně důchodovou reformu ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). "Sedmdesáti procentům důchodcům se penze snižují, je to zrůdný systém," dodala.

Psali jsme:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…