Exministr Drobil: Jsem nevinen. Své jméno očistím

27.12.2010 13:47

ParlamentníListy.cz se dotazovaly exministra životního prostředí Pavla Drobila, jaké má plány do budoucna a jak Knetigova a Michálkova aféra ve Státním fondu životního prostředí ovlivnila jeho prožití vánočních svátků.

Exministr Drobil: Jsem nevinen. Své jméno očistím

„Snažil jsem se to nepřenášet na rodinu, i když po té více než týdenní mediální masáži říkat, že se to neodrazilo na rodině, by nebyla pravda. Snažili jsme se na to nemyslet, ale tohle všechno nelze jednoduše vytěsnit z hlavy. Kdybych říkal opak, tak bych si asi hrál na většího hrdinu, než jsem," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda ODS Drobil.

Na ministerstvu je nastartována řada pozitivních věcí

Zeptali jsme se také na to, co považuje ve zpětném pohledu za pozitivní věci, které na ministerstvu dokázal. „Stojím si skutečně za tím, že jsem ten úřad otočil tam, kde měl být od samotného začátku. To znamená, že je nyní profesionálním úřadem státní správy. Že se nám podařilo ne všelijakými deklaracemi o boji s kdečím na různých částech planety, nýbrž konkrétní činností nastartovat procesy, které by měly vést ke zlepšení životního prostředí v této zemi, zejména co se týče ovzduší," odpověděl Drobil.

SLEDUJEME kauzu Drobil

Jde podle něho například o dobrovolné dohody o čistotě ovzduší, kdy jednal s průmyslníky v Ostravě. Když se podaří dotáhnout dohody do konce, výrazně napomohou zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji. Drobil by byl rád, aby tuto práci jeho nástupce dokončil. Byl by také rád, kdyby se podařilo dotáhnout do konce nový zákon o ochraně ovzduší. Na delší časový běh jsou i změny v odpadovém hospodářství.

Zelená banka a enviromentální projekty

Drobil je rovněž rád, že se podařilo uklidnit situaci v Národním parku Šumava a že probíhá transparentní výběrové řízení jeho nového šéfa.

„Na tyto věci jsem pyšný a děkuji všem kolegům, kteří odvedli pořádný kus práce a spolupracovali na tom se mnou. Jsem přesvědčený, že práce, kterou jsme započali na transformaci Státního fondu životního prostředí na zelenou banku, to znamená připravit prostředí na to, až dojdou dotace z Bruselu, aby tu byla instituce, která bude schopna financovat enviromentální projekty, tak to přes všechno, co se událo, jsou pozitivní věci, na které můžeme být hrdí," dodal Drobil.

Svému nástupci nechci nic radit

Drobil nechce ale svému nástupci v křesle ministra nic konkrétního doporučovat. „To nejhorší, co může udělat jakýkoli odcházejí ministr, je něco doporučovat. Tam přijde samostatná politická entita a ta sama zváží, jaké bude mít priority. Novému ministrovi rád předám agendu, kterou jsme rozpracovali, pokud o to bude mít zájem, ale rozhodně mu nebudu nic radit. Jsem přesvědčený, že to bude silný ministr a věřím tomu, že bude úspěšný," míní Drobil.

ParlamentníListy.cz se dotázály místopředsedy ODS a poslance Drobila, zda se nyní bude více věnovat poslanecké, nebo stranické práci a co má v plánu do budoucna. „Teď kdybych řekl nějaké silné prohlášení, tak by to nebylo dobře. Já si musím v hlavě rozmyslet, jakým způsobem budu chtít dál pracovat. Naprosto evidentní, na čem chci ale pracovat, je věnovat se očištění svého jména, protože si skutečně nejsem vědom toho, že bych se dopustil nějakého nezákonného jednání. Jakým způsobem a v jaké pozici to budu dělat, to ještě zváženo nemám," odpověděl exministr.

Za svými kroky si stojím

„Jednoznačně ale říkám, že má míra pochybení se týká mé personální politiky na ministerstvu. Udělal jsem krok, který považuji za správný, i když nevím, do jaké míry je to v české politice krok obvyklý. Tedy okamžitě jsem rezignoval na pozici ministra. Zadal jsem personální audit, zadal jsem kontrolu v úřadu. Všechny osoby, které byly zapleteny v té záležitosti, jsem okamžitě postavil mimo službu. Byly to přesně kroky, které jsem měl udělat, po té, co jsem se dozvěděl o existenci takové kauzy, a za těmi si stojím," uvedl Pavel Drobil.

„Osobní odpovědnost jsem vyvodil a nejsem si vědom žádného pochybení z hlediska zákona. Nemohu nést odpovědnost za to, jak se do té doby snad největší kamarádi baví a berou si mě při tom do úst. Teď je prostor, aby se celá záležitost vyšetřila a teprve potom se mohu rozhodnout, jestli a jakým způsobem budu chtít dál pracovat," dodal Drobil.

Vážím si podpory prezidenta a premiéra

Redakce se také dotázala bývalého ministra, zda by se chtěl v případě, že bude po vyšetřování kauzy jeho jméno očištěno, vrátit zpět do funkce ministra.

„Já musím říct, že si vážím slov pana premiéra, který řekl, že až se moje jméno očistí, tak se mnou počítá. Vážím si podpory, kterou jsem cítil ze slov pana prezidenta. To je první rovina věci. Druhá rovina je samotný proces, který musí nastat a nyní by bylo úplně předčasné cokoli říkat ve smyslu, jestli se mám vrátit, či nemám vrátit do vlády. V tomto okamžiku to není otázka, která by byla na pořadu dne a tímhle se ve svých úvahách nezabývám," zdůraznil Drobil.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…