Expředseda sněmovny Vlček bude znovu u soudu. Kvůli asistentovi

25.02.2011 8:45

U Obvodního soudu pro Prahu 3 by se opět měla probírat kauza bývalého předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD). Jde o půjčku na dva a půl milionu korun, které mu měl v říjnu 2005 půjčit na volební kampaň jeho známý a také asistent Zdeněk Klapka. Vlček to ale popírá. Klapka porot na něj podal žalobu.

Expředseda sněmovny Vlček bude znovu u soudu. Kvůli asistentovi

Právě kvůli této kauze ale Vlček loni na jaře rezignoval na post předsedy dolní komory. Měl dokonce  tehdy problém vysvětlit vedení ČSSD i jiné právě kauzy spojené s dotacemi a půjčkami.

Spor Zdeňka Klapky a Vlčka by dnes měl u soudu pokračovat dalšími výslechy a listinnými důkazy. Vlček tvrdí, že smlouva mezi ním a jeho bývalým asistentem o půjčce nikdy neexistovala a má pro celou kauzu jiné vysvětlení.

„Pan doktor Klapka přešel k jiným lidem, kteří - jak si myslel - ho posunou někam. To znamená do těch dozorčích a správních rad. U mě neměl tu jistotu, protože já jsem byl po té nemoci a tedy ode mě odešel při těch volbách. A ejhle! Najednou jsem byl zvolen předsedou sněmovny a pan doktor Klapka asi zvážil, že je špatně, že ode mě odešel," řekl v této souvislosti Vlček v rozhovoru pro Český rozhlas.

Zdeněk Klapka originál smlouvy o půjčce nemá, prý existoval jen jeden, který si ponechal Vlček. Peníze podle svých slov předal politikovi ve své kanceláři v hotovosti. Klapka uznává, že jednal nelogicky, byl ale podle svých slov ve velmi těžké situaci.

Lako právník musím litovat toho, že jsem to udělal. A teď možná urazím sám sebe až tak diletanstsky, ale domnívám se, že jsem jasně vysvětlil u soudu, proč se tak stalo. A proč jsem uvažoval tak, jak jsem uvažoval," řekl již dříve pro Český rozhlas.

Vlček rezignoval na funkci šéfa dolní komory parlamentu loni, koncem dubna. Tehdy prohlásil, že se vzdává i poslaneckého postu. Tehdejší předseda sociální demokracie Jiří Paroubek tehdy potvrdil, že Vlček nebude kandidovat ani v květnových sněmovních volbách, což se také stalo. Vlček čelil kromě půjčky i nevybíravé kampani, v níž musel vysvětlovat, jestli se nepodílel na údajně zneužité státní dotaci, kterou dostal jeho bývalý poradce a taky proč zřejmě překročil zákon o praní špinavých peněz, když vrátil svému asistentovi v hotovosti víc než milion korun.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …