Filipiová a Dolejš čtenářům PL: Zatáhnout nás do bažin? To tedy ne!

17.10.2012 16:09

Komunista Jiří Dolejš a občanská demokratka Daniela Filipiová se mají spolu utkat ve druhém kole senátních voleb a to v obvodu Prahy 8. První kolo pelotonu sice vyhrál Dolejš, ale jak podotkl pro média, teď se v tom druhém „jede“ úplně od začátku. Oba dva adepti přitom ke komunikaci využívají i své profily na ParlamentníchListech.cz.

Filipiová a Dolejš čtenářům PL: Zatáhnout nás do bažin? To tedy ne!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka za ODS Daniela Filipiová

Ve druhém kole senátních voleb, v němž bývá účast tradičně nižší než v prvním, může jít doslova o každý hlas. Člen strany rudých třešniček Jiří Dolejš (KSČM) v úterý v České televizi řekl, že je pro něj příjemné a také čest se v tom druhém kole senátních voleb střetnout s dámou. Na Praze 8 se totiž utká o post v horní parlamentní komoře s členkou modrých ptáků Danielou Filipiovou (ODS).

„Snad to nebude vyznívat neskromně, ale mne lidé vnímají jako člověka, který není jen pro protestní voliče. Já jsem se vždy zajímal o věcná řešení problému,“ řekl místopředseda komunistů ParlamentnímListům.cz těsně po svém sobotním vítězství.

On, stejně tak jako bývalá ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová mají ale možnosti se spolu poprat nejen o své voliče, ale také o čtenáře ParlamentníchListů.cz. Jejich příznivci jim totiž přímo prostřednictvím našeho webu mohou pokládat otázky a to třeba přímo na tělo.

„Paní senátorko, dobrý den, co říkáte na výsledek prvního kola senátních voleb? Doufám, že v druhém vyhrajete,“ tázala se dnes Filipiové prostřednictvím jejího proflu na ParlamentníchListech.cz čtenářka Krobatová.

Čekala jsem, že se utkám s prof. Potůčkem

A co na to dosavadní „modrá“ senátorka? „Musím přiznat, že výsledek byl pro mě překvapením. Spíše jsem čekala, že se o post senátora ´utkám´ s prof. Potůčkem. Ale někteří z mých kolegů tipovali pana Dolejše...,“ odvětila.

„Mám obavy, že je dost politiků a to i v komunální sféře, kteří se nesmířili s prohrou a budou se všemožně snažit KSČM zdiskreditovat a nějakým způsobem do něčeho namočit. Je to dané už tím, že všichni opoziční politici o vás tvrdí, že jste čistí jen proto, že jste doposud neměli možnost do ničeho zasahovat. Proto bych vám přál přímo ostříží oči: Zlomte vaz!“ uvedl pak na konto komunisty čtenář pod přezdívkou Endru.

„Zatáhnout KSČM do bažin, na to jsou potřeba dva. Jeden, který se o to usiluje, a druhý, který se nechá,“ reagoval Dolejš dnes v půl sedmé ráno.

„My to řešíme jednak preventivně - při výběru vhodných, slušných lidí, jednak systémově – stranická, ale i veřejná a samozřejmě i profesionální kontrola a lepší nastavení pravidel (od kontroly v zastupitelstvu až po majetková přiznání). Prostě vlastní zlodějny za nás budou schovávat těžko. To není jen přesvědčení, to je jasný úkol,“ napsal k výše zmíněné připomínce  od Endru ještě Dolejš.

PTEJTE SE I VY:

Omluvy a distance

Jiný dotaz na tohoto komunistu z předchozího dne pak byl následující: „Nenastala doba k jasnému prohlášení, že se KSČM plně distancuje od zločinů padesátých let?“

„Připomínám, že omluva byla již pronesena na počátku transformace někdejší KSČ v KSČM. Platí to i dnes a je (omluva) i v základech samotné existence KSČM. Bez ní by tato strana neexistovala. Chápu, že zmíněná distance musí být důvěryhodně zastávána, toho se také držím. Ovšem současné volby nejsou o návratu k minulosti, ale o změně poměrů, které se podařilo vytvořit dnešní arogantní mocí, která prohlubuje chudobu části obyvatelstva, rozděluje společnost na mocné a bezmocné a likviduje samotné základy státu včetně nezbytných veřejných služeb,“ odepsal Dolejš s tím, že strašení minulostí a mobilizace před „rudými bubáky“ je jen snaha odvést pozornost od nutnosti změn a od toho, s kým a jak začít odstraňovat současný bordel.

„Změna směrem vpřed a nikoliv vzad. Na to se nyní soustřeďuji a myslím, že tady začíná i realistické řešení,“ dodal k tomu.

Senát versus komunální politika

„Dočetla jsem se, že do Senátu moc nedocházíte, tak proč chcete znovu kandidovat za Prahu 8? Bydlíte zde? Ví p. Filipiová kolik bylo utrženo za prodej bytů na Praze 8 a kam šly peníze a jak žijí důchodci?“ tázala se pak čtenářka Filipiové přes ParlamentníListy.cz 9. října, tedy jen pár dní před volbami.

„Práce senátora není jen komunální politika. Senátor nesmí se zákona do činnosti samosprávy zasahovat. Senát je druhá komora parlamentu, která projednává zákony vztahující se na celou republiku. Detailní znalost volebního obvodu není proto pro práci senátora důležitá,“ uvedla pak na svém profilu Filipiová.

Dolejš ale prozatím vede, co do počtu písemných odpovědí. „Snažím se odpovídat co nejvíc, hodně sice dělám překlepy, ale píšu třeba brzy ráno, nebo hodně pozdě večer. Ať mi čtenáři odpustí i někdy překotnou stylistiku,“ řekl k tomu komunista ParlamentnímListům.cz.

Připomeňme, že výsledky voleb v Praze 8 byly mimořádně těsné. Jiří Dolejš získal 6 568 hlasů, Daniela Filipiová o rovnou stovku méně, třetího Martina Potůčka pak Filipiová předstihla o 92 hlasů. Vítězství komunisty Dolejše v pravicové Praze pak podle médií překvapilo i ty, kteří očekávali jasné vítězství levice. Hlavní město totiž dosud platilo za baštu ODS, případně TOP 09.

Oba politici, Daniela Filipiová i Jiří Dolejš, mají parlamentní zkušenosti. Dolejš je poslanec, do Poslanecké sněmovny vstoupil v roce 2002. Filipiová je senátorkou ještě o dva roky déle.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …