Filozof Cílek: Doba stahuje smyčku. Stát vám bude dávat míň a míň

23.02.2012 4:41

Přehnaně štědrá sociální síť podle jedněch, brutální škrty v sociální oblasti podle druhých. I tak se může lišit pohled na sociální politiku státu za vlády rozpočtové zodpovědnosti. Filozof Václav Cílek tvrdí, že člověk by měl od státu čekat stále méně, a proto by se každý měl stále více starat o vlastní budoucnost.

Filozof Cílek: Doba stahuje smyčku. Stát vám bude dávat míň a míň
Foto: Redakce
Popisek: Václav Cílek

Poslední parlamentní volby předurčily, jakým směrem se bude minimálně do roku 2014 ubírat český stát v sociální oblasti. Vláda rozpočtové zodpovědnosti, jak se kabinet Petra Nečase začal hned od svého vzniku v červenci 2010 nazývat, totiž zvolila jako jednu z cest pro snižování schodku úsporná opatření v sociální oblasti.

Ta vycházejí z pravicových postojů, podle nichž u nás stále existuje přehnaně štědrá sociální síť, zatímco by se lidé měli spoléhat především sami na sebe a pomoc od státu čekat až v nejkrajnějším případě. Naopak nezaměstnaní, chudí, nemocní, zdravotně postižení, senioři či rodiny s více malými dětmi čelí hrozbě, aby se nedostali do existenčních potíží.

Poukazuje se na miliony, zneužívají se miliardy

„Doba nad námi stahuje smyčku. Je zde ten neustálý trend ke zdražování potravin a energií. Prakticky všude pozorujeme posun, kdy se ze sociálního státu stává asociální stát. ČR vůbec nehodnotím, protože z mého osobního hlediska je na nic mít na věc nějaký názor a jen se pak vnitřně drásat, že svět je jiný,“ říká pro ParlamentníListy.cz Václav Cílek, který se zabývá především popularizací vědy, změnami klimatu a prostředí s přesahem k filozofii.

„Všímám si, jak se motiv zneužívání sociálních dávek v měřítku dejme tomu několika desítek milionů používá jako zástěrka pro zneužívání celého státu v měřítku desítek miliard,“ myslí si Cílek, že všechny řeči o zneužívání sociálních dávek jsou jen kouřovou clonou, která má za úkol odvést pozornost od velkých nepořádků k nepořádkům menším.

Jde o budování světa, kde peníze nebudou mít takovou moc

„Cítím to spíš tak, že od státu by toho člověk měl čekat stále méně, a proto bychom se stále více měli každý starat o svoji budoucnost. A nejedná se tady přitom o to ´mít našetřené peníze´, ale také o sociální soudržnost a vzájemnou výpomoc. O budování světa, kde peníze nebudou mít takovou moc,“ nabízí klimatolog, spisovatel a filozof Cílek svůj pohled na další směřování společnosti.

Obává se přitom, že nyní je existenčními problémy ohroženo 40 procent populace, ne-li víc, protože ve stále komerčnějším prostředí mají mnozí sotva na běžné živobytí. Za nic jednoduchého nepovažuje ani uskutečnit návrhy některých pravicových politiků, že se musíme vrátit do dob, kdy se rodiče starali o své děti, a ty jim to pak ve stáří vracely.

Zbavit se sociální setrvačnosti může trvat desetiletí

„Na jednu stranu nám asi nic jiného nezbude. Na druhou stranu existuje sociální setrvačnost, při níž by se třeba děti, které nikdy s něčím takovým nepočítaly a nejsou na to připravené, měly najednou starat o rodiče. Vždyť je běžná obrácená situace, že podpora dětí nekončí ani v důchodu. Změnit tyto návyky, respektive vrátit se k ´tradičním hodnotám´ také může trvat celá desetiletí,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Cílek.

Vedle požadavků na to, aby se o své blízké postarala rodina a nenechávala tuto péči na státu, je obvyklý i další názor pravicově smýšlejících lidí, že zdravý jedinec se zdravou hlavou, rukama a nohama se má umět o sebe postarat sám. A také ten, že si lidé u nás až příliš zvykli na to, že se o ně vždy postará někdo jiný, většinou tedy stát.

Změna sociálního státu musí být pozvolná a promyšlená

„Posledních sto let je v dějinách lidstva silně anomálních. Zdravý zaměstnaný jedinec by se měl určitě postarat sám o sebe a o své blízké. Jenže co třeba s mladými nezaměstnanými? Třeba v Sýrii, kde přetrvává tradiční model, je rodiny umějí zaměstnat. Ale u nás jsme již hodně věcí zapomněli a nikdo nás je znovu nenaučil. Role sociálního státu bude nejspíš čím dál menší, ale je důležité, aby změna byla pozvolná a promyšlená,“ nabádá Cílek.

Brání se posoudit, jestli model státu blahobytu, který funguje na různé úrovni ve většině evropských států, je ještě udržitelný, nebo už překonaný, „Stále se snažím oprostit od názorů, co by mělo být a jak by stát měl fungovat, protože tyto úvahy vás jenom vystresují. Pro mě je správnější uvažovat o tom, jak zvládat proměnu světa, než o tom, jak by věci měly být. Ale Evropa je nositelem humanismu, jedná se o evropské dědictví, tedy i o kulturní a sociální model,“ upozorňuje Cílek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…