Grilování Vondry zřejmě bude. VV ho už nechrání

28.04.2011 14:21

Ministr obrany Alexandr Vondra to má nahnuté, zřejmě už se nevyhne mimořádné schůzi sněmovny, na níž bude muset vysvětlovat kauzu ProMoPro. Schůzi iniciovala ČSSD. Koaliční partneři ve vládě Věci veřejné a TOP 09 ParlamentnímListům.cz potvrdili, že Vondru grilovačce vydají.

Grilování Vondry zřejmě bude. VV ho už nechrání

O žádosti sociální demokracie iniciovat schůzi jejímž tématem má být Vondra a ProMoPro informoval na tiskové konferenci předseda strany Bohuslav Sobotka. „Jsme přesvědčeni, že by měl ministr financí informovat o všech zjištěních a současně by měl ministr Vondra podat vysvětlení o své roli," uvedl ve čtvrtek Sobotka.

Véčka i TOP 09 Vondru zřejmě potopí

Ten nevyloučil, že by se mimořádná schůze nakonec kauzou ProMoPro nemusela zabývat. Koaliční poslanci totiž možná neschválí její program. Obává se tak pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg s odkazem na dřívější rozhodnutí poslaneckého klubu strany. V něm bylo řečeno, že při hlasování o schůzi na téma Vondra odejdou poslanci TOP 09 z jednacího sálu. Tím sníží počet hlasů potřebný pro schválení schůze a umožní její schválení.

Zaregistruj se a vyhraj. Více informací zde

Následně jeho slova redakci potvrdil i šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. „Stanovisko TOP 09 se nemění. ODS za kauzu převzala odpovědnost a je to její záležitostí," doplnil poslanec.

Stejně se k problematice zřejmě postaví i klub Věcí veřejných. „Stanovisko klubu je již z dřívějška to, že odejdeme při projednávání programu, a to znamená, že bychom umožnili projednání zmíněného bodu, tedy konání této schůze," řekl redakci předsedkyně klubu Věcí veřejných Karolína Peake. „Samozřejmě se o tom v pátek a v úterý bavit budeme, ale nepředpokládám, že se toto stanovisko změní," dodala.

Už jednou vysvětloval a šetří to policie

Člen branně-bezpečnostního výboru Jan Vidím (ODS) postoj koaličních partnerů příliš nechápe. "Já samozřejmě budu hlasovat proti této schůzi. V tuto chvíli věc šetří policie a my jako politici nemáme do té kauzy vstupovat. Ano až policie skončí toto šetření, pak prosím, bavme si i o tom," konstatoval Vidím.

Schůzi prý chce ČSSD svolat proto, že se na celou kauzu pozapomnělo a nedávná rekonstrukce kabinetu Petra Nečase (ODS) se nijak ministra obrany nedotkla. Mimořádnou schůzi by měla předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) svolat do deseti dnů.

Připomeňme, že Alexanbdr Vondra už jednou před Poslaneckou sněmovnu s kauzou ProMoPro předstoupil. Odmítl však svojí vinu a pouze se omluvil, že nedostatečně vysvětloval okolnosti této kauzy. Výsledkem byla zdrcující kriotika koaličních partnerů ve vládě, kteří požadovali v čele s ministrem financí Miroslavem Kalouskem Vondrovo odstoupení nebo odvolání.

Pravdu ukázal až audit

Celou aféru kolem současného ministra obrany a bývalého šéfa vládní sekce pro předsednictví EU Alexandra Vondry (ODS) rozpoutal deník Právo. Ten koncem ledna uvedl  výsledky hloubkového auditu, který provedlo ministerstvo financí.

Více o kauze Vondra ZDE

Audit ukázal, že Vondrova vládní sekce pro předsednictví "přiklepla" vůbec nejdražší zakázku soukromé firmě ProMoPro. A to bez výběrového řízení. Firma  si za ni navíc místo původně avizovaných 85 milionů nakonec vyfakturovala 766 milionů.

Sám Vondra podíl viny na podivné zakázce ale popírá a tvrdí, že se jedná o vykonstruovanou kauzu zaměřenou proti němu i celé ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …