Hájek z Hradu: Nahrávka je jistě pravá. Demise vlády je jednou z možností

13.04.2011 18:22

Vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek si myslí, že demise kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) je jednou z možností řešení současné vládní krize. O autentičnosti nové nahrávky s Kočí ale nepochybuje.

Hájek z Hradu: Nahrávka je jistě pravá. Demise vlády je jednou z možností

V případě, že se potvrdí autentičnost nahrávky, tak podle vicekancléře Hájka byla překročena míra politického boje.

„Pokud jsou ty nahrávky autentické, tak tady byla překročena nějaká další hranice politického boje. Je to naprosto sci-fi. Myslím, že by to radikálně změnilo situaci ve vývoji této vládní krize," řekl Hájek v rozhovoru pro Českou televizi.

„Je to šok a těžko hledáte slova. Vrhá to nové světlo na celou záležitost. Je to naprosto bezprecedentní pokus infiltrovat jednu koaliční stranu jinou stranou u uměle tak vytvořit vládní krizi a znehodnotit tak volební výsledek.," zmínil dále Hájek.

Jestli ale celá situace může vést k odstoupení Nečasovy vlády, tak na to Hájek nemá jednoduchou odpověď.  „Nejprve by si ODS musela sama vyřešit, aby si zjistila, jestli šlo o takové konspirační hnutí proti koaliční straně, a za jistých okolností, pokud by se to potvrdilo, tak je to jedna z možností," řekl pak Hájek v rozhovoru pro Právo.

Není čas na další kampaně a nové volby

Byly by však předčasné volby jednou z možností?To už předbíháte. Nejsem politolog, ale myslím, že po pádu vlády je řada možností, jak pokračovat. Tato země nemá tolik času, aby si teď střihla další kampaně a nové volby. Nejde jen o vydávání dalších prostředků, ale i o časovou ztrátu. Myslím, že i po případném pádu vlády, o kterém si myslím, že je spíš méně pravděpodobný, tak tu je řada dalších možností," doplnil Hájek pro Právo.

O co v případu jde? Podle zdrojů redakce Týden.cz, která má k dispozici nahrávku bývalé členky VV Kristýny Kočí ze sobotní schůzky v kavárně, je totiž celá domnělá kauza ohledně uplácení ve VV pokusem o puč připraveným spolu s ODS.

Na nahrávce Kočí podle Týdnu hovoří například o svém spojení se šéfem poslanců ODS Petrem Tluchořem. Na dotaz jistého muže, zda plány současných rebelů nepřeválcují nějací kmotři ODS a oni pak dostanou jen nějakou náměstkyni, Kočí v nahrávce reaguje: "Ne, tahle akce je projekt společný, tři čtvrtě roku chystaný." Sama Kočí ale popřela, že by šlo v nahrávce o pravdu, jde prý o mystifikaci. Celé prohlášení ZDE.

SLEDUJEME téma: Vládní krize a peníze za mlčení ve VV

Kočí se vyjadřuje třeba i k pátečnímu projevu Petra Nečase, ve kterém premiér oznámil, že požaduje nejen odchod ministra dopravy Víta Bárty, ale i ministra vnitra Radka Johna a ministra školství Josefa Dobeše z Věcí veřejných.

"Oni furt počítají s tím, že se chtějí udržet u koryt. Ale paradoxně, u koryta jedinej, kdo se chce udržet, je Petr Nečas, kterej tímhle přichází o podporu. Tohleto ho donutit... udělat ten včerejší radikální krok ho donutil udělat prostě Petr (Tluchoř - pozn. red.) a regiony. Ty mu řekly: Jestli to neuděláš, my to necháme poslat do těch regionů a ty tě popravěj. Tys jim to vnitro dal, ty jsi ten, kdo za to může. A on se pochlapil a udělal to takhle, " říká na nahrávce Kočí.

Podrobněji:

Čtěte také: 

reklama

autor: olb

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…