Heger: Vyšší poplatky? Lidé by povstali

04.04.2011 11:57

Velký rozruch vzbudily před nedávnem informace, že ministr zdravotnictví Leoš Heger navrhoval na jednání koaličních špiček razantní zvýšení regulačních poplatků. Šéf resortu však v rozhovoru pro časopis Týden tvrdí, že je vůbec měnit nechce.

Heger: Vyšší poplatky? Lidé by povstali

Šokující byly nedávné výstupy z jednání K9 o zdravotnické reformě, podle nichž ministr Leoš Heger navrhoval nechat platit pacienty za návštěvu lékaře místo dosavadních třiceti dokonce padesát korun, při návštěvě specialisty bez doporučení praktického lékaře 200 korun a zpoplatnit dopravu sanitkou na neakutní vyšetření pěti korunami za každý ujetý kilometr.

„To by nebylo řešení. To, co by se vybralo, by nestálo za sociální revoluci, která by z toho vznikla. Takhle jsem to na K9 prezentoval, ale v komentářích některých politiků se objevilo, že Heger chce zvýšit poplatky," přesvědčuje ministr zdravotnictví v rozhovoru pro časopis Týden, že mnohá jeho slova při jednání K9 o zdravotnictví byla vytržena z kontextu.

Ministr nejulínkovatěl. Zvýšení poplatků neplánoval

Na konto zveřejňovaných zpráv o jeho plánech na zvyšování poplatků o něm dokonce stínový ministr zdravotnictví za ČSSD David Rath řekl, že julínkovatí. Přitom Leoš Heger navrhoval obezřetnost v době, kdy se Topolánkova vláda chystala zavést regulační poplatky. „Doporučoval jsem Julínkovi a jeho lidem, ať to udělají třeba jenom na pohotovosti. Jenže oni preferovali razantní zásah a vzniklo z toho malé lidové povstání. Takže já jsem příznivec plynulých změn," říká Heger.

O ministrových názorech na poplatky nemá jasno ani prezident České lékařské komory Milan Kubek. „O poplatcích jsme nikdy detailně nehovořili, protože skutečně nejsou základem reformy. A z ministerstva zdravotnictví přicházejí velice rozporuplné informace a z nich nemáme možnost rozklíčovat, co řekl opravdu pan ministr a co někdo jiný," uvádí pro ParlamentníListy.cz šéf ČLK Kubek.

Hegera potkával jeden šok za druhým. Na šéfa ČLK tak ale nepůsobil

Ministr Heger přiznává, že konfrontace s velkou a pražskou politikou pro něj byla ránou do vazu, z níž se vzpamatovával tři měsíce. „A když jsem se z toho dostal, přišel druhý šok - Děkujeme, odcházíme. To mi sebralo dva měsíce. Ale během března se to příjemně rozběhlo," pochvaluje si Heger. „S panem ministrem jsem jednal naposledy začátkem března, a to mi připadal stejně normálně jako vždycky," nedomnívá se prezident ČLK, že by byl na šéfovi resortu při jednáních znát následek šoku.

Ještě se snad nestalo, aby se ministr zdravotnictví těšil takové popularitě jako ten nynější. „Populárnější jsou lidé, kteří jsou více vidět na obrazovce," míní Heger, ale tento argument kulhá při srovnání se stranickým kolegou Miroslavem Kalouskem. „Víte, já jsem asi nejstarší ve vládě," nabídne další vysvětlení, které ale neobstojí při pohledu na věk předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Žil pod vlivem skautu, i když v něm nikdy nebyl

Nakonec přiznává, že sice nikdy nebyl ve skautu, ale jeho okolí na něj tak působilo. „Já vím, že je to strašně nemoderní, ale myslím, že dobrá pověst je v některých institucích potřeba. A já jsem si ji v životě udělal a je mi už dost let, takže prosím nemám zapotřebí si ji k poslednímu soudu kazit," přichází Heger zřejmě s nejvýstižnějším zdůvodněním své popularity u veřejnosti.

K věci:

Heger je jedním z lékařů roku. Ocenila jej Unie pacientů 

Heger zvedl ze židle Svaz pacientů: Zvýšení poplatků? Šílenost 

Julínek pacientům: Stovka za hospitalizaci zavedena být musí 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …