Hrad zveřejnil Zemanův program v Číně. Český prezident se vojenské přehlídky zúčastní

25.08.2015 13:36

Prezident Miloš Zeman se v Pekingu zúčastní slavnostní vojenské přehlídky konané k výročí ukončení druhé světové války. Vyplývá to z programu hlavy státu, který zveřejnil Hrad. O cestě Zemana do Číny je rozhodnuto dávno, doteď ale nebylo jasné, zda přehlídku vynechá či se zúčastní.

Hrad zveřejnil Zemanův program v Číně. Český prezident se vojenské přehlídky zúčastní
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem ve Velkém lidovém paláci v Pekingu

Čínská lidová republika pořádá mohutné oslavy k 70. výročí konce druhé světové války. Slavnostních akcí se na základě pozvání bude účastnit i český prezident Miloš Zeman. Z programu akcí, který zveřejnila prezidentská kancelář na webu Hradu, vyplývá, že se Zeman nakonec rozhodl shlédnout i vojenskou přehlídku na pekingském náměstí Nebeského klidu.

Prezident republiky do Pekingu odlétá v úterý 1. září navečer. Hned o den později ho čeká přijetí u čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a slavnostní večeře pořádaná pro všechny hlavy států, které na oslavy dorazí. Jak už proběhlo médii dříve, přehlídky se zúčastní také ruský prezident Vladimir Putin. Oslav by se dle některých zdrojů údajně měli zúčastnit i někteří bývalý významní politici, jako britský expremiér Tony Blair nebo bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. Dorazí i generální tajemník OSN.

Den po hlavních oslavách, v pátek 4. září dopoledne, pak českou hlavu státu čeká samostatné setkání s čínským prezidentem a vzájemné jednání. Miloš Zeman také během své návštěvy poobědvá s představiteli státních agentur CzechTrade, CzechInvest a CzechTourism působících v Čínské lidové republice.

Vzájemné česko-čínské vztahy jsou v poslední době na stále lepší úrovni. Prezident Zeman zavítal do říše středu na oficiální návštěvu koncem října loňského roku, kde se mu dostalo přijetí s nejvyššími poctami. Od té doby mnohokrát na Hradě přijal řadu oficiálních čínských státních představitelů i významných byznysmenů. Číňané také výrazněji začali v České republice investovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…