I u nás máme žurnalitiky. Bobošíkovou či Železného, uvádí expert

25.12.2010 12:30

Před tzv. žurnalitiky (spojení slov žurnalista a politik) je třeba se obávat, napsal na stránkách mediar.cz analytik Milan Kruml. Jako zářný příklad použil republikánskou kandidátku na post amerického viceprezidenta Sarah Palinovou. Ta nyní pracuje pro televizní stanici Fox, vlastněnou mediálním magnátem Ruppertem Murdochem. O českých žurnaliticích ale se ale v textu takřka nehovoří. ParlamentníListy.cz se proto Krumla zeptaly, zda se s podobným "tvorem" lze setkat i v českém mediálním prostředí.

I u nás máme žurnalitiky. Bobošíkovou či Železného, uvádí expert

Kdo jako první začal hovořit o fenoménu jménem žurnalitik?

Abych byl upřímný, netuším. Potkal jsem se s tímto slovem poprvé před krátkou dobou v německém deníku Der Tagesspiegel, na webu pak při hodnocení politické orientace velkých kanadských deníků. Rozhodně to je málo užívané a relativně nové slovo a kdo ví, zda přežije, třeba se najde jiný výraz pro totéž chování, který bude výstižnější a přijatelnější.

Je podle Vás žurnalitik novým jevem, nebo tito lidé provází média od počátku?

Určitě ne, skutečně to je průvodní jev médií od jejich vzniku.

Existují v Čechách takoví žurnalitici?

Nepochybně ano.

Kdy se začali u nás objevovat?

Hned po listopadu 89 - dobře a rychle pochopili, jakou roli média hrají a jak dobrým odrazovým můstkem mohou být pro potenciální politickou kariéru.

Takže první konkrétní výsledky by ti déle sloužící už měli mít. Kdo je podle Vás typickým případem pohybujícím se nyní v politice?

Těch případů je hodně, jejich úspěchy jsou různé. Typicky je to Jana Bobošíková či Vladimír Železný, to jsou ukázkové příklady. Naproti tomu třeba Radek John takovým případem není, byť jako novinář s politiky pracoval. Tam ta přímá linka není. A nesmíme také zapomenout i na Vladimíra Mlynáře. Ten využil časopis Respekt vyloženě jako odrazový můstek k politické kariéře.

Ke kterým partajím nejčastěji inklinují, snaží se uchytit spíše napravo či nalevo?

Na stranické příslušnosti podle mého soudu v zásadě nezáleží.

Jde spíš o soukromou iniciativu dotyčných, nebo se pokouší o vznik žurnalitika i politické strany samotné?

V tomto případě jde spíše o soukromou inciativu.

Jak by měla podle Vás reagovat média, pokud ve svém týmu žurnalitika mají?

Měla by mu svěřovat témata, která nejsou prvoplánově politická, ale spíše by člověk, který chce být novinářem a současně i dělat politickou kariéru, měl mít sám jasno - obě věci prostě nejde sloučit.

Je žurnalitik obvykle pod větší či naopak menší palbou kolegů z branže?

Záleží na tom, jaké je mediální prostředí v dané zemi. U nás se média chovají navzájem velmi opatrnicky, případné spory se řeší pod pokličkou, jinde je takový žurnalitik nejen pod palbou kolegů z jiných médií, ale i politických stran.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

reklama

autor: Petr Mašek

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…