Islám je nepřítel, řekl Zeman. Svérázný penzista, usmál se kníže

29.06.2011 8:13

Expremiér a možný kandidát na prezidenta Miloš Zeman je asi nejdrsnějším tuzemským kritikem muslimů. Stát Izrael, jako hlavní terč islámu, by prý měla vzít pod svá křídla Severoatlantická aliance (NATO). Politici napříč spektrem s jeho radikálními názory nesouhlasí a islamista Luboš Kropáček soudí, že Zemanovy názory na islám jsou bláboly.

Islám je nepřítel, řekl Zeman. Svérázný penzista, usmál se kníže

„Nepřítelem je anticivilizace táhnoucí se od severní Afriky až po Indonésii. Žijí v ní dvě miliardy lidí a financována je dílem z prodeje ropy, dílem z prodeje drog," řekl o vztahu NATO a muslimského světa podle iDNES.cz možný kandidát na prezidenta a čestný předseda Strany práv občanů Zemanovci (SPOZ) Miloš Zeman s tím, že jestliže by se Severoatlantická aliance měla v budoucnu rozšířit o nějaký stát, tak ne o postsovětskou Gruzii, ale o trn v oku muslimských zemí, tedy stát Izrael. Takhle provokoval na konferenci "Evropa sjednocená a svobodná?", která se konala v Černínském paláci v Praze.

Fatva na Zemana?

Ministerstvo zahraničí spolupořádající zmíněnou konferenci si z toho však vrásky nedělá. „Pan Zeman se vyjadřoval jako soukromá osoba a očekávali jsme, že některé jeho názory budou razantnější. Proto jsou podobné konference pořádány. Aby se na nich každý svobodně vyjádřil. Kdyby ale podobné věci tvrdil profesionální diplomat, nemohl by ve své funkci zůstat," řekl pro ParlamentníListy.cz mluvčí ministerstva Vít Kolář s tím, že i písemné paměti vysloužilých politiků jsou mnohem radikálnější, než jejich činnost a názory v době, kdy byli politicky aktivní.

Čtěte také:

Podle Zemana je největším nepřítelem NATO islám

Paulczynski (ODS): Mírumilovný islám?

Kusák (Suverenita): Islám je náboženství veskrze agresivní

„Demokratická diskuse se zakládá na odlišných názorech. Každý ví, že expremiér Zeman je penzista se svéráznými názory," sdělil ParlamentnímListům.cz ministr zahraničí za TOP 09 Karel Schwarzenberg s tím, že on se Zemanem nesouhlasí a na soužití s islámem si musíme zvykat. Zato vyhlášený odborník přes islám Luboš Kropáček míní: „Zeman islámu vůbec nerozumí. Blábolí a říká žvásty." Fatvy, tedy výzvy k umlčení, kterou například roku 1988 ajatolláh Chomejní vyhlásil nad spisovatelem Salmanem Rushdiem, se Zeman prý bát nemusí. „Jde o vnitroislámskou záležitost. Rushdie pochází s islámské rodiny a fatva ho odsuzovala jako renegáta a odpadlíka od islámu, což se Zemanovi stát nemůže," tvrdí Kropáček.

Izrael v NATO? Ne!

„Jeho dlouhodobé názory na islám znám a vím, že jsou radikálnější. Podle mě to až tak extrémně nemyslí. Osobně vnímám problémy, které ve spojení s islámem v Evropě a všude ve světě existují. Viz 11. září, nepokoje ve Francii a další. Netěší mě to, nechci věc démonizovat, ale musí se řešit, " říká diplomaticky předseda SPOZ Vratislav Mynář s tím, že se o svého čestného předsedu, který většinu roku tráví o samotě na tvrzi na Vysočině, v souvislosti s kritikou islámu nebojí.

Čtěte také:
Lukáš Lhoťan: Islamisté a Kusák, stejné metody
Čeští muslimové podporují terorismus, šokoval jeden z nich
Škromach stručně: Imigranti se přizpůsobí nám. Ne my jim

Někteří členové Zahraničního výboru Sněmovny jsou v názorech na Zemanovy výroky skoro jednotní. „Islamizace Evropy je problém. Polsko bude zanedlouho předsedat Evropské unii a tohle jim bude jako jedno z břemen ležet na zádech. Nicméně jako pan Zeman se nedomnívám, že každý islamista je terorista. Na druhou stranu je třeba říct, že většina teroristů jsou islámští fanatici. U nich je zlé, že jim je vštěpováno, že se za spáchání násilného činu stanou mučedníky a jdou k Alláhovi," řekl poslanec TOP 09 Rom Kostřica. „Zemanovy názory nesdílím. Není pravda, že neexistují umírnění muslimové," dodal poslanec ČSSD Jan Hamáček. Oba se shodnou, že Izrael v NATO si neumí představit.

Střet civilizací

Jako podklad svých názorů Miloš Zeman již dlouhá léta jmenuje knihu Střet civilizací kontroverzního amerického politického teoretika Samuela Huntigtona, jenž zemřel v roce 2008. Ve svém stěžejním díle předvídá, že budoucí konflikty se odehrají ne mezi státy, ale mezi kulturami a civilizacemi. Jeho příznivci na to konto poukazují, že k takovému konfliktu dnes již mezi euroamerickou a islámskou civilizací dochází. „Nevěřím, že jsou umírnění muslimové a radikální muslimové. Stejně jako nevěřím, že jsou jen umírnění a radikální komunisté. Jsou jen muslimové a komunisté," přilil na konferenci ještě více oleje do ohně Zeman.

K neúnavným kritikům muslimského světa patří už léta. Na Gorbačovově fóru v Mnichově z počátku roku řekl ParlamentnímListům.cz, že se nebojí lokálních teroristických organizací jako baskická ETA či irská IRA, protože ty byly dlouhodobým policejním tlakem prakticky rozprášeny. Naopak globální teroristické organizace typu Al - Kajdá a další islámská bratrstva jsou dnes prý největším nebezpečím. „Islámský fundamentalismus je výrazným nebezpečím pro jakoukoliv tolerantní civilizaci, k nimž vedle euroamerické řadím i šintoistickou v Japonsku či konfuciánskou v Číně, a měli bychom se proti němu postavit co nejrazantněji," řekl tehdy Miloš Zeman a jak vidno ze svých radikálních názorů neubral ani trochu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …