Jak zabít korupci? Zvýšit politikům platy. Recept TOPkaře Polčáka

01.10.2011 11:01

ROZHOVOR Poslanec Stanislav Polčák (TOP 09) se ohrazuje proti tomu, že by jeho strana potřebovala kvůli klesajícím preferencím zvýšenou propagaci. Prohlášení jejího šéfa Karla Schwarzenberga o tom, že ČEZ podporuje politické strany - právě vyjma TOPky - považuje za správné, nikoliv však záměrně načasované. Platy politiků by zvýšil - za odpovědnost, kterou mají, by si prý zasloužili víc. I jako součást boje s korupcí.

Jak zabít korupci? Zvýšit politikům platy. Recept TOPkaře Polčáka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Překvapily Vás výroky předsedy Vaší strany, Karla Schwarzenberga, který tvrdí, že se firma ČEZ pod vedením Martina Romana podílela na spolufinancování jednotlivých politických stran? Objevují se spekulace, že TOPka s podobným odhalením přišla proto, aby přispěla k vlastní propagaci - ona jediná má totiž být "čistá"...

Jsem si jistý, že výroky ohledně sponzorství ze strany ČEZu pan Schwarzenberg nepronesl cíleně, aby TOPku zpropagoval. Jsem rád, že to někdo řekl, už dlouho se o tom v kuloárech mluvilo.

Primátor Svoboda: Pan Polčák neférově manipuluje s fakty


Byly podle Vás Schwarzenbergovy výroky připravované a záměrně načasované na dobu, kdy TOPce ve výzkumech klesají preference?

Jsem si jistý, že slova pana Schwarzenberga nebyla plánovaná, načasovaná. Už jen podle toho, že naše tiskové oddělení nebylo vůbec připraveno na obrovský nápor novinářů.

Co říkáte na výzkumy, které ukazují, že TOPku by zřejmě ve volbách předběhli i komunisté?

(smích) Kdyby mi před rokem někdo řekl, že budeme mít dvouciferné číslo, nevěřil bych mu. Současnou popularitu TOPky považuju za úspěch, často neděláme populární kroky, a přesto se držíme.

Bude TOP 09 usilovat o změnu image či lepší prezentaci v médiích? Jak chcete přitáhnout další voliče?

Vláda i TOPka v současnosti dost zaspává co se týče boje s korupcí, to je třeba napravit. Popularity nám nepřidalo zřejmě ani to, že někteří naši ministři hned nezveřejnili své příjmy a odměny tak, jak jim zákon ukládá. Do budoucna budeme hlavně chtít plnit náš program a prosazovat jednotlivé jeho body.

Mluvíte o boji s korupcí. Může být jedním z opatřeních tohoto boje i zvýšení platu politiků?

Ano, myslím si, že platy politiků jsou podhodnocené. Více než jako politik si já osobně vydělám jako advokát. Domnívám se, že plat ministra by se mohl pohybovat tak okolo dvou milionů ročně, to už je v celém státním rozpočtu zanedbatelná částka. Pokud u nás premiér bere 150 tisíc měsíčně, je to vzhledem k obrovské odpovědnosti, kterou má, velmi málo.

Více o platech politiků ZDE


Jste známý jako bojovník za pozastavení činnosti KSČM. Jak se Vaše snaha vyvíjí v současnosti?

Jisté posuny nastávají a jsem za to rád. Ministerstvo za tímto cílem jde, teď se čeká na expertní posudky.

Vystudoval jste práva. Existují právní opatření, která by podle Vás mohla vyřešit napjatou situaci na Šluknovsku?

Prvním opatřením, které bych udělal, je odsouzení pana Kohouta. To je podvodník, který se rád vidí v hledáčcích médií, ale patří do vězení. Další kroky k nastolení pořádku jsou možné, musí se do nich ale investovat. Situace určitě není bezvýchodná, ale řešení nepřijde ze dne na den.


Do Poslanecké sněmovny jste byl zvolen za metropoli. Jak hodnotíte její současné vedení, roli primátora Bohuslava Svobody? Ten Vás nedávno kritizoval třeba v souvislosti s Vaším souhlasem s novelou zákona o rozpočtovém určení daní...

ODS podle mého přinejmenším uvažuje o změně osoby na postu primátora, zvažuje, zda zvolila dobře. Dovedu si představit výměnu na pozici primátora. My bychom samozřejmě měli jiného kandidáta. Všichni ví, že v projektech typu Opencard, Key Investments i dalších tunelech se rozprášily řady peněz.

Více čtěte:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…