Jiří Čunek o údajné vině Kalouska za otrávené mrtvé

20.09.2012 4:43

ROZHOVOR Senátor KDU-ČSL a lídr kandidátky ve Zlínském kraji Jiří Čunek si myslí, že ministr financí Miroslav Kalousek by měl kvůli metanolové aféře odstoupit. Prohibici by určitě částečně uvolnil. Za velký miliardový tunel považuje průmyslovou zónu Holešov ve svém regionu a viní za to šéfa ODS ve Zlínském kraji Libora Lukáše.

Jiří Čunek o údajné vině Kalouska za otrávené mrtvé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek

Kdo je podle vás odpovědný za aféru otrav metyalkoholem?

Jsem si jist, že Ministerstvo financí. Protože to má v gesci hlídat tyto věci. V každé normální zemi na západ od nás by po prvním úmrtí ministr odstoupil.

Takže si myslíte, že by měl Miroslav Kalousek odstoupit?

Určitě. Protože tu věc vůbec nezvládl.

Někteří ekonomové či politici říkají, že příčinou je i vysoká spotřební daň na alkohol, která napomáhá růstu černého trhu, neboť nelegální výrobci jsou mnohem více motivováni nabízet nelegální nezdaněný alkohol, ze kterého nemusí platit vysokou daň, která činí i více než padesát procent produktu, a mohou nabídnout i nižší cenu chudým lidem. Jsou tyto argumenty relevantní?

Já tomu rozumím. To je ekonomická záležitost, kterou musí řešit každý stát. Musí to být tak, že když jsou vysoké daně, tak musí být vysoká ochrana a kontrola trhu a velká role státu, nebo mohou být nízké daně a pak role státu a jeho kontrola a regulace nemusí být tak velká. Náš stát se rozhodl již dávno pro cestu vysokých spotřebních daní, čili tím pádem měl zajistit i vyšší ochranu.

SLEDUJEME téma: Metylalkohol

Hrozná věc je, že se z televize dozvídáme, že o tom, že se prodává nelegální alkohol v různých stáncích a nálevnách údajně věděl kde kdo. A pokud to věděl kde kdo, tak se ptám, jak byli motivováni ti, kteří nekonaly, a přitom konat měly, tedy státní orgány. Čili souhlasím s tím, že pokud budou nízké daně, tak takové nebezpečí toho, co se děje nyní, nebude, ale já jsem pro to, ať ty daně na alkohol klidně takto vysoké jsou – alkohol je věc, která v životě člověka je zbytná – ale určitě stát musí zajistit kontrolu trhu a výběr daní.

Jak se díváte na zavedení prohibice? Existují názory, že během prohibice se vždy našla cesta, aby se alkohol dostal ke spotřebitelům a černý trh to jen povzbudilo.

Rozdělil bych to na dvě věci. Je důležité ochránit obyvatelstvo, aby jedovatý alkohol nebyl mezi lidmi a je otázkou, co s alkoholem, který je v těch skladech a s alkoholem, který mají lidé nakoupený a mají ho někde doma a neví o tom, že je špatný.

Druhá věc je, že ta prohibice, jak je nastavená nyní, je podle mě nesmyslná. Měla se udělat velmi rychlá kontrola v oficiálních výrobnách-likérkách a poté aspoň jim umožnit v jejich stáncích, které mohly být mobilní, aspoň někde prodej alkoholu. Neříkám, že všude. Ale v prodejnách těch závodů, které zajistí, že od této chvíle vyrobený alkohol bude v pořádku.

TOP 09 a ODS slibovaly voličům, že nebudou zvyšovat daně, přitom během jejich vlády se daní zavedlo či zvýšilo více než deset a zdaleka ještě není konec, protože zatím neschválený daňový balíček přináší další zvýšení daní. Nebyl to podle vás podvod na voliče, když vláda dělá opak toho, co slíbila?

Když slibovali, že daně zvyšovat nebudou, tak to podvod je. Říkali to lidé, kteří už v té době měli vědět, jaký bude ekonomický vývoj. Druhá věc je, že v těchto stranách je mnoho těch, kteří se podíleli na mnohamiliardových tunelech. Teď se to těm stranám vrátí.

SLEDUJEME téma: Prohibice

Co říkáte návrhům na bankovní unii? Čeští ekonomové varují, že by to pro české střadatele znamenalo, že by museli ručit svými úsporami za nezodpovědné státy a banky ze zemí, jako jsou Španělsko či Řecko.

Já jsem v poslední době nehlasoval pro žádné zákony, které posilovaly Evropskou unii a naší odpovědnost za jiné, protože jsem přesvědčen, že nás Evropa podvedla. Když EU hlásala, že každý musí splnit stejná kritéria, ale Řekové a možná i Španělé či Portugalci kritéria nesplnili, ale přesto byli díky politickým a lobbistickým tlakům do eurozóny přijati, tak si myslím, že to je podvodem na nás. Já jsem pro společnou Evropu, ale podmínky musí být jasné a standardní. A pokud chce mít každá země svůj rozpočet, tak ať si také každá odpovídá za to, co si nadrobí. K této věci musíme přistupovat velmi střízlivě. Německo je země, která za to zodpovídá. Má mnoho subjektů, které investovaly do řeckých dluhopisů a podobně a nyní nechtějí přijít o své investice. Mají na tom bytostný zájem. Náš zájem na tom takový není.

Jak jste spokojen s preferencemi KDU-ČSL ve Zlínském kraji, kde jste volebním lídrem?

Určitě spokojen nejsem. I když jsme nyní čtyři procenta nad TOP 09 a čtyři procenta pod komunisty, tak s tím spokojen nejsem.

Jaký je teď zásadní problém, který je potřeba řešit ve vašem kraji?

Problém je, že kraj utratil 1,6 miliardy do průmyslové zóny Holešov a ukazuje se, že to byla akce násilná, politicky protlačená tehdejším hejtmanem Liborem Lukášem. Nicméně ta zóna vznikla proti vůli odborníků, kteří říkali, že ta zóna bude mít velké problémy. Zamlčením některých faktů zastupitelům byla schválena. Teď se do té zóny budou muset investovat další prostředky, což jsou asi dvě miliardy korun. Není vůbec jisté, jestli se nám tam podaří získat zájemce. Zájemci si totiž budou muset koupit pozemek a v tom území navíc splnit hygienická kritéria spadající do II. ochranného pásma vody, která jsou velmi náročná a nákladná. Zdaleka ne všechny výroby tam budou moci být. Čili podnikatelé půjdou raději do těch zón, kde ta omezení nemají.

Tvrdím, že toto byl tunel, který byl dělán velmi sofistikovaně stejně jako například Pandury, CASA a podobně, kdy se příslušní ministři Kalousek a Parkanová hájí tím, že to schválila celá vláda. Tady se zase dřívější hejtman a nynější náměstek hejtmana Libor Lukáš z ODS hájí tím, že to schválilo zastupitelstvo. Ale to zastupitelstvo vůbec nebylo informováno, že tam ty zdroje vody jsou. Byl to podvod, kde jsou ekonomické motivace. Firma TTT Air koupila letiště v privatizaci za 21,4 milionu a prodala ho v roce 2005 kraji za 600,33 milionů korun. Takže na tom těch 580 milionů vydělala. Kraj tratil. Takže už to stálo dvě miliardy a kdo ví, zda se tam vůbec podaří někoho přilákat. O pět kilometrů vzdálená zóna by byla úplně bez problémů. Byla by blíž trati. Mohlo být zachováno také letiště.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …