John (VV): Utrpení nemocných je třeba zmírnit. Jsme pro legalizaci konopí

25.10.2011 7:33

Věci veřejné uzavřely další referendovou otázku. Drtivá většina (92,07 %) hlasujících véčkařů se v referendu vyslovila kladně k zamýšlenému povolení užívání konopí a jeho extraktů pro lékařské účely.

John (VV): Utrpení nemocných je třeba zmírnit. Jsme pro legalizaci konopí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Otázka referenda zněla: „Jste pro legalizaci konopí pro léčebné účely?"

ANO: 92,07 % NE: 7,93 %

Otázka povolení užívání konopí pro lékařské účely je momentálně velmi aktuální, protože povolení této metody vážně zvažuje vláda.

K legalizaci konopí pro léčebné účely se pozitivně staví i lékař a místopředseda Zdravotního výboru Poslanecké sněmovny Jiří Štětina: „Velmi vítám, že se konečně podařilo nastartovat proces, na jehož konci může být legalizace konopí k léčebným účelům. Je zřejmé, že je třeba určit instituci, která bude pěstování konopí pro účely výzkumu a léčby kontrolovat a zamezí jeho distribuci na černý trh."

Předseda VV Radek John k aktuálnímu společenskému tématu doplnil: „Před skutečností, že marihuana může pomáhat zmírňovat následky některých nemocí, strkali čeští politici i celé ministerstvo zdravotnictví dlouhá léta hlavu do písku. Z ignorance nebo zbabělosti? To už je jedno." Podle Radka Johna je ale třeba upozornit, že nejde v žádném případě o legalizaci marihuany pro rekreační účely. „Odborníci navrhují, aby marihuana pro léčebné účely byla pěstována za přísné kontroly čistoty a koncentrace THC, nikoliv v domácnostech, kde nikdo netuší, jaké množství účinné látky obsahuje," vysvětlil John.

Podle expertů by měly být léky vyráběny za přísného dohledu a nemocným je mohli předepisovat specializovaní lékaři na konkrétní státem určené diagnózy. K dispozici by pak byly ve specializovaných lékárnách.

„Nikdo asi nebude zpochybňovat, že je třeba využít každé možnosti jak zmírnit utrpení nemocných. Před námi stojí jedna z nich," doplnil předseda Radek John.

Oba představitelé VV se inspirovali izraelským modelem, za kterým jsou dlouholeté zkušenosti. Jedná se o systém několika málo licencovaných pěstitelů konopí a několika lékařů, kteří léky z něj smějí předepsat registrovaným pacientům na konkrétní diagnózu. Lidé si pak tato léčiva v několika uzákoněných formách vyzvedávají ve vybraných lékárnách, čímž je minimalizováno riziko zneužití medikamentů.

Dále čtěte:
Němcová (ODS): Aktivně podporuji legalizaci konopí k léčebným účelům 
Ministr Dobeš: Za koho se má české školství skutečně stydět? Za mě, či za kuřáka marihuany Lišku?

##PROFIL 1237##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…