Josef Mašín o Palachovi: Labilní psychotik, ne hrdina. Češi jsou zbabělci

25.11.2011 9:46

JINÝMA OČIMA Josef Mašín se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k odkazu Jana Palacha. Podle něj nešlo o hrdinský čin, když se polil benzínem a zapálil se. Proto mezi hrdiny III. odboje rozhodně nepatří.

Josef Mašín o Palachovi: Labilní psychotik, ne hrdina. Češi jsou zbabělci
Foto: bojovnici.cz
Popisek: Josef Mašín

Jak vnímáte čin Jana Palacha?

Jan Palach byl popsán ve dnech předcházejících jeho činu jako člověk trpící depresí. Deprese není normální stav. Byl to čin psychicky nemocného člověka. Upřímně lituji zmařeného mladého života.

Jan Palach podle svých vlastních slov nechtěl zemřít, pouze chtěl veřejnost upozornit na stav, ve kterém se ocitla, a probudit ji k odporu proti postupující normalizaci. Myslíte si, že se mu to podařilo?

Nedovedu se vžít do duchovního stavu a představ člověka trpícího akutní depresí. Čtyři litry benzinu, který si k tomuto účelu koupil, k rychlému usmrcení rozhodně nestačí.

V zemích zapadních civilizací upálení nebylo nikdy společensky přijatelné, ani nebylo předmětem veřejné pozornosti. Tento čin neodpovídá morálním hodnotám civilizovaných zemí. Je velice populární v Asii, odkud se tento způsob v šedesátých letech rozšířil do zemí východního bloku.

Veřejná reakce na tento čin vypovídá o psychologické a kulturní úrovni těchto zemí. V Palachově generaci se psýché národa posunula na Východ, kde zůstává dodnes. Gándhismus byl výstižně popsán českým spisovatelem Janem Drábkem, který se po neblahých zkušenostech v Čechách vrátil zpět do Kanady. Česká veřejnost reaguje pod tlakem na určité události vždy stejným  způsobem. Buď kladou kytice, nebo slibují poslušnost v masových shromážděních. Bylo tomu tak po atentátu na Heydricha a i v tomto případě.

Četli jste?

Jan Palach se dvakrát (1967 a 1968) účastnil brigády v Sovětském svazu - zemi, kterou měl rád. Byl zde šokován primitivními podmínkami, které panovaly při stavebních pracích (dlouhá pracovní doba, špatné jídlo, absence základních nástrojů jako vodováha nebo kolečko). Pouhé čtyři dny po jeho návratu zpět do Československa, byla země obsazena sovětskými vojsky. Mohl být jeho čin výsledkem jakési deziluze?

Mladý, psychicky labilní člověk zklamaný v lásce, nebo - jako v tomto případě - zklamaný ve svých představách o svém ideálu, Sovětském Svazu, nepotřebuje mnoho, aby vyskočil z okna nebo se polil benzinem. V moderní společnosti se podobné nemoci léčí použitím psychofarmak. Na neštěstí koncem šedesátých let tato možnost v socialistickém Československu nebyla. V době dnešních léčebných metod by pacient po požití pilulky Prozacu asi jel druhý den znovu na brigádu do Sovětského Svazu.

Jan Palach sám sebe označil jako Pochodeň č. 1 ze skupiny dobrovolníků připravených se upálit. Podle badatelů však taková skupina nikdy neexistovala. Palach později v nemocnici varoval před tím, aby kdokoli jeho čin následoval. Přesto se našli mnozí, kteří se podobně jako on upálili. Víte o nějaké obdobě činu Jana Palacha v zemích západního bloku?

Pochodeň č. 1 zní rozhodně dramaticky. Zda nějaká skupina, o které Palach píše ve svém dopise na rozloučenou, skutečně existovala, zůstane Palachovým tajemstvím. Zrovna tak skutečnost, proč použil pouze čtyři litry benzinu, myslel-li to se svým upálením vážně.

Pouhá myšlenka na sebezranění nebo dokonce upálení, tedy akt nutně doprovázený utrpením, mi ve spojení s psychicky zdravou osobou v civilizované společnosti připadá zcela absurdní. Odborná literatura z oboru psychiatrie obsahuje stovky jednoznačných vědeckých studií pojednávajících o fenoménu sebedestrukce. Takový čin s podobnou reakcí veřejnosti mi tady není znám.

Více k tématu Mašínové
Vondra může být klidný. Ocenění Mašínů není trestný čin

Poslední Mašín Vondrovi: Sto tisíc odškodnění od Vás nechci, děkuji
Poslední Mašín: V Česku není demokracie jako v USA

Palachovo tělo bylo vystaveno v aule Karolina a poklonit se mu přišly desetitisíce lidí. Jak si vysvětlujete tak vysokou účast lidu? 

Palachův veřejný akt byla známá událost, o čemž svědčí vysoká účast návštěvníků Karolina. Země byla velkým koncentračním táborem. Za takových okolností lidé reagují na události jinak, než ve svobodném, demokratickém zřízení. Dovedu si představit, že účastníci přišli tímto způsobem buď projevit lítost nad zmařeným mladým životem nebo nad vlastní zbabělostí a bezmocností. Stali se z nich Palachové bez jeho bolesti. To bylo nezávazné a beztrestné.

Lze Jana Palacha považovat za příslušníka 3. odboje?

Boj je způsob konfrontace, při kterém se protivníci snaží zneškodnit nebo zničit jeden druhého použitím násilí. Obvykle se jedná o ozbrojený konflikt mezi vojenskými jednotkami. Odboj je způsob konfliktu vedeného jednotlivci nebo skupinami s použitím  nebo alespoň se snahou použít násilné prostředky, tedy zbraně, s cílem destabilizace nebo svrhnutí vládnoucí moci. Klíčové slovo je "boj". Jana Palacha nelze do této kategorie zahrnout! Trpěl-li depresí, staví se otázka jednání ve stavu zdravé mysli. Ani jednal-li by uváženě, nepatří tento čin v západním světě pod uznávaná kritéria definice "boje".

Představme si velitele vojenské jednotky nebo odbojové skupiny, který pošle do boje své lidi vybavené plechovkami s benzinem nebo s úkolem se při střetnutí zmrzačit nebo spáchat sebevraždu. Myslím, že Hitler i Stalin by takové protivníky s radostí přivítali. Za sebezmrzačení v německé nebo v Rudé armádě byl trest smrti. Podle generála Pattona, nepochybné autority, ani položení života za svou vlast, bez patřičné protiváhy, není účelem války, boje. Účelem je, aby zemřel ten druhý "holomek" (Patton), tvůj protivník, nepřítel.

Jakým způsobem bylo možné čelit komunismu v době po invazi sovětských vojsk?

Ne všichni jsou schopni nalézt správné prostředky ve správné době. V Polsku se našli jednotlivci ve vojenských složkách Varšavského paktu. Hospodářská sabotáž by byla jistě v souladu s úsilím Západu, čímž míním Ameriku. Toto by bývalo i více urychlilo pád východního bloku, který se nakonec zhroutil z hospodářských důvodů pod tlakem Ameriky, dík presidentu Reaganovi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Dále čtěte:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martina Pavelková

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…