Kalousek je starý hrubián, hlásila Peake ve sněmovně. A jiné slavné výroky

23.12.2012 15:21

V letošním roce na schůzích Poslanecké sněmovny opět zazněla řada zajímavých a úsměvných výroků. Za připomenutí stojí třeba „Kalousek je starý hrubián“ nebo „To je prostě chlívek“ či tvrzení, že opozice „sedí na sudu s prachem a škrtá sirkami“.

Kalousek je starý hrubián, hlásila Peake ve sněmovně. A jiné slavné výroky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pár fotografií ze zasedání sněmovny

V červnu sněmovna v prvním čtení schválila vládní návrh na zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty o procento na 15 a 21 procent. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) tehdy na adresu předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky prohlásil: "My přicházíme se zprávami, které nás netěší. Proto také nemám důvod říkat je z tohoto řečniště s rozjařeným úsměvem, zvláště když se přitom dívám na vás. To už jako všeho moc škodí."

Kalousek je starý hrubián

V červenci, když se řešil telefonát ministra financí policejnímu prezidentovi Petru Lessymu, vzkázala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM): "Já dobře vím, že Miroslav Kalousek je starý hrubián, a kdo je z toho teď překvapen, tak zřejmě včera spadl z Marsu."

Během roku opozice mnohokrát kritizovala vládní kroky, samotnou vládu nebo průběh schvalování reforem. Tohle řekl Bohuslav Sobotka o schodku na důchodovém účtu: "Propad, rozklad, chaos. To je výsledek šesti let pravicové vlády."

Vy tam snad budete sedět, doku vás z židlí nevynesou

Legitimitu vládnutí častokrát napadli komunisté. Jejich předseda Vojtěch Filp v březnu Nečasově kabinetu vytkl: "Vy jste schopni sedět na těch židlích, dokud vás z nich nevynesou."

Premiér ale svou vládu sveřepě bránil. Když se opozice neúspěšně pokusila svrhnout jeho kabinet, okomentoval její snahu: "Hraje si s ohněm jako malé dítě, které sedí na sudu s prachem a škrtá sirkami."

Klíšťata a odcházení rychlostí pikosekund

Vládní koalice v novém složení poté, co se rozdělily Věci veřejné, ale v dubnu sama požádala o důvěru. Poslanec David Rath tehdy platformu kolem Karolíny Peake označil za klíšťata.

Lubomír Zaorálek (ČSSD) vyslovil přání, aby vláda zmizela jako pára nad hrncem: "Já sám bych nejraději řekl, že úplně nejlépe by bylo, kdyby pan premiér Nečas i pan Kalousek si vzali všechny své pány Dobeše, Bárty i pana Klause a někam šli možná rychlostí pikosekund."

Poslanci kolem rebelující Peake jsou krysy, které prchly na Titanic

Adam Rykala z ČSSD popsal rozdělení Věcí veřejných takto: "Poslanci kolem rebelující Karolíny Peake opustili Věci veřejné jako krysy, které prchají z potápějící se lodě, jen ještě nevědí, že přestoupili na loď s názvem Titanic."

Dění v Poslanecké sněmovně shrnul Josef Novotný z VV: "Sněmovna je skutečně po těch dvaceti letech zkušeností z politiky hnojem. To je prostě chlívek."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …