Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi“ Bátorovi

10.08.2011 18:36

AKTUALIZOVÁNO Na středeční vládě se debatovalo o osobě Ladislava Bátory. Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 podle zdroje ParlamentníchListů.cz z vlády šéfa Akce D.O.S.T. a poradce ministra školství Ladislava Bátoru ostře napadl a onačil ho prý za starého fašouna. TOP 09 požaduje jeho odchod. Premiér Petr Nečas také. Ministr Dobeš se Bátory ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz zastal.

Kalousek pohrozil odchodem z vlády. Kvůli „fašounovi“ Bátorovi

Kalousek na jednání řekl, že ministři TOP 09 nechtějí setrvat v takovéto vládě, pokud Bátora na ministerstvu školství ve vysoké funkci zůstane. Ministr měl dokonce o Bátorovi říci, že to je starý fašoun. „Kalousek nám řekl, že ho TOP 09 pověřila oznámit ostatním ministrům vlády, že setrvání ve vládě považuje za problém, pokud Bátora neopustí svou funkci," řekl ParlamentnímListům.cz člen vlády.

Stalo se též na vládě:
Vláda chce jednat o přímé volbě prezidenta i s ČSSD

Čtěte také: Nečas o Bátorovi: Jeho názory na gaye nereprezentují postoj státu

To, že se o Bátorovi na vládě hovořilo, potvrdil ParlamentnímListům.cz i sám ministr školství Josef Dobeš (VV). Zároveň se svého podřízeného zastal.
"Ano, na vládě kolem toho byla velká diskuse, nicméně pan Bátora zůstává ve své funkci a má moji podporu. Je to slušný člověk konzervativního smýšlení. Argumenty některých kolegů mě nepřesvědčily," uvedl ministr Dobeš.

Dopadne Bátora jako Joch?

Premiér Nečas, který již odsoudil to, že se Bátora ohradil proti vměšování Spojených států ve věci pochodu homosexuálů, chce setrvání, či odchod Bátory projednat s ministrem školství Josefem Dobešem, což řekl na tiskovce po zasedání vlády. 

Vše k Ladislavu Bátorovi zde

Nečas si rýpl i do prezidenta Klause. Podle Nečase není Česká republika prezidentskou republikou a za Bátoru a jeho minulost i současnou činnost nese náklady celá vláda. Narazil tím na to, že Bátora má dobré vztahy s Hradem a prezidentem Václavem Klausem.

Nečas řekl, že možným řešením je, aby Bátora zůstal u ministra jako externí poradce podle podobného vzoru jako Roman Joch. Ten není zaměstnancem Úřadu vlády, nýbrž je externím poradcem premiéra pro lidská práva a zahraniční politiku. Nečas se již před časem ostře postavil proti tomu, aby se Bátora stal náměstkem ministra školství. 

Klaus proti bátoriádě

Velká kontroverze vznikla, když se objevila zpráva, že má Ladislav Bátora stát náměstkem ministra školství Josefa Dobeše. Ten se po tlaku premiéra Nečase a médií nakonec nestal náměstkem, nýbrž poradcem ministra a později byl pověřen vedením personálního oddělení ministerstva.

Prezident Václav Klaus se tehdy Bátory zastal a celou kampaň označil za bátoriádu a příznak diktatury politické korektnosti. "Je to hluboce konzervativní, autenticky pravicový člověk, který se zúčastňuje různých veřejných akcí proti věcem, se kterými nesouhlasí. Patří mezi ně Evropská unie, protože si pravděpodobně myslí - stejně jako já - že je Evropská unie, zejména ve svém dnešním provedení, mylnou konstrukcí a že je třeba tento názor říkat nahlas...Za sebe říkám, že jsou mi názory pana Bátory v mnohém blízké. I já raději tradici než údajný pokrok," řekl o Bátorovi konzervativec Klaus.

Čtěte více: Klaus: Kauza Bátora je malá hilsneriáda 

Odpůrci Bátorovi vyčítají, že kandidoval před mnoha lety za pravicovou Národní stranu, která ostře kritizovala romskou minoritu a vystupovala proti členství v EU.

Bátora je předsedou konzervativní euroskeptické Akce D.O.S.T., která dlouhodobě podporuje prezidenta Václava Klause. Do Senátu kandidoval za Suverenitu Jany Bobošíkové.

Akce D.O.S.T. pořádala například demonstrace proti Lisabonské smlouvě. Na těchto akcích spolupracovala Strana svobodných občanů Petra Macha, Bobošíkové Suverenita, několik politiků z ODS jako například europoslanci Ivo Strejček a Hynek Fajmon, senátor Jiří Oberfalzer či bývalí poslanci Eva Dundáčková a Jan Schwippel a další občanská sdružení.

Aktivity D.O.S.T. mají sympatie Hradu

D.O.S.T. má také sympatie Hradu, především Ladislava Jakla a Petra Hájka. Sám prezident Václav Klaus šel pozdravit odpůrce Lisabonu na akci D.O.S.T., která se konala po druhém irském referendu před Hradem a nedávno zástupce iniciativy přijal ve své kanceláři.

Bátora byl členem Strany svobodných občanů, ale kvůli své kandidatuře za Suverenitu ze strany vystoupil. Konzervativec a odpůrce EU Bátora vystudoval anglistiku a amerikanistiku na Filosofické fakultě UK, posléze ekonomiku zahraničního obchodu na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde později absolvoval i doktorské studium mezinárodních politických vztahů, a nakonec vystudoval pražskou Právnickou fakultu. Působil v podnicích Škodaexport, ČEZ či ČKD Holding Praha a v dalších společnostech. Vyučoval v církevní Vyšší odborné škole publicistiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…