Kalousek se pochválil, jak naplnil státní kasu. Zde je odpověď

03.01.2012 17:45

Schodek rozpočtu je podle metodiky Evropské unie ESA 95 ve výši 124,2 miliardy korun, což považuje ministr financí za úspěch a splnění plánu vlády na schodek 135 miliard korun s rezervou. Ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora jeho nadšení nesdílí. Nechápe, proč se najednou užívá změkčující metodiky. Exministr financí Vlastimil Tlustý pak výsledek označil za naprosto příšerný.

Kalousek se pochválil, jak naplnil státní kasu. Zde je odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí MIroslav Kalousek (TOP 09) vedle premiéra Petra Nečase (ODS) ve sněmovně

Deficit státního rozpočtu České republiky za loňský rok dosáhne maximálně 124,2 miliardy korun, oznámil v úterý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) s tím, že je s výsledkem velmi spokojen a plán byl splněn ještě s velkou rezervou.

Je to paráda! Ale...

"Oficiální uzávěrka bude až 25. února, nicméně ta dnešní čísla mají vysokou míru pravděpodobnosti a víme, že v žádném případě nebudou horší, mohou se jen zlepšit," uvedl optimisticky Kalousek. Schodek klesl na 3,7 procenta HDP, tudíž o procento.

Ovšem zmíněný výsledek 124,2 miliardy korun vychází z metodiky EU Esa 95. V takzvané hotovostní metodice dosáhl schodek 142,8 miliardy korun, když schválený rozpočet počítal s 135 miliardami.

Jde totiž o to, že výsledek 124,2 miliardy korun prezentovaný Kalouskem je očištěn o pozastavené dotace z EU, které nebyly vyplaceny kvůli možné korupci. Šlo o operační programy Doprava, Životní prostředí a ROP Severozápad Ústeckého a Karlovarského kraje. Navíc propláceny nejsou dotace ani u Vzdělávání pro konkurenceschopnost. „Kvůli problémům v těchto programech se schodek prohloubil asi o 12,8 miliardy, tedy o 7,8 miliardy oproti schválenému rozpočtu," uvedl ministr financí Kalousek.

Najednou nějaké metodiky

"Je hrozně zajímavé, že se operuje s podobnými metodikami, když standardně se užívá ta metodika, podle které by měl být schodek rozpočtu 142,8 miliardy korun, což je pro mě klíčové. Proto dost dobře nevím, proč se mluví o metodice, která uměle ten výsledek změkčuje a snižuje,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.

„A ať už se na to dívám jakkoliv, ať už ta čísla jakkoliv ohnu, tak mi z toho vychází, že schodek nad sto miliard korun v době růstu ekonomiky je špatný,“ míní Pikora. „Když v době růstu ekonomiky máme takový schodek, tak jaký bude, až bude ekonomika klesat? A o tom to je. V letošním roce se zřejmě dočkáme recese a pak bude jistě velice obtížné udržet rozpočet na schodku, který si vláda naplánovala pro letošní rok (105 miliard korun),“ dodal ekonom.

A letos? Ještě můžeme mít problémy

Ten by se proto nedivil, kdyby pro letošní rok plánovaný schodek byl nakonec podstatně vyšší. „K tomu bych se velmi obával, co to vlastně znamená. Dnes se nám sto pět miliard nemusí zdát jako až tak vysoké číslo a můžeme si říkat, jak je to skvělý cíl pro rok 2012,“ popisuje ministerskou euforii pro ParlamentníListy.cz Pikora.

„Jenže za A na něj nemusíme dosáhnout a za B, i kdybychom ho dosáhli, tak jej mohou trhy vyhodnotit jako negativní. Protože za rok může být dluhová krize v Evropě tak rozrostlá, že to, co dlouhodobě trhům připadalo bezproblémové a stabilní, může být za rok hodnoceno jako problém.

Příšerný výsledek, úspěch se nekoná

Za naprosto příšerný  považuje schodek 142,8 miliardy korun exministr financí za ODS Vlastimil Tlustý. „Tady není ke schodku 142,8 miliardy korun žádné kdyby. Jinými slovy se úspěch nekoná,“ ohodnotil Kalouskem zveřejněný výsledek s tím, že jej ohodnotil známkou čtyři mínus. „Ten výsledek je naprosto příšerný a nelze ho vydávat za úspěch,“ dodal Tlustý.

„Já si totiž myslím, že 143 miliard schodek je tragédie. Já si totiž pamatuji, když schodek 15 miliard byl tragédie a tenhle schodek je takřka desetinásobkem. A nemá cenu se přít o nějakých osm miliard, ta tragédie je ten řád. To je strašidelný výsledek a hlavně pokračuje zničující tempo zadlužování,“ varuje Tlustý pro ParlamentníListy.cz..

„Jestli jsem četl někde správně, tak do konce funkčního období této vlády má být dluh ČR 1,9 bilionu korun. Pamatuji, kdy tragédie byla sto osmdesát miliard. A kdybych měl být osobní, já jsem byl kritizován, že jsem byl schopen po nástupu na ministerstvo zredukovat deficit rozpočtu na devadesát nebo sto pět miliard korun. A kritizován jsem byl těmi, kteří se dnes chlubí skoro sto padesáti miliardami,“ uzavřel Vlastimil Tlustý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …