Kalouskova fackovací lekce. Takhle se prý chovají politici v Africe

22.09.2011 21:08

Pestré reakce zaznívají na středeční incident, při němž ministr financí Miroslav Kalousek uštědřil čtyři facky mladíkovi, který ho vulgárně urážel. Politolog Rudolf Kučera ho považuje za ministrův úlet ve stresové situaci, zatímco politický komentátor Karel Hvížďala tvrdí, že takhle se chovají politici v Africe, a ne v Evropě. Pro socioložku Terezu Stöckelovou je Kalouskův čin ztělesněním projevujícího se trendu rozmáhajícího se násilí, který má k demokracii hodně daleko.

Kalouskova fackovací lekce. Takhle se prý chovají politici v Africe
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Miroslav Kalousek před Úřadem vlády

S naprostým odsouzením se středeční „výchovná fackovací lekce" v podání ministra financí Miroslava Kalouska setkala u politického komentátora Karla Hvížďaly. „To nepatří do Evropy. Takhle se chovají politici v Africe, vyvolává to ve mně vzpomínky na Idi Amina," připomíná Hvížďala pro ParlamentníListy.cz ugandského prezidenta ze sedmdesátých let, který proslul nebývalou krutostí.

„Incident samotný vypovídá o hysterické atmosféře, která v české politice panuje. Mezi politiky stoupá nervozita, ale i drzost, když vychází najevo čím dál více podezření z korupčních skandálů. Bojí se, co všechno může vyjít najevo. Proto jsou takové tlaky na vyšetřovací složky, často jsou vyšetřovatelé nátlakem donuceni odejít," zasazuje Hvížďala ministrovy facky do širšího společenského rámce.

Ministr byl ve stresu před schvalováním rozpočtu ve vládě

Mnohem smířlivěji přistupuje k události politolog a vysokoškolský pedagog Rudolf Kučera. „Šlo o úlet poté, co byl ministr verbálně napaden. Navíc byl ve stresové situaci, měl před schvalováním státního rozpočtu ve vládě," dává Kučera pro ParlamentníListy.cz najevo pochopení pro Kalouskovo selhání a na jeho odstoupení z vlády, jak požaduje opoziční ČSSD, by to neviděl.

„Co ale považuji za hloupé, je následné komentování události s tím, že to byla výchovná lekce," vytýká ale politolog Kalouskovi jeho pozdější výroky. „Když už k tomu incidentu došlo, tak se k němu měl ministr s odstupem několika hodin postavit skromněji a omluvit se za zkratové jednání. Jeho chování bylo nepatřičné, má se ovládat a chovat přiměřeně svému úřadu," dodává Kučera.

Přibývá volání po represích a násilí

Podle socioložky Terezy Stöckelové svědčí incident o tom, že neexistují nenásilné efektivní metody, jak by politici reagovali na nesouhlasné názory ze strany občanů. „Odpovědět třeba i na vulgární urážky násilně, je neadekvátní. Nedokážu si představit, co zaznělo, že panu Kalouskovi tak ruply nervy a namlátil mu. Ztělesňuje to trend, který se ve společnosti projevuje, tedy kdo je silnější, ten si prosadí svou," upozorňuje Stöckelová pro ParlamentníListy.cz, že v logice tohoto názoru ministr jednal.

Připomíná však, že tento postoj má k demokracii dost daleko. „Já ale pořád věřím, že většina společnosti je pro demokracii. I když třeba spousta lidí reaguje na události na Šluknovsku voláním po represi a násilí. A berou to jako legitimní způsob, jak řešit sociální problémy. Nějaké formy násilného střetu získávají ve společnosti podporu a nabývají vrchu," poznamenává socioložka.


Premiér nereagoval kvůli obavám z TOP 09

Nesouhlasí však s tím, že společnost Kalouskův způsob jednání akceptuje, i když se dlouhá léta drží ve sněmovně a v posledních volbách tak exceloval s nově založenou stranou. „To bych vůbec nepřičítala jemu samotnému. Jen byl tak chytrý, že se spojil s panem Schwarzenbergem. Na svoji tvář by rozhodně neuspěl. Ale spojil se s někým, kdo naopak přízeň veřejnosti měl," namítá Stöckelová.

Při čtvrtečním jednání ve sněmovně opoziční ČSSD marně žádala na premiéru Petru Nečasovi, aby Kalouskův čin odsoudil. „Samozřejmě že k tomu měl premiér zaujmout stanovisko. Ale on si to nemůže dovolit, protože má z TOP 09 strach," tvrdí pro ParlamentníListy.cz Hvížďala. „Premiér se nemusí vyjadřovat ke všemu," myslí si naopak politolog Kučera.

Související: Kalousek profackoval mladíka, který ho urážel. Rath: Měl opičku


V Německu by politik věděl, že svou stranu znemožnil

V reakci na ministrovo extempore proběhly v médiích úvahy, že na západ od našich hranic by politik rozhodně skončil. „Za léta, co jsem žil v Německu, se nikdy nic takového nestalo. Jestli jindy, to nevím stoprocentně, ale nevybavuji si nic podobného. Pokud by k něčemu takovému ale došlo, politik by odstoupil sám, protože by věděl, že svou stranu znemožnil," říká Hvížďala, který žil dvanáct let v německém exilu.

„V Německu letos odstoupil ministr obrany kvůli plagiátorství, když v disertační práci neuvedl zdroje. A to byl nejoblíbenějším politikem v zemi. Ale pan Kalousek by měl odstoupit z věcných důvodů. Tedy za svoji politiku ekonomických reforem, kterou tady už víc než rok provádí. Ale hlavně ministrem financí už vůbec neměl být za to, jak se sekl s rozpočtem v roce 2009. Tenhle incident už je jen třešničkou na dortu," domnívá se Stöckelová, jež stála u zrodu iniciativy pro kritiku reforem a na podporu alternativ ProAlt.


Opoziční politici proti Kalouskovi:


K věci:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…