Kdo nahradí Šťastného v čele pražské ODS? Začnou nominace

15.01.2012 12:39

V Praze se začnou příští týden scházet oblastní sněmy ODS, z kterých by měly vzejít nominace na nového předsedu pražské ODS. Ten bude zvolen na regionálním sněmu 30. ledna. Očekává se, že na předsedu bude kandidovat pražský primátor Bohuslav Svoboda, který dosud zastává pozici prvního místopředsedy. Pokud Svoboda uspěje, bude chtít zřejmě obměnit také obsazení místopředsednických postů.

Kdo nahradí Šťastného v čele pražské ODS? Začnou nominace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Boris Šťastný

Dosavadní šéf pražské ODS Boris Šťastný už na začátku prosince oznámil, že svou funkci k 30. lednu složí. Rozhodl se tak poté, co se primátor Svoboda bez jeho vědomí dohodl na koalici s TOP 09 v pražském zastupitelstvu. Svoboda už v prosinci řekl, že by nominaci na předsedu pražské ODS přijal. Kandidaturu ale zatím veřejně neoznámil.

V následujících dvou týdnech se sejde všech 15 oblastních sněmů. Už po prvních zřejmě bude jasné, zda Svobodu na předsedu nominují i oblasti, u kterých nemá jednoznačnou podporu. Za primátorem dlouhodobě stojí obvody, z kterých pocházejí někteří radní za ODS a zastupitelé, kteří jako první podepsali na konci listopadu koaliční dohodu s TOP 09. Nominaci tak Svoboda může čekat od své domovské Prahy 2, velmi pravděpodobně rovněž od Prahy 3, 4, 5 a 9.

S volbou předsedy pražské ODS může přijít i výměna místopředsedů

Podle dosluhujícího předsedy Šťastného je celopražský sněm svolán s jediným bodem, a tím je volba předsedy pražské ODS. Není ale vyloučeno, že během jednání někdo z delegátů navrhne zařadit do programu i volbu místopředsedů. Ti mají sice mandát až do konce letošního roku, dá se ale očekávat, že nový předseda se bude chtít obklopit svými lidmi. Pokud uspěje primátor Svoboda, v předsednictvu pak zřejmě nezůstanou bývalí náměstci z dob primátora Pavla Béma Rudolf Blažek a Pavel Klega.

"Na prvních oblastních sněmech se to ukáže. Jestli vzejdou nominace i na místopředsedy, tak lze předpokládat, že vůle pražské ODS bude dokončit ten proces, který se tam děje," řekl ČTK Šťastný. Dodal, že na místopředsednický post kandidovat nebude.

Po listopadové změně koalice na pražské radnici odstoupil také předseda pražské ČSSD Petr Hulinský. Jeho nástupce sociální demokraté vyberou na volební konferenci v červnu nebo září. Do té doby pražskou ČSSD vede místostarosta Prahy 4 Jiří Bodenlos.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…