Klaus jasně vzkazuje do Bruselu: Žádnou další smlouvu nepodepíšu

27.11.2011 14:04

Evropští politici stále častěji hovoří o tom, že v souvislosti s ekonomickou krizí je nutné více centralizovat fiskální politiky a změnit primární právo, tedy novelizovat Lisabonskou smlouvu. S takovými návrhy již otevřeně přichází německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Pokud by chtěli takovou novelizaci provést v blízké době, čáru přes rozpočet by jim mohl udělat český prezident Václav Klaus.

Klaus jasně vzkazuje do Bruselu: Žádnou další smlouvu nepodepíšu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Ve své knize Evropská integrace bez iluzí dal totiž dosti rezolutně najevo, že žádnou novelu evropského smluvního uspořádání ve svém zbytku prezidentského funkčního období nepodepíše, nebude ratifikovat.

Nepodepíšu

„Za zbytek svého prezidentování žádnou takovou smlouvu nepodepíšu. Už jsem se dost provinil podpisem Lisabonské smlouvy," vzkázal Klaus rezolutně do Berlína, Paříže a Bruselu.

O knize: Přestaňte žít v iluzích, vyzval Klaus masy. Pomohu vám knihou

V případě, že by s takovou případnou smlouvou vyslovily v budoucnu souhlas obě komory českého parlamentu, mohlo by to vyvolal spor s Ústavním soudem. Ten totiž ve svém judikátu k Lisabonské smlouvě uvedl, že prezident musí mezinárodní smlouvu bez odkladu ratifikovat.

Čtěte také: Máme Klausovy dopisy Nečasovi. Odmítni euro, naléhal prezident 

Nemusím podepsat

Proti tomu se ale prezident ve svém prohlášení k judikátu soudu a ratifikaci Lisabonské smlouvy ohradil: „Nemohu respektovat, aby Ústavní soud formuloval povinnost prezidenta republiky tuto (i kteroukoliv jinou) mezinárodní smlouvu ratifikovat ´bez zbytečného odkladu´ s odkazem na zákon o Ústavním soudu. To je zákon, který se zabývá činností Ústavního soudu, nikoli oprávněními prezidenta republiky, která jsou dána jen a jedině Ústavou".

psali jsme: Lisabonská smlouva je ratifikována, Klaus ji podepsal

Dalším úskalím pro evropské centralisty může být to, že dle ústavy má prezident sjednávat mezinárodní smlouvy a pokud by tuto svou pravomoc nedelegoval na vládu, mohl by novelizaci primárního práva sám zablokovat hned v počátku při vyjednávání reprezentací jednotlivých zemí.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…