Klaus je pokrytec. Havlovy hodnoty neuznává, píše se v otevřeném dopise

25.12.2011 21:33

Pohřeb exprezidenta Václava Havla budil emoce, ale mnozí navíc očekávali, jak se zachová prezident Václav Klaus. Ačkoliv se jednalo o odvěké rivaly, Klaus organizoval Havlův státní pohřeb a měl i projevy. Autor duchovně zaměřených knih Jan Konfršt ho za to v otevřeném dopise kritizuje a obviňuje ho z pokrytectví.

Klaus je pokrytec. Havlovy hodnoty neuznává, píše se v otevřeném dopise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Konfršt píše, že smrt Václava Havla jej velmi zasáhla, a proto všechny události kolem ní velmi bedlivě sledoval. Klause si váží za pevné postoje, ohledně Havla ho ale velmi zklamal. Proto k němu tedy nemůže v žádném případě mít úctu.

Pravda a láska Vám vlastní není

„Vaše slova k odcházejícímu člověku byla výstižná, nikoliv však upřímná. Nepramenila ze srdce. Ani nemohla, neboť životní krédo Václava Havla – Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí – Vám vlastní není,“ napsal Konfršt.

Klaus podle Konfršta vyzývá k následování hodnot, které sám nevyznává, proto se o jeho chování nedá říct nic jiného, než že se jedná o pokrytectví. „Oč vyšší postavení člověk má, oč je díky tomu snad i vlivnější, o to více vyvinutější  by měl mít i smysl pro sebereflexi, jak jeho chování působí na okolí. Nikoli proto, aby se začal chovat populisticky,“ pokračuje.

Podle Konfršta by se měl Klaus pozastavit nad tím, že po jeho projevu nastalo ticho, zatímco například po slovech ministra zahraničí Karla Schwarzenberga nebo Madeleine Albrightovélidé tleskali. „Možná by od Vás stačilo slov daleko méně. Snad jen – Václave, odpusť,“ dodává. Dopis zakončuje svým poděkováním Havlovi, kterého si velmi vážil a nikdy pro něj nepřestal být prezidentem.

Podle mnohých se sice Klaus zachoval jako státník a jeho projevy byly v pořádku, přesto téměř nikdo neopomene připomenout fakt, že se s Havlem příliš rádi neměli. Již po Havlově pohřbu si toho všiml bulvár, když Klause vyfotil, jak se jen několik hodin po obřadu baví na večírku vlivných lidí z ODS.

Na party nechyběli lidé Klausovi blízcí – Boris Šťastný nebo Pavel Bém. A o pietě se rozhodně mluvit nedalo, deník Aha! naopak napsal, že se prezident dobře bavil.

Otevřený dopis prezidentu Václavu Klausovi

Vážený pane prezidente,

řadím se k lidem, kteří bedlivě a dlouhodobě sledují dění ve své vlasti. Nemohlo být proto jinak, události posledních dní mě velmi zasáhly. Týden, v němž jsme se (jistě jak kdo) loučili s prezidentem Václavem Havlem, jsem osobně prožíval velmi intenzívně, snad až příliš bolavě.

A jak jinak, velmi pozorně jsem sledoval i reakce nejen svých blízkých, ale i vzpomínky těch, kdo měli k panu Havlovi blízko i těch, kteří se k jeho odkazu vyjadřovali z titulu svých funkcí, politiků. Tedy i Vás. A upřímně řečeno, byl jsem velmi zvědav na Vaše slova rozloučení s panem prezidentem Václavem Havlem.

Je po obřadu a byla to právě Vaše slova, kterými jste mě vyzval k tomu, abych Vám napsal otevřený dopis. Dopis, který uveřejním rovněž na svých webových stránkách, neboť vyznávám právě ty hodnoty, které jste Vy sám, ve spojení s Václavem Havlem spojoval. 

Byla to slova o hledání pravdy a pevnosti postoje nepodmíněného okolnostmi, mnohdy i na úkor osobního pohodlí. Ano, vážím si lidí pevných ve svých postojích. Vážím si těch, kteří se nechovají v duchu úsloví „kam vítr, tam plášť. Těch, kdo jdou za svojí pravdou, byť třeba nepoznanou do všech jejích tajemných zákoutí. Proto si vážím i Vás, neboť jste jedním z nich. 

Vážím si Vás, ale nedovolujete mi, abych Vám mohl projevit i něco víc a daleko hlubšího – úctu. 

Nemohu projevit úctu k člověku, který se chová pokrytecky. Vaše slova k odcházejícímu člověku byla výstižná, nikoliv však upřímná. Nepramenila ze srdce. Ani nemohla, neboť životní krédo Václava Havla – Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí – Vám vlastní není. Mluvil jste k člověku, jehož smyslem života bylo lidi spojovat a pro naplnění této vize vynaložil nemálo svých sil. Sjednocená Evropa a to především po stránce morální, duchovní, to byla vize, za kterou má smysl jít. A této vizi Václav Havel obětoval mnohé. Vy však stojíte na opačném pólu těchto snah. Mohu si Vás vážit za to, že se se svým postojem netajíte a otevřeně se hlásíte do řad těch, kterým jde o demontáž již dosaženého.

Vážit si Vás mohu za Vaši otevřenost. Nemohu však mít úctu k člověku, kterého nejen že duchovní rozměr života, a to i v oblasti státnické, neoslovuje, avšak pokrytecky se k němu hlásí ve chvíli, kdy se loučí se svým oponentem, který svůj hlas však již zvednout nemůže. Vyzýváte-li nás všechny k následování hodnot, jež Václav Havel hlásal a Vám samotnému jsou přitom cizí, pak takovéto jednání nemohu ohodnotit jinak než za pokrytecké. 

Vaše slova loučení sledovali mimo jiné i lidé shromážděni v okolí chrámu Sv.Víta. Na nádvoří i na náměstí. Oč vyšší postavení člověk má, oč je díky tomu snad i vlivnější, o to více vyvinutější  by měl mít i smysl pro sebereflexi, jak jeho chování působí na okolí. Nikoli proto, aby se začal chovat populisticky. Reakce okolí však má být vždy důvodem pro hluboké zamýšlení se nad sebou. A nastalo-li po Vašich slovech ticho, avšak po projevech ostatních řečníků (pana Schwarzenberga a paní Albrightové) zazněl souhlasný potlesk, pak tato skutečnost k zamyšlení přímo vybízí..

A myslím, že zmíněné ticho nebylo výrazem piety, jak by se na první pohled mohlo zdát. Myslím, že naopak právě pieta chvíle zabránila hlasitějšímu projevu nesouhlasu a myslím, že právě to TICHO bylo tím velmi výrazným prostředkem, jak vyslovit nesouhlas. Nikoli s pronesenými slovy, ale s mírou pokrytectví do těchto slov vložených. 

Možná by od Vás stačilo slov daleko méně. Snad jen – Václave, odpusť. 

To jsou však již slova má. 

Panu prezidentu Václavu Havlovi – nikdy pro mě prezidentem nepřestal být – děkuji vskutku za mnohé. Obohatil můj život jako málokdo a v souvislosti i s tímto dopisem děkuji i za to, že mohu tato slova psát bez obav, jaký by mohly mít dopad. 

Se svými postoji se netajím, svým způsobem jsem i já veřejně činný. Proto tento dopis zveřejním i na svých stránkách www.povidanisjanem.cz.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …