Klaus ostře: Vládní krizi rozpoutala MF Dnes. Média ničí politiku

20.04.2011 13:15

Prezident republiky Václav Klaus se při středeční debatě se studenty Technické univerzity Liberec ostře pustil do médií, především do MF Dnes. Znovu odmítl, že by bylo byť zrnko pravdy na tom, že by Hrad na post ministra vnitra uvolněný po Radku Johnovi navrhoval šéfa bezpečnostního odboru Hradu Radima Bureše.

Klaus ostře: Vládní krizi rozpoutala MF Dnes. Média ničí politiku

K této věci se již v úterý pro ParlamentníListy.cz vyjádřil prezidentův vicekancléř, který označil celou věc za hru MF Dnes a Petra Tluchoře.

SLEDUJEME témata nahrávka Kočí a vládní krize 

Schéma MF Dnes

„Chce se, aby to zapadalo do spikleneckého schématu vytvořeného a vytvářeného MFD a lidmi, s nimiž tento deník zorganizoval vládní krizi, která se ovšem směšně zvrtla na ´výkonu´ paní Kočí. Proto bylo zřejmě nutno dotvořit legendu, že v tom měl nějaké zájmy také Hrad. Nejlépe že prezident chtěl na místo ministra vnitra svého člověka," řekl ParlamentnímListům.cz.

více: Klausův ministr vnitra od Bárty? Tluchořovské hry MF Dnes, říká Hájek

Klausova kritika médií začala tak, že studentka se prezidenta zeptala, proč na naší politické scéně neexistuje politická odpovědnost. „Politici nás učí, že když chci krást, tak jen ve velkém a nic se mi nestane," řekla.

Novináři nainvestovali do rozpoutání vládní krize

„Prosím vás, nenaskakujte na každý nesmyslný článek pana Kmenty z MF Dnes nebo kohokoliv jiného. Média se snaží politiku rozbít, vůbec se snaží destruovat celou naši společnost. Podívejte, některá média jsou nešťastná, že současná vládní krize skončila. Když si otevřete noviny z dneška či včerejška, tak vidíte frustraci těch pánů redaktorů a šéfredaktorů, kteří investovali strašně moc do rozpoutání této krize. Moc prosím, abyste za každým nezodpovědným obviněním z médií neviděli pravdu a důkaz. To považuji za zásadní věc," řekl Klaus, který tak narážel na to, že Jaroslav Kmenta odstartoval krizi svým článkem o plánu Víta Bárty na propojení ABL s politikou.

„Rozehrávání her těmi médii je neskutečné. Když jsem včera jel z Liberce do Jablonce nad Nisou, tak jsem cestou nahlédl do MF Dnes, tak jsem objevil, že Klaus chtěl za ministra vnitra jakéhosi pana Radima Bureše, kterého mu navíc před třemi lety vnutil Vít Bárta. A v tu chvíli nevíte, jestli náhodou nemáte otočit auto a jet okamžitě do Prahy, kde bych se začal neuvěřitelně zlobit. Nikdy jsem neslyšel slovo Radim Bureš, který je ředitelem miniaturního bezpečnostního odboru, asi o třech zaměstnancích, na Pražském hradě, který eviduje dokumenty," pokračoval prezident.

Bureše vidím málo. Bártu jsem tehdy neznal

Prezident o Burešovi řekl, že není významným politickým hráčem a že ho vidí ho asi dvakrát za rok. „Myšlenka, že by nás napadlo navrhovat tohoto člověka na ministra vnitra je nepředstavitelná. Navíc myšlenka, že by se řeklo, že je to bývalý zaměstnanec Pražského hradu, čili prezident chce mít v ruce ministerstvo vnitra, to bych si nikdy nemohl dovolit. To by bylo tak kontraproduktivní, že by nás to ve snu ani nenapadlo. Navíc, ten člověk o tom též nikdy neslyšel. Prostě nevíme, kde se to jméno objevilo," řekl Klaus.

Prezident dodal, že když ho před třemi lety přijímali na Hrad z NBÚ, kde byl ředitelem legislativního odboru, tak tehdy prezident jméno Vít Bárta vůbec neznal. „Vůbec jsem nevěděl, že žije. Prosím Vás, jestli jste včera viděli MF Dnes, tak to byla základní zpráva na půl strany na hlavní stránce a pokračování na třetí stránce. Jenom abyste si uměli všechny věci zasadit do kontextu. Nevěřím, že ta politika je ideální, to zdaleka ne, ale věřím, že média jsou daleko nezodpovědnější," nešetřil kritikou médií prezident.

Mediokracie manipuluje politiky

Jiná studentka se ptala: „Je v ČR opravdu demokracie? Nevládnou nám elitáři, kteří manipulují ani ne tak neviditelnou černou rukou trhu? A necítíte za tento stav nějakou, byť dílčí odpovědnost?"

I nyní Klaus zkritizoval média. „Já nemohu souhlasit s termínem černá ruka trhu. Stále si totiž myslím, že trh je nespravedlivějším systémem, jaký tady máme. To hodnocení myslím, že takhle jednoduše udělat nejde. Demokracie u nás určitě je, ale jde o to, zda není zneužívána a čím vším je poškozována. Já mám velký strach z tzv. médiokracie, která manipuluje politiky a vámi všemi. Stačí se podívat na dnešní MF Dnes. Já ji tedy vůbec nečtu, ale ke snídani mi přinesli všechny noviny a viděl jsem ty nadpisy. Viděl jsem neskutečnou manipulaci. Opakuji, že někteří lidé jsou nespokojeni, že krize skončila," rýpnul si znovu do Mladé fronty Klaus.

„Zkrátka viděl jsem deseticentimetrový titulek: Nečas prohrál. Tito lidé jsou nespokojeni, že je šance, aby se pokračovalo dále. Ti to pořád chtějí rozbíjet. Můj závěr je, že Nečas a vláda a relativní pohoda v naší zemi vyhrála. Lidé a politici u nás nejsou o nic horší nebo lepší, než kdekoliv jinde. Já bych tu otázku po zodpovědnosti směřoval někam jinam," dodal prezident.

MF Dnes svou roli popírá

„Kmenta po tom jde. Kmenta to všecko ví....Škárka jim to dal. To sledování. A kdyby... ...v těch největších sračkách nebude. Protože on je ten zdroj. A to stejný oni nabízejí tomu, kdo to pojmenuje. Ta Mladá fronta je jediná, která to hraje s náma. A proto je potřeba. Oni v to věřej," prozradila Kristýna Kočí v nahrávce, kterou zveřejnil Týden.cz, údajné zapojení MF Dnes do vládní krize.

více: Spiknutí v ODS: Co vše Kočí potvrdila a pak popřela

Šéfredaktor MFD Robert Čásenský popřel, že by deník své kauzy účelově plánoval, případně časoval.

"Vždycky, když s nějakou kauzou přijdeme, jsme napadáni hlavně prostřednictvím anonymních internetových diskutérů z různé podjatosti. Když jsme vloni na podzim vyjeli s kauzou Drobil, byli jsme podezíráni z toho, že jdeme proti ODS. Nyní, když jsme zveřejnili ověřené informace o Vítu Bártovi a ABL, jsme zase podezíráni z toho, že jdeme s občanskými demokraty. Není to pravda. My jsme pouze zveřejnili informace, s kterými jsme delší čas pracovali," řekl ParlamentnímListům.cz šéfredaktor MF Dnes Robert Čásenský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák, lp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…