Kubice ohromil. Na Úřadu vlády se nezatýkalo. Šlo prý jen o návštěvu

13.06.2013 11:24

AKTUALIZOVÁNO Ministr vnitra Jan Kubice ve sněmovně ohromil poslance. Řekl jim totiž, že se na Úřadu vlády nic zásadního v noci nedělo, policie tam prý vůbec nezasahovala, pouze podle něj šlo o návštěvu šéfa policejního ÚOOZ a pánů ze státního zastupitelství.

Kubice ohromil. Na Úřadu vlády se nezatýkalo. Šlo prý jen o návštěvu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu mimo jiné byl i výběr strategického investora do společnosti České aerolinie a.s.

„Já o případu nic nevím, neboť plnění veškerých úkonů si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství Olomouc,“ řekl ministr vnitra Jan Kubice dnes zděšeným poslancům.

Ti, a zejména předseda KSČM Vojtěch Filip, totiž po něm chtěli přímo v jednací síni Poslanecké sněmovny informace o tom, co se vlastně na vládě v noci dělo.

„Já jsem rád, že tady máme pana ministra vnitra, neboť se stala věc zcela nevídaná, že zasahovala policie na Úřadu vlády. Je nezbytné, aby Poslanecká sněmovna vyslechla ministra vnitra, když jeho útvar zasahuje na Úřadu vlády. Ptají se nás novináři a my o tom máme méně informací než oni,“ zahřímal do sněmovního mikrofonu komunista Filip.

Vše má v rukách státní zastupitelství Olomouc

„Moje informace bude velice stručná, a to vzhledem k tomu, že to, co nazývá pan předseda Filip 'zatýkáním na Úřadu vlády', to byla jen návštěva dvou státních zástupců a šéfa ÚOOZ kvůli úkonu v trestním řízení... K tomu mohu říci, že celou věc vyšetřuje Vrchní státní zastupitelství Olomouc a ÚOOZ si zaúkolovalo k plnění některých úkonů. Veškeré informace a práva na jejich použití si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství Olomouc, takže já o tom případu více nevím. I kdybych věděl, tak to říct nemůžu, protože si je vyhradilo Vrchní státní zastupitelství Olomouc,“ uzemnil ale Kubice sněmovnu.

Následně šéfka dolní komory na žádost předsedy Věcí veřejných Víta Bárty nechala odhlasovat přerušení schůze do té doby, než přijde do sněmovny situaci vysvětlit premiér Petr Nečas (ODS). Právě jeho jméno je od rána nejvíce skloňováno. Nejprve totiž média uváděla, že policie zatkla i Nečase. To se ale prozatím nepotvrdilo, i když nikdo z politiků prý dosud neví, kde vlastně nyní předseda vlády pobývá.

Schůze bude pokračovat až v pátek

Později předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová médiím řekla, že celá věc je pro ni „závažná informace“. „Nevzpomínám si, kdy by takto do Úřadu vlády, pokud je to potvrzená informace, policie vstoupila," řekla Němcová.
Po poledni prý od ní dostal předseda VV Bárta zprávu, že Nečas už ve čtvrtek nedorazí a schůze bude pokračovat až v pátek v 9 hodin ráno.

Všechna média dnes od rána informují o tom, že na Úřadu vlády v noci na dnešek po jednání kabinetu zasahovalo komando Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Detektivové ale operovali i na dalších místech včetně Ministerstva obrany.

Policie podle médií zadržela bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře, někdejšího poslance a ministra zemědělství Ivana Fuksu, bývalého náměstka ministra zdravotnictví Marka Šnajdra (oba ODS) či ředitelku premiérova kabinetu Jana Nagyovou. Policie ani nikdo jiný to zatím nepotvrdil.
  
Údajně je mezi zatčenými i exšéf Vojenského zpravodajství a nynější ředitel Správy státních hmotných rezerv Ondřej Páleník.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …