Lidé mohou opět Senátu navrhovat adepty na vyznamenání

31.01.2013 11:28

Lidé mají dva měsíce na to, aby Senátu navrhli kandidáty na státní vyznamenání. Lhůta končí tradičně 31. března. O letošních oceněních má ale prvně místo dosluhujícího prezidenta Václava Klause rozhodovat jeho nástupce Miloš Zeman.

Lidé mohou opět Senátu navrhovat adepty na vyznamenání
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu se projednávalo schválení zákona o církevních restitucích

Návrhy pro Senát je nutno podávat prostřednictvím jednotlivých senátorů nebo senátorských klubů, a to poštou nebo elektronicky, uvedla dnes senátní tisková tajemnice Pavlína Heřmánková. Příslušné kontakty lidé najdou na senátním webu, podotkla. Nominace by měly obsahovat základní biografické údaje o navrhované osobě, její stručný životopis. V případě návrhu "in memoriam" rovněž datum úmrtí a údaje o osobě, která vyznamenání převezme, dodala tajemnice.

Loni Senát navrhl vyznamenat 35 osobností

Návrhy bude prezident dostávat také od vlády a Sněmovny, která nominace také obvykle přijímá do konce března. Sněmovna i Senát návrhy posoudí a výsledné seznamy kandidátů, s nimiž se ztotožní, předloží prezidentu republiky. Hlava státu k nim může, ale také nemusí přihlížet.

Loni Senát navrhl vyznamenat 35 osobností, například někdejšího eurokomisaře Güntera Verheugena, který vyjednával český přístup do EU, šéfa Nadace Charty 77 Františka Janoucha, filozofa Erazima Koháka, atletku Jarmilu Kratochvílovou nebo posmrtně někdejšího předsedu Nejvyššího soudu a ombudsmana Otakara Motejla. Klaus, který loňského 28. října ocenil 22 lidí, si ze senátních nominantů vybral dva - protikomunistického odbojáře Josefa Plocka a skladatele Marka Kopelenta.

Dny určené pro předávání vyznamenání jsou 1. leden a 28. říjen. Navržené osobnosti mohou obdržet dva řády a dvě medaile. Řád Bílého lva vyjadřuje ocenění vynikajících zásluh o Českou republiku. Řád T. G. Masaryka je určen za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a humanity. Medaile Za hrdinství slouží jako vyznamenání za úsilí o záchranu lidského života či značných materiálních hodnot. Medaile Za zásluhy je určena pro vyznamenání lidí, kteří se vynikajícím způsobem zasloužili v různých oblastech o stát a obec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …