Lidé se prý bojí dát peníze do vládní penzijní reformy

19.01.2012 8:27

Penzijní reforma se rozbíhá velmi pozvolna. Ministerstvo práce a sociálních věcí se chce na její propagaci zaměřit až později, ale mnohým občanům na zásadní rozhodnutí, zda vstoupit do druhého reformního pilíře, už mnoho času nezbývá. A opoziční ČSSD jim toto rozhodnutí nijak neulehčuje. Představitelé ČSSD totiž v pravidelných intervalech opakují, že penzijní reforma je ve skutečnosti tunelem důchodového systému a že ji proto po nástupu k moci zruší.

Lidé se prý bojí dát peníze do vládní penzijní reformy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lidé u bufetových stolů

Lidé se do nového penzijního pilíře, kam si mají sami přispívat dvěma procenty ze mzdy, příliš nehrnou. Mohlo by se zdát, že mají obavu z nízkých výnosů, ale není tomu tak, bojí se především toho, že příští vláda reformu zase zruší, takže přechod do druhého pilíře v podstatě vnímají jako zbytečný. Lidé nad 35 let se přitom musí rozhodnout do poloviny roku 2013. Zprávu přináší server idnes.cz.

Politici mění pravidla každou chvíli

"Nebojím se případných extrémně nízkých výnosů ve fondech, ale odrazuje mě, že politici mohou kdykoliv změnit pravidla," říká 37letý Jiří z Prahy. Důležitou roli v rozhodování podle něj hraje i to, že ztratí možnost nakládat se dvěma procenty svých příjmů. Taková spoluúčast je totiž podmínkou nového spoření.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale očekává, že do dvaceti let vstoupí do nového systému až polovina občanů, kterých se reforma týká, tedy přibližně asi dva a půl milionu lidí. Argument pro vstup do nového systému přitom předložil již koncem loňského roku. Ve starém systému zkrátka časem dojdou peníze.

"Kde berou lidé jistotu, že nejsou ohroženy výplaty důchodů ze státního systému? Průběžný důchodový systém je dlouhodobě nesolventní, každý rok v něm chybí až 45 miliard korun," připomněl loni v říjnu Miroslav Kalousek. Podle něj je současná, umírněná podoba reformy maximem politicky možného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…