Měli byste vědět: Zeman pomáhá Kalouskovi, TOP 09 si může pískat

21.05.2013 9:01

POLITOLOGOVÉ Předvolební kampaň k příštím sněmovním volbám už začala. Tedy alespoň pro TOP 09, která využívá činnosti prezidenta Miloše Zemana k získání co nejširšího spektra možných voličů. Pro ParlamentníListy.cz to uvedl politolog Lukáš Jelínek. Podle slov politologa Petra Sokola se TOP 09 snaží prodlužovat příběh nedávných prezidentských voleb.

Měli byste vědět: Zeman pomáhá Kalouskovi, TOP 09 si může pískat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek ve sněmovně

Anketa

Dělá Zeman dobře, když blokuje jmenování profesora Putny?

63%
37%
hlasovalo: 18137 lidí

TOP 09 se již poněkolikáté ostře vymezuje proti prezidentu Miloši Zemanovi, tentokrát jí k tomu posloužily Zemanovy námitky ke jmenování literárního historika Martina C. Putnu profesorem. Do sporu se silnými výroky zapojil nejen šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg, ale i první místopředseda a ministr financí Miroslav Kalousek.

Schwarzenberg Zemanův nesouhlas už v minulém týdnu označil za pokračování protektorátní politiky a prezidenta Gottwalda. Následně se do hlavy státu opřel i ministr Kalousek.

Kalousek: Jsme připraveni mobilizovat občanské síly

„Pokud pan prezident opovrhuje akademickými svobodami, existuje reálné riziko, že brzy začne opovrhovat i svobodami občanskými. TOP 09 je připravena zmobilizovat všechny občanské síly k tomu, aby se mu to nepovedlo,“ konstatoval ministr financí.

TOP 09 tak podle oslovených politologů využila aktuální témata k faktickému zahájení volební kampaně před chystanými sněmovními volbami.

„Je to vidět už několik měsíců od Zemanova zvolení prezidentem. Miloš Zeman svým stylem a tématy paradoxně zastínil i sociální demokracii a razí si svá témata, vůči kterým je pro TOP 09 velmi pohodlné se vyhraňovat. Prezident Zeman dává topce do ruky silnou munici pro oslovení středového elektorátu,“ řekl ParlamentnímListům.cz levicový politolog Lukáš Jelínek.

TOP 09 záměrně přehání a vydává silácká stanoviska

TOP 09 prý šikovně využila příležitost. „Je vidět, že i v těch bodech, kde by se spíše dalo říci, že pravda je na straně TOP 09, tak topka schválně přehání a schválně prezentuje co nejsiláčtější stanoviska - ať už se to týkalo velvyslanců či aktuálního pokřiku o ohrožení akademických práv a svobod. Myslím si, že TOP 09 se této jedné z mála příležitostí chytla velmi šikovně,“ uvádí politolog.

„Topce se daří opanovat veřejný prostor, nemluví se ani o ODS, ani o ČSSD, ale mluví se o Miloši Zemanovi a TOP 09. Tím tomu sám Miloš Zeman pomohl, byť to asi nezamýšlel,“ míní Jelínek.

Schwarzenbergova a Kalouskova strana se podle něho snaží zvedat všechna možná témata a oslovovat všechny voličské skupiny. „To se jí může vymstít, protože nezapomínejme na to, že stále TOP 09 trvá na sKartách, působení pana Drábka a paní Müllerové na Ministerstvu práce a sociálních věcí... To může spoustu voličů odradit. Stejně tak má TOP 09 s hnutím Starostů a nezávislých na triku Ministerstvo kultury s velmi nevýkonnou a nepříliš respektovanou ministryní,“ varuje Lukáš Jelínek.

Zatím prý chytají příliš mnoho zajíců najednou

Pokud by to TOP 09 s příklonem k humanitním tématům myslela vážně, musela by prý udělat něco se svými problémovými resorty, což nedělá. „Zatím chytají příliš mnoho zajíců, protože myslí, že by je mohly volit silně reformně naladěné skupiny, tak i středové skupiny, které zase dbají na zmíněná humanitní témata,“ je přesvědčen politolog Jelínek.

Dříve nebo později si podle jeho slov bude topka muset vybrat, která z oněch témat považuje za nosná a jakým způsobem se bude profilovat. „Mají však výhodu v tom, že ODS si počíná ještě mnohem chaotičtěji a má ještě větší problém, jak najít to správné téma, na kterém se před volbami profilovat. Dokud tu bude velmi slabá ODS, neschopná se postavit na nohy, do té doby si TOP 09 může dovolit určitou nejistotu či zvažování, ale nemělo by to trvat dlouho,“ konstatoval.

„Pokud se Miloš Zeman bude chovat stejně jako v prvních měsících svého prezidentského mandátu a TOP 09 bude hrát hru, na kterou od března naskočila, mohlo by jí to ve volbách do sněmovny vynést velmi slušné body,“ dodal pro server ParlamentníchListů.cz Lukáš Jelínek.

Prodlužují příběh prezidentských voleb Zeman vs. Schwarzenberg

Politolog Petr Sokol pak uvádí, že pro politické síly od středu doprava je dnes obecně vítaným politickým tématem se vůči Miloši Zemanovi a jeho levicové politice vymezovat.

„TOP 09, která ve všech ostatních oblastech není příliš výrazná, se snaží prodlužovat příběh prezidentské volby Schwarzenberg versus Zeman a snaží se na tom získat maximum pravicových voličů. Jde o situaci, kdy se dva tábory, zemanovci a schwarzenbergovci, vzájemně využívají k posilování toho druhého,“ řekl ParlamentnímListům.cz Sokol.

Podle jeho slov už TOP 09 nemůže hrát na strunu nové politické strany, jako v kampani před minulými volbami. „Pokusí se to směřovat do stylu, že jde o politickou stranu Karla Schwarzenberga,“ dodal politolog Petr Sokol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …