Ministerstvo pro místní rozvoj představilo nový zákon o veřejných zakázkách. Omezí se byrokracie a zlepší podmínky pro zadavatele

10.07.2015 17:27

Ministerstvo pro místní rozvoj v pátek novinářům obsáhle představilo hlavní přínosy i rizika nového zákona o veřejných zakázkách. Nový zákon plánuje ministerstvo v nejbližší době odeslat na vládu, platit by měl od poloviny dubna příštího roku. Informace v sídle ministerstva médiím prezentoval Vlastimil Fidler, ředitel odboru práva veřejných zakázek a koncesí.

Ministerstvo pro místní rozvoj představilo nový zákon o veřejných zakázkách. Omezí se byrokracie a zlepší podmínky pro zadavatele
Foto: wikipedia
Popisek: Ministerstvo pro místní rozvoj

Náměstek ministryně pro místní rozvoj Jan Blecha během pátečního setkání řekl novinářům, že resort během příštího týdny zašle návrh nového zákona o veřejných zakázkách na vládu, konkrétně legislativní radě vlády.

K zákonu se v průběhu sešlo rekordních tři a půl tisíce připomínek. Norma přitom musí začít platit 18. dubna 2016. Změny, které si vyžádala Evropská unie, tak musí začít platit, v opačném případě by bylo ohroženo čerpání unijních fondů.

Zadavatelé dostanou novým zákon možnost například nevylučovat nejvýhodnější nabídku, pokud u ní chybí nějaký detail a naopak bude možné vyloučit dodavatele, který dluží peníze, anebo se při minulých zakázkách neosvědčil. Navíc se budou lhůty k podávání nabídek počítat pouze v rámci pracovních dní, čímž se vyřeší dosavadní podivné zakázky, kdy došlo rychle k vyhlášení od Vánoc do Nového roku.

Ministerstvo bude zvlášť vypracovávat podrobnou metodiku k zákonu. Samotná norma sice podle ředitele Fidlera obsahuje o sto paragrafů víc, než současně platný zákon, i přesto však došlo k jeho výraznému zjednodušení. Cílem je také omezit zbytečně přebujelou administrativu a byrokracii, která prý mnohdy vedla k nelogickým krokům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PR článek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…