Mluvili jsme s asistentkou údajně zatčeného europoslance Ransdorfa a ta nám řekla…

04.12.2015 17:58

Podle informací týdeníku Respekt zatkla švýcarská policie komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa. Údajně měl být zatčen v bance v Curychu při pokusu o podvod. Podle důvěryhodných zdrojů ParlamentníchListů.cz, velmi blízkých Ransdorfovi, se europoslanec nehlásí vůbec nikomu. Pár slov nám sdělila i asistentka europoslance.

Mluvili jsme s asistentkou údajně zatčeného europoslance Ransdorfa a ta nám řekla…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Miloslav Ransdorf

„Švýcarská policie zadržela českého europoslance za KSČM Miloslava Ransdorfa. Uvedl to dnes týdeník Respekt. Informaci potvrdil zdroj ČTK. Policie ho podle Respektu zadržela spolu s dalšími lidmi v curyšské bance, odkud se skupina údajně snažila na falešné doklady vybrat větší obnos peněz,“ napsala ČTK.

Informace obsažené v agenturním článku nepřímo potvrdila i mluvčí policejního prezídia Jana Macalíková, když řekla, že česká policie se švýcarskou stranou spolupracuje kvůli případu pokusu o podvod, kde figuruje český občan.

Akce Ransdorfa a tří Slováků?

Server dennikn.sk uvedl, že se trojice Slováků ve čtvrtek pokusila vybrat 350 milionů eur (9,45 miliardy korun) z banky, kde je účet na jméno Ransdorf. Slováci jsou prý bílí koně.

Ransdorf prý přišel do banky a chtěl učinit transakci s již zmíněnou částkou. Účet sice byl veden na jméno Ransdorf, ale datum narození europoslance prý nesedělo se jménem vlastníka účtu, takže banka v Curychu odmítla transakci provést. Muži se následně začali v bance chovat agresivně. Server se odvolává také na informace týdeníku Respekt.

Slovenské ministerstvo zahraničí prý již obdrželo žádost o pomoc ze švýcarské strany.

Ze zdrojů velmi blízkých samotnému Ransdorfovi se ParlamentnímListům.cz podařilo zjistit, že se europoslanec v současné době nehlásí vůbec nikomu a nikdo, ani z jeho nejbližšího okolí, se mu nemůže dovolat.

„Žádné informace nemáme. Švýcarská policie prý potvrdila, že byl zadržen. Ale my o tom informaci přímo nemáme. A ani nevíme případně proč. Nemůžeme se s ním spojit, a tak nevíme nic. To jsou fakticky jenom domněnky. Dozvíme se to, až nám zavolá. Dokud s ním nebudeme mluvit, tak nevím, jestli to je kachna, či není. Nevíme, zda se k něčemu připletl. Dokud nezavolá, nelze nic dalšího říct. Ale počítám, že mi zavolá. My jsme s ním byli naposledy v kontaktu ve čtvrtek a žádnou informaci o tom, že by měl jet do Švýcarska, jsme neměli. Ale takové věci nám často neříká. Někteří právníci mi říkali, že by ho Švýcarsko mělo propustit podle zákonných pravidel do 48 hodin. Ale opravdu nemáme potvrzeno, že byl vůbec zadržen, takže jde jen o spekulace,“ řekla ParlamentnímListům.cz Helena Suchá, vedoucí Ransdorfovy kanceláře.

Česká diplomacie zatím o případu neví. „V tuto chvíli nemám informace, ani naše ambasáda v Bernu, že by švýcarské úřady k nějakému takovému případu uvolnily jakékoliv informace,“ uvedla mluvčí Ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

O Ransdorfovi se neví ani mezi komunisty

O Ransdorfově osudu nevědí ani jeho kolegové z komunistické strany. Politik měl tento týden odjet do Švýcarska, za jakým účelem, ale jeho kolegyně z Evropského parlamentu za KSČM Kateřina Konečná neví. A neví to podle ní ani další evropský poslanec této strany, Jiří Maštálka. „Ani jeden z nás nemá jedinou informaci. A nemůžeme ho sehnat,“ řekla ČTK Konečná. Ransdorfa se podle ní nedaří zkontaktovat ani jeho sekretariátu.

Dnes odpoledne jednalo vedení komunistické strany. Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše se ale o Ransdorfovi nebavilo. O tom, jakým způsobem se strana k případu postaví, zatím Dolejš nechtěl spekulovat.

Kromě politiky se Ransdorfovo jméno v médiích objevovalo kvůli milionovým dluhům, které mu vznikly z půjčky na stavbu vily. Byla na něj uvalena exekuce a hrozila mu dražba jak vily, tak i bytu. V roce 2013 prý závazky po deseti letech splatil. V roce 2013 měl Ransdorf incident s nizozemským televizním reportérem, kterého slovně i fyzicky napadl poté, co jej novinář obvinil z údajně klamavého vykazování přítomnosti v Evropském parlamentu.

Ransdorf měl v minulosti i problémy se zákonem zejména kvůli dopravním nehodám. V červnu 2007 srazil autem ženu na přechodu v Praze. Jeho trestní stíhání skončilo v listopadu 2010 podmíněným zastavením poté, co se politik se ženou finančně vyrovnal. O rok později v české metropoli porazil autem dívku, která byla se zraněními převezena do nemocnice. Policisté nehodu původně vyšetřovali s tím, že mohlo jít o trestný čin, na základě znaleckého posudku ale dospěli k závěru, že Ransdorf spáchal přestupek proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…