Na cestě s ministrem Besserem: Bez majáčku by to nešlo

23.09.2011 7:51

REPORTÁŽ Stejně jako 199 jeho sněmovních kolegů zkraje každého týdne otevírá i poslanec a ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) svou kancelář, aby vyslechl nářky a stesky obyvatel regionu, za nějž byl do Sněmovny zvolen. Na jeho posledním poslaneckém dni jej doprovázely i ParlamentníListy.cz. Itinerář měl velmi nabitý. Čas nezbyl ani na oběd. "Kdybych nesnědl koláček, ani bych se nenajedl," postěžoval si redakci s úsměvem po "slyšení" na kolínské radnici.

Na cestě s ministrem Besserem:  Bez majáčku by to nešlo
Foto: red
Popisek: Jiří Besser

Ale popořádku. Besserův poslanecký den začal jako obvykle, tedy v kanceláři TOP 09 v Berouně. Místnost, která je společná pro více poslanců, je umístěna v obyčejném činžáku poblíž středu města. Poměrně jednoduché vybavení sestávající pouze ze stolu, židlí, skříně a dvou květin, dává tušit, že slouží výhradně administrativním účelům.

K těm ji využívá i někdejší berounský starosta, Jiří Besser. Oproti jiným poslancům zvoleným za obvody či města, z nichž sice pocházejí, ale neprošli si "kolečkem" v místní samosprávě, má velkou výhodu.

V kině i obchodě. Znají ho všude

"Starostoval jsem Berounu 16 let, dosud tu žiji. Lidé se mi svěřují nejen na poslaneckých dnech, ale téměř pořád - když jdu do kina, na nákup, nebo jen tak po ulici," svěřuje se poslanec a ministr v jedné osobě ParlamentnímListům.cz.

Ty do jeho kanceláře vchází právě ve chvíli, kdy společně s místním obyvatelem, panem Chvojkou, a zdejší starostkou Šárkou Endrlovou, řeší barvu fasády jednoho ze zdejších domů a potíže se zateplením. "Volal pan Chvojka, a pak paní starostka. Oba chtěli řešit stejný problém. Tak jsem je sezval najednou, abychom věc probrali společně," vysvětluje Besser, který při řešení problému vzpomíná na dobu svého starostování. Endrlovou prý chápe, podobné problémy měl v její funkci i on.

Ministra Bessera rozpálily veverky. Blokují miliardy pro církev

Další dotaz, který se na Bessera v jeho berounské kanceláři snese, se týká městské vrby, kterou zničil blesk. Problém spočívající v obnově místa, kde stála, tzv. "berounských Benátek", prozatím řešení nemá. Ohledně opravy je nutné se dohodnout s Povodím Vltavy.

Starostku trápí ale i další věci. Třeba opuštěné domy po zesnulých občanech. Konkrétně jeden, který zpustl poměrně náhle.

Švadlena musí počkat

"Ten si pamatuju, tam bydlela taková stará paní učitelka," vyhrkne spontánně Besser, na kterého už na chodbě čeká zástupce místního měsíčníku, který s ním touží probrat témata pro rozhovor do příštího čísla. Debaty o ministrově projevu na Talichově festivalu, nebo vyřizování pošty, například nabídky krejčovského salónu na ušití obleku,  se tak musí odsunout. Na přejezd do Kolína, kde ministra čekají další poslaneckého dne se týkající aktivity, totiž zbývá stěží hodina.

Fotogalerie z poslaneckého dne s ministrem Besserem ZDE

Bez majáčku ani ránu

Dálnice je zacpaná a čas tlačí, a tak Besserův řidič zapíná majáček. "Někdo institut majáčků kritizuje, ale já vůbec nevím, jak bych bez nich mohl pracovat," svěřuje se Besser. Naráží tak na to, že na setkání s jednotlivými obyvateli či zástupci měst má často jen pár minut. Pokud by jej tak zdržela kolona, mohl by to rovnou zabalit.

  • Besser se oženil, vzal si bývalou policejní mluvčí
  • Po zběsilém přejezdu do Kolína se ministr a poslanec v jedné osobě přesouvá na zdejší radnici. Zde jej čeká jednání se starostou Vítem Rakušanem, dalšími zastupiteli, ale i zástupci místních knihoven. S těmi řeší otázku bezplatného internetu do těchto institucí. "Internet do knihoven je vyhazování státních peněz. Mělo skončit už v roce 2007. Přitom se to prozatím pořád uměle prodlužuje, " postěžoval si ParlamentnímListům.cz ministr kultury.

    Další reportáže ParlamentníchListů.cz čtěte ZDE

    Stop bezplatnému internetu

    Pod jeho vedením by ale prý mělo dojít k razantní změně. "Od roku 2012 má tento projekt spadat pod ministerstvo kultury, oproti loňskému roku dojde k úsporám ve výši 40 milionů, oproti letem předchozím až k úspoře 60 až 80 milionům," dodal. Přípojka v knihovně totiž podle něho stojí  měsíčně zhruba 2 200 korun. Ta běžná se přitom dá pořídit i za několik stovek.

    Ale zpět k průběhu poslaneckého dne. Poté, co při diskuzi se zástupci Kolína Besser narychlo spořádal tvarohový koláček, už spěchal za dalšími povinnostmi. Byť příjemnými.

    Koláček. Nic víc

    "Dnes je to opravdu nabité, kdybych nesnědl koláček, ani bych se nenajedl," svěřuje se Besser redakci. Ta jej provází i na jeho dalších krocích. Ty míří ke kolínskému kostelu svatého Bartoloměje. Zdejšího faráře Bulína zná Besser už ze svého působení v Berouně. Právě zde totiž tento duchovní v minulosti působil.

    Půl mega pro strýčka příhodu

    A známosti se - byť nenápadně - snaží využít i nyní. "Kdyby se někde u Vás našlo půl milionu, pro strýčka příhodu na příští rok..." snaží se Bulín, který spravuje církevní památku, jež prochází rozsáhlou rekonstrukcí. "Církev je schopná si památky opravit mnohonásobně levněji než nějaké firmy," svěřuje se postarší duchovní ParlamentnímListům.cz.

    "Za to, co se dá udělat za 100 tisíc, si oni naúčtují sedm set padesát," stěžuje si. Ministr, ke kterému se v Kolíně připojila i poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová, ale zůstává vůči přání neoblomný. "Vedu to v patrnosti, ale nejsem Rumburak," směje se s tím, že s půl milionem  farář spíše počítat nemá.

    Ministr Besser: K zápisu významných lázeňských měst na seznam UNESCO

    Ministr jako celebrita

    Kolínský maraton ale zdaleka nekončí. Po návštěvě zdejší židovské čtvrtě kroky ministr míří kolem zchátralého zámku, na nějž kolínští zastupitelé také chtějí dotace, do zdejší synagogy. I tady by po něm chtěli finanční injekci. Besser opakuje vysvětlení s Rumburakem a doporučuje: "Až budete žádat o dotace, vyberte si jednu památku, která ji potřebuje nejvíce. Pokud do žádosti uvedete jako město velký počet památek, může to působit tak, že nevíte, co chcete," upozorňuje zastupitele, kteří jsou na jeho návštěvu pyšní. A tak se s ním fotí.

    Besser jejich nadšení chápe. "Když jsem byl starostou, přál jsem si, aby některý z ministrů kultury přijel na berounské hrnčířské trhy. Nikdy se to ale nestalo, prvním z ministrů, který se jich zúčastnil, jsem byl až já," směje se šéf kultury.

    Filmaři nepočkají

    Návštěva Kolína končí, jeho nabitý program ale nikoliv. Na přejezd na jednání v Praze má s bídou hodinu. V metropoli jej pak až do večerních hodin zaměstná schůzka s představiteli českého filmového a televizního svazu FITES. "Jedná se o pravidelné setkání, kde se probírají novinky z oblasti kultury a filmové tvorby," sdělil ParlamentnímListům.cz ministr.

    A jak on sám zhodnotil jeden ze zářijových poslaneckých dnů? "Tenhle se vydařil. Jindy se lidé ptají třeba na odvoz odpadků, výjimkou nejsou ani návštěvy bezdomovců," uzavřel Jiří Besser.

    Více čtěte:

    Ministr Besser: Debata o novele autorského zákona je zcela otevřená


    Klaus: Jmenování Duky je významná etapa ve vztazích církve a státu 


    Arcibiskup Duka: Pro samotné církve je to výzva k hospodárnosti

    Foto: Petr Mecner


    Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

    Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: Jana Šulcová

    PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

    Porodnost

    Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

    Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…