Na pohřeb prezidenta Havla přiletí 27 speciálů

23.12.2011 9:09

Ruzyňské letiště bude dnes mít mimořádný den. Podle mluvčí letiště Evy Krejčí je na dnešní dopoledne kvůli poslednímu rozloučení s bývalým prezidentem Václava Havla naplánován přílet 27 speciálů, které mají na svých palubách významné hosty z celého světa.

Na pohřeb prezidenta Havla přiletí 27 speciálů
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Rakev s Václavem Havlem putuje do Vladislavského sálu

Přílet prvního letounu, na jehož palubě do Prahy přicestuje první dnešní zahraniční státní delegace, je očekáván v 09:00. Největší nápor pak letiště čeká mezi 10:00 a 11:00, řekla Krejčí.
    

"Do akce jsou zapojeny všechny složky Letiště Praha - ať už provozní, bezpečnostní, informace, VIP služby. Dobré je to, že ten provoz je oddělený, odehrává se tady v areálu Jih - tedy v někdejším starém letišti. Standardní provoz potom probíhá v terminálech 1 a 2," uvedla dále Krejčí s tím, že už ve čtvrtek na Ruzyni přistálo šest VIP letounů.
    

Jako zasedání Rady EU nebo summit NATO

"Tato situace je pro nás výjimečná, dala by se srovnat například se zasedáním Rady EU nebo se summitem NATO, nicméně v tomto případě jsme měli i z logických důvodů méně času na přípravu," poznamenala mluvčí.
    

Podle mluvčího Řízení letového provozu Richarda Klímy představuje špičková kapacita ruzyňského letiště zhruba 30 příletů za hodinu. "Tady platí pravidlo, že před příletem státního letu musí být zkontrolována z hlediska bezpečnosti přistávací dráha, což samozřejmě tu kapacitu mírně sníží zhruba na 20 příletů," uvedl.
    

Na dnešní Havlův státní pohřeb přijede mimo jiné ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová, bývalý prezident a její manžel Bill Clinton, britský premiér David Cameron či francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Podle ministerstva zahraničí přicestuje téměř téměř padesát delegací, mezi nimi 15 prezidentů.

Pět letadel přistálo ve čtvrtek

Pět z přibližně třiceti speciálů, které přivezou státníky z celého světa, na takzvaném starém ruzyňském letišti přistálo již ve čtvrtek.
    

Státní třídenní smutek k uctění památky prezidenta Václava Havla vyvrcholí polední bohoslužbou v Chrámu svatého Víta. Havlovi blízcí a přátelé se s ním poté rozloučí na soukromém smutečním aktu ve strašnickém krematoriu.

Komplikace v dopravě zatím nejsou

Policie v souvislosti s pohřbem  zatím nezaznamenala žádné dopravní, ani jiné komplikace. ČTK to řekla mluvčí policejního prezidia Veronika Hodačová. Podle ní policie očekává pouze krátkodobá dopravní omezení kvůli příletu zahraničních hostů na trase z ruzyňského letiště na Pražský hrad. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …