Navštívíme v neděli bábu, dědka v Prdeli. Soudruhu, ty máš šmrnc. KSČM objevila opravdový talent

20.09.2016 20:10

„Když Manitou, Lenin a Che Guevara dopustí, i kladivo se srpem se spustí,“ tvrdí ve své osobní předvolební prezentaci Václav Špíral, který je nejen komunistou, ale nejnověji i indiánem. A s touto imagí se snaží dostat do Plzeňského hejtmanství. „Netuším, kde se indiáni vzali na naší kandidátce,“ podivuje se však tomuto snažení poslanec KSČM Alexander Černý. „Klid! S tím přišel Vašek jako s recesí, která ale možná lidi osloví,“ chlácholí však „rudý“ místopředseda Josef Skála. A co na to říká mediální odborník?

Navštívíme v neděli bábu, dědka v Prdeli. Soudruhu, ty máš šmrnc. KSČM objevila opravdový talent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mírové setkání proti NATO, které v prostorách ÚV KSČM pořádalo České mírové fórum

Ještěři, rudí mravenci, komančové. I tak lze někdy pojmenovat dnešní komunisty. Jednoho z názvů se ale doslova chytil jeden z řadových členů KSČM - člen VV OV KSČM Rokycany a místopředseda mediální komise KV KSČM Plzeň - a z hanlivého označení „komanč“ se snaží vyrobit přednost. Nechal se totiž na plakátek nafotit jako indián s dlouhými vlasy a s rudým pérem za uchem.

„Rudý západ, kraj k žití, nejen k bydlení!“ „Na kandidátce jsem sic jako křoví, ale kdo ví, kdo ví! Když Manitou, Lenin a Che Guevara dopustí, i kladivo se srpem se spustí“ má pak napsáno vedle sebe a pod sebou na tištěném letáčku. Václav Špíral, komunista, který s tímto nápadem hodlá na 27. místě krajské kandidátky bojovat o post v plzeňském zastupitelstvu, si ale myslí, že nejde o nic špatného.

„Zatím mi tohleto nikdo nevyčetl,“ odpověděl Špíral ParlamentnímListům.cz na dotaz, zda mu už někdo za jeho indiánskou prezentaci vynadal. „Dosud mi všichni říkali, že je to fajn, že je to jiné, že to má prostě šmrnc. Ale vzhledem k tomu, že jsem s tím vyšel ven před 14 dny, tak se ještě něco může dít,“ sdělil „komanč“.

Rozhodně si ale nemyslí, že by se s touto indiánskou imagí dostal do krajského zastupitelstva, neboť je údajně na nevolitelném místě kandidátky. „Byl by to ale zázrak, kdybych ostatní přeskočil,“ zmínil.

Nápad na tuto divokou prezentaci prý pochází z jeho hlavy, neboť je občanským povoláním grafik, webdesigner a momentálně pracuje jako správce sítě. „Občas s webem pomáhám i samotné komunistické straně,“ svěřil se.

... udělají slepici, budou volit pravici

Jenže to není vše, čím se „komanč“ Václav Špíral navenek prezentuje. ParlamentníListy.cz totiž objevily i jeho básnickou tvorbu.

Navštívíme v neděli, bábu dědka v Prdeli. Udělají slepici, budou volit Pravici! Přemluvíme rodinu, ať nevolí spodinu. Dobrá byla slepice, ať zvítězí pravice ! Viva kníže, viva Nečas, viva VeVerky ! Nejsme socky, nejsme chuděrky. Teď jdem schlíple do ulic, hulákáme z plných plic. A nejde nám do palic, že ta naše vláda milá reformy nám připravila...“ Tak zveršoval Špíral předvolební náladu v Česku v roce 2010.

DALŠÍ BÁSNICKÉ DÍLO KANDIDÁTA ZDE

Nejen tuto, ale i jeho další básničky, či spíše veršovánky zveřejňovala před lety před volbami třeba jihočeská krajská organizace KSČM, ale také liberecká OV KSČM. „Pro Liberec jsem zveršoval pár předvolebních bodů z programu strany, ovšem ne vždy a ne všude byla moje snaha pochopena. Třeba v místním tisku v Liberci o mě psali, že to jsou verše jako z první třídy, což jim sdělil nějaký literární kritik. Asi to nebylo pochopeno ve smyslu, že jde jen o vtip,“ uvedl k tomu Špíral.

Vylučuje však, že by básničky a fotka indiána měly být brány jako nová prezentace strany anebo jako popud k tomu, aby se o partaji v médiích psalo více nežli dosud.

Pořád na nás kydají hnůj!

Anketa

Miloš Zeman jasně řekl, že kdyby byl Američanem, volil by Donalda Trumpa. Je to dobře?

97%
3%
hlasovalo: 10324 lidí

„Přestože cítím, že je KSČM v médiích zmiňována v poslední době více nežli kdysi, stále vidím jakousi odtažitost novinářů. Až výsměch. Když už se o nás píše, tak spíše ve smyslu toho, co se dělo v padesátých letech a před rokem 1989 všeobecně. Prostě když už v médiích my rudí jsme, tak se na nás stále kydá hnůj ze všech stran,“ dodal Špíral pro ParlamentníListy.cz s tím, že v otázkách celostátních – třeba v názoru na řešení imigrační otázky v Evropě – je jednoznačně názorově na straně prezentace vedení ÚV KSČM.

„Já tu jeho kampaň znám a vnímám ji jako maximální nadsázku, protože v podstatě stejně nám tady nikdo v regionu neřekne jinak nežli komančové. Takže chápu, že je tady souvislost s rudými bratry namístě,“ sdělil ParlamentnímListům.cz na konto svého stranického kolegy poslanec Karel Šidlo, který je zároveň lídrem krajské kandidátky Plzeňského kraje.

Ing. Karel Šidlo

  • KSČM
  • Vyšetřovací komise pro vyšetření závažných pochybení, která se stala při přípravě a realizaci stavby dálnice D47

Vždyť je tady vše modré

Podle jeho soudu ale indián spojený s KSČM straně nijak uškodit nemůže. „Pan Špíral této věci jen vtipně využil jako upozornění na svou osobu, která není na rozhodujících místech kandidátky. A to jeho přirovnání k rudému západu? On ten západ je totiž tady silně modrý, takže proti tomu hledáme nějakou obranu a Václav se jen rozhodl jít jinou cestou, tedy vyprovokovat občany k tomu, že západ Čech nemusí být jenom modrý, ale že může být i rudý. Nic víc v tom nevidím. Myslím, že docela vtipně využil přezdívku, kterou nám tady všichni běžně říkají, takže v tom nic postranního nevidím,“ poznamenal Šidlo s tím, že strana nějaký indiánský motiv rozhodně nezneužívá v celostátním měřítku:

„Co jsem viděl, tak jde jen o malý letáček, nápad rozhodně nepoužil nikdo další třeba na billboard.“

Co se týče Špíralovy literární tvorby, o ní však neví nic. „Mne ale nemohou nadchnout vulgarismy ani ve verších. Já mám totiž své osobní heslo: ‚Slušnost, odbornost, spolehlivost‘ a nikdy bych se nesnížil k tomu, abych používal sprostá slova,“ zdůraznil nakonec komunistický poslanec.

Kde se vzali indiáni na naší kandidátce?

Místopředseda poslaneckého klubu KSČM Alexander Černý se ale indiánské prezentaci člena KSČM velmi podivil. „Netuším, kde se indiáni vzali na naší kandidátce, nevím o této kampani vůbec nic,“ vysvětlil Černý trochu pobaveně ParlamentnímListům.cz.

Zato místopředseda ÚV KSČM Josef Skála o údajném žertíku partajníka z Rokycan ví velmi dobře. „S tímto přišel Vašek jako s recesí, která možná lidi v takové té šedi nudného vyjadřování jiných kandidátů osloví. Je třeba to ale od něj brát jen jako žertík. Je to recese, on je jinak pracovitý, nápaditý a šikovný,“ podotkl na adresu krajského komunistického kandidáta Skála. Protože je sám stranickým místopředsedou pro ideologii, propagandu a mediální činnost, rozhovořil se spíše o tom, jak KSČM vnímají média a novináři.

Skála: Už televize neukazovala ty stařečky!

„Co se týče průniku KSČM do médií, to momentálně vnímám nadějně. Ťed se nám totiž častěji daří publikovat věci tam, kde se to dříve nedařilo. Kupříkladu o našem letošním setkání pod Kunětickou horou referovala i veřejnoprávní televize bez toho, aby to bylo nějak jízlivé. Reportáž odtamtud natočená byla neutrální a objektivní, aniž to byly kameny do tváří nějakých devadesátiletých stařečků, aby to shodili,“ svěřil se ParlamentnímListům.cz Skála. Přijatelnější obraz KSČM v médiích je ovšem prý často výsledkem práce samotné strany.

„My jsme k tomu aktivně přistoupili sami. Vyšli jsme totiž vstříc zvyklostem novinářské obce, snažíme se volit mediálně zajímavá témata, kde se naše nabídka jen stěží odmítá, a dáváme nejen tiskovým zprávám fazónu takovou, jakou mají média rády. Takže ten pozitivnější mediální obraz KSČM je do značné míry i výsledkem naší práce,“ dodal místopředseda KSČM.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Ač si bývalý prezident Rady pro reklamu a dlouholetý ředitel Asociace komunikačních agentur Jiří Mikeš nemyslí, že by Špíralovo indiánské vtipkování komunistům nějak ublížilo, sám Špíral prý na tom nijak nevydělá.

„Je to určité zpestření jinak nudných kampaní. Recese vždy lidi zaujme, rádi se něčemu zasmějí, ale že by se díky tomu tento pán dostal do zastupitelstva z 27. místa, o tom pochybuji. Jedině že by jej volili v nějakém okrsku, kde je velká nezaměstnanost a kde je početná dělnická třída. Je to možná takové veršotepectví, ale podle mne je to zpestření nudných kampaní, kterých jsme nyní svědky,“ řekl Mikeš ParlamentnímListům.cz.

Humor a nadsázka leckdy bodují

Podle něj ovšem mohou někdy nadsázka a humor celostátních kampaní politických stran upoutat lidi až tak, že je přiměje k tomu, že budou onu politickou stranu anebo kandidáta nakonec volit. „To víte, že jo. Já si vzpomínám na to, jak kdysi starosta Mirek Brýdl kandidoval na místo hejtmana a měl billboard ve smyslu, že sex již mne nezajímá, ale zajímá mne Pardubický kraj. A s tím vyhrál. To je totiž velice milé. Když je ona nadsázka inteligentní a oslovuje to i zájmy člověka, to pak zabírá. Tohle jsou ale takové říkánky pro mateřskou školku,“ pronesl Mikeš, když byl seznámen i s básnickou tvorbou Václava Špírala.

Mikeš usuzuje, že momentálně mají nejpovedenější kampaň sociální demokraté: „Hovořím o kampani, kterou vedou například v tisku. Je pozitivní a zdá se být i jako splnitelná, a není přitom nijak bombastická, naopak je uvážlivá. Naproti tomu ODS v kampani jako by pokulhávala. No a Babiš? Ten má také seriózní kampaň, je sice o něco bombastičtější, nežli má ČSSD, ale lidé na to možná už nebudou reagovat tak jako kdysi.“

Co se týče nevšedních nápadů, komunikační a reklamní agentury prý nemají už tolik prostoru, jako tomu bylo například v devadesátých letech.

„Komunikační agentury jsou totiž propojeny a mají centrály buď v Londýně, anebo ve Frankfurtu. A ‚hoši od nás‘ od nich jen dostávají podklady. Takže naše předvolební kampaně jsou podobné jako kupříkladu v Rakousku – na billboardech, plakátech a letáčcích je tak vždy nějaký člověk tvářící se pokud možno vznešeně a empaticky a je tam i nějaké poselství ve smyslu ‚bude líp‘. Proto se mi líbí nynější kampaň ČSSD, neboť je trochu jiná, vybočuje, jde víc po české mentalitě,“ doplnil mediální odborník Jiří Mikeš.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …